Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Studenti revoltirani, Grad Split ukida potporu erasmusovcima: 'Nijedan komentar na javnom savjetovanju nije uvažen'

Studenti revoltirani, Grad Split ukida potporu erasmusovcima: 'Nijedan komentar na javnom savjetovanju nije uvažen'

Ako nemaju prebivalište na splitskom području, ostaju bez do 265,45 eura

Grad Split godinama je sufinancirao troškove prijevoza studentima Sveučilišta u Splitu koji sudjeluju u Erasmus + programu razmjene, no to se - mijenja. Ukidanje potpore izazvalo je lavinu negodovanja u studentskoj populaciji. 

Naime, Grad je krajem prošle godine u javno savjetovanje stavio prijedlog pravilnika u kojem je postojećim uvjetima dodana sporna točka. U točki stoji kako studenti moraju imati prebivalište na području Splita najmanje tri godine prije objave javnog poziva. 

Studentski predstavnici upozorili su kako su u okviru javnog savjetovanja svi predlagatelji dijelili isti stav o pravilniku. Naveli su kako je nužno ukloniti uvjet prebivališta kao i uključiti mlade u sam proces njegove izrade. 


'Financije su jedna od najvećih 'kočnica' studentima koji se odlučuju za odlazak na mobilnost. Kroz više istraživanja - što Europske komisije, što ESN-a - identificirane su kao glavna zapreka. Smatramo da je pokrivanje troškova studentima koji idu na Erasmus+ studijski boravak jako pohvalna inicijativa koju bi i drugi gradovi trebali, naravno prema svojim mogućnostima, implementirati. Ova je inicijativa započeta 2018., i originalno je sporna odredba bila u pravilniku, no uklonjena je 2019. te su se svi studenti Sveučilišta u Splitu mogli prijaviti. U međuvremenu je bilo i razgovora s gradom i Savjetom mladih grada Splita te Splitsko-dalmatinske županije kako ovo unaprijediti i kako još više podupirati studente, stoga nam je vraćanje ove odredbe došlo kao iznenađenje. 

U ovom je slučaju glavni argument Grada Splita za ponovno uvrštavanje ovog kriterija u Pravilnik da se povećava iznos za studente koji su splitski građani. Ako je o tome zaista riječ, ne možemo se ne zapitati što je sa studentima splitskim građanima koji studiraju na Visokoj školi za menadžment i dizajn Aspira ili možda studiraju u nekim drugim gradovima. Tko će podupirati te studente? Studenti Sveučilišta u Splitu ujedno su i njegovi ambasadori, ali i ambasadori samog Splita. Odlaskom lokalnih studenata na mobilnost ujedno se povećava vidljivost samog Sveučilišta, odnosno grada, što rezultira većim interesom onih koji će narednih godina doći ovdje na razmjenu upravo zbog novih poznanstava. 

Umjesto 'vjetra u leđa' i da se studentima, promotorima Sveučilišta i grada poveća potpora, ona se ukida i dovodi do situacije u kojoj osobe slabijeg financijskog položaja nažalost odustaju od mobilnosti, što dovodi do uvođenja razlike studenata na razini selo-grad. Smatramo da bi svi studenti Sveučilišta u Splitu trebali imati priliku konkurirati za potporu troškova putovanja za odlazak na mobilnost i podržavamo inicijativu gradova koji to planiraju uvesti u budućnosti', istaknula je Danijela Bilonić, predsjednica Erasmus student mreže Split.

Ivan Jagnić, predsjednik Savjeta mladih Splitsko-dalmatinske županije, napomenuo je kako su u ime studenata Sveučilišta u Splitu kao predstavničko tijelo izrazili nezadovoljstvo predloženim pravilnikom kroz primjedbe koje su ostavili u okviru javnog savjetovanja. Ukazao je pritom na nepravdu prema onima s 'nesplitskim' prebivalištem. 

'Bilo kakvo ukidanje stečenih prava studentima nije nam prihvatljivo, osobito ako se radi o studentima koji za vrijeme svog studiranja žive, zarađuju i troše u Splitu. Upravo ti studenti sutra bi trebali biti dodana vrijednost i pokretačka energija grada koji je u 30 godina ostao bez 30.000 stanovnika. Štoviše, radi se o zanemarivim sredstvima ako govorimo u okvirima splitskog proračuna. Ovo je loša poruka za sve potencijalne studente Sveučilišta u Splitu, stoga smo bili dužni upozoriti na nju u interesu svih studenata našeg sveučilišta', konstatirao je. 

Da je apsurd da drugi najveći grad u državi na ovaj način postupa prema studentima, smatra i Jerko Šarić, predsjednik Studentskog zbora Sveučilišta u Splitu. Naglasio je kako nijedan od komentara u javnom savjetovanju nije uvažen. 

'Nije mi jasno kako baš niti jedna predstavnička organizacija mladih i studenata očito ne zna što je potrebno i dobro za studente, već to bolje znaju oni koji iz udobnosti svojih fotelja daju ovakve prijedloge. S druge strane, jasno mi je da Gradu nije u interesu financirati one koji nisu na njihovom biračkom popisu. Mi kao predstavnici studenata u sustavu visokog obrazovanja zasigurno ćemo se pobrinuti za sve studente koji su ovom odredbom diskriminirani. Sam problem ove odredbe također pokazuje kako grad nije uključio niti predstavnike mladih i studenata na što smo im ukazali komentarom u javnom savjetovanju, a na što smo dobili odgovor da nema potrebe za nadzorom koji će provoditi studentski zbor', istaknuo je. 

Erasmus+ je, napomenimo, program Europske unije za potporu obrazovanju, osposobljavanju, mladima i sportu u Europi. Studenti najčešće Erasmus + koriste u obliku mobilnosti, to jest odlaska na razmjenu na neko drugo sveučilište. 

'Grad Split prijašnjih je godina krajem siječnja  raspisivao javni poziv za dodjelu naknade dijela putnih troškova studentima iz programa ERASMUS+ u okviru raspoloživih sredstava iz gradskog proračuna za  studijski boravak u inozemstvu u najvišem pojedinačnom iznosu do 265,45 eura neto. Da bi ostvarili financijsku potporu, morali su ispuniti dva uvjeta - ostvariti pravo na mobilnost sukladno odluci o odabiru kandidata za mobilnost studenata u svrhu studija u okviru programa ERASMUS+ na Sveučilištu u Splitu i biti studenti Sveučilišta u Splitu', podsjetili su studentski predstavnici. 

Vaša reakcija na temu