Foto: Unsplash Studentica Bogoslovnog fakulteta: 'Profesor sotona me silovao!'

Studentica Bogoslovnog fakulteta: 'Profesor sotona me silovao!'

Pokušala sam se obraniti, ali sam bila poluparalizirana, noge su mi se odsjekle

'Sjeo je pored mene i rekao da hoće spavati sa mnom. Zgrozila sam se i uplašila. Pokušala sam se obraniti, ali sam bila poluparalizirana. Noge su mi se odsjekle', navodi u svojoj ispovijesti studentica Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta, tvrdeći da ju je seksualno zlostavljao profesor i prodekan PBF V. V., piše Nova.rs.

Prije nekoliko dana informacije o ovom slučaju su proslijeđene Ministarstvu obrazovanja, Univerzitetu u Beogradu, uredu povjerence za zaštitu rodne ravnopravnosti, predsjednici Skupštine Srbije Maji Gojković, potpredsjednici Vlade Srbije, ministrici i predsjednici  Koordinacijskog tijela za rodnu ravnopravnost Zorani Mihajlović. Kako doznaju od obitelji, studentica je ranije o slučaju obavijestila patrijarha Irineja i mitropolita zagrebačko-ljubljanskog Porfirija, ali nikakve reakcije nije bilo.

Nikakva reakcija mitropolita zagrebačko-ljubljanskog

V. V. se u prethodnom razdoblju suočavao s optužbama da je seksualno uznemiravao nekoliko svojih studentica, od kojih se jedna javno obratila upravi fakulteta, tražeći zaštitu. Prema riječima zaposlenih sa PBF, ime ovog profesora se više od dvadeset godina dovodi u vezu sa seksualnim zlostavljanjem, dok on, s druge strane, odbacuje spomenute navode, ističući da se radi o lažima koje služe da ga diskreditiraju.

Prije gotovo dvije godine Etička komisija fakulteta bavila se prijavom o povredi etičkog kodeksa svećenika i prodekana V. V., koji je optužen za seksualno uznemiravanje svoje studentice.

Kako se navodi u dokumentima u koje dobio na uvid portal Nova.rs, djevojka je odlučila izaći s informacijama kada je i u kojem razdoblju trpjela seksualno zlostavljanje. Ona je prvotno tražila pomoć unutar Crkve, a nedavno je, budući da odgovor iz vrha SPC nije stigao, apel za pomoć uputila i izvan crkvenih krugova.

Dijelovi pisma, koji govore o torturi i seksualnom uznemiravanju su izmijenjeni kako bi se sačuvao njezin identitet.

'Obratila sam se svećeniku V. V. za prvu ispovjed 2006. godine i krenula sam da se ispovijedam kod njega sve dok se nije dogodio taj nemili događaj. On me je pozvao i na slavu u svoju kuću da upoznam njegovu obitelj i prijatelje. Za mene je sve to bila novina. Obrazovan svećenik sa četvero djece, profesor i divna mu žena. Bila sam oduševljena onim što mi je prikazano, ne sluteći da iza toga stoji ‘sotona'', navodi ona na početku svoje ispovijesti, dodajući da je profesoru V. V.  ispovjedila čitav život, ali da tada nije slutila da će to biti zlorabljeno.

Došao je s poklonom u ruci...

'Sve je sličilo kao da sam stjecala prijatelja koji je uz to i svećenik. Nije mi padalo na pamet provjeravati, ni tko je on, ni što je, jer je to 'čovjek crkve'. Silovana sam jedne noći u mom stanu. Došao je s poklonom u ruci. Skuhala sam kavu ne sluteći ništa. Pričao je o sahrani i smrti nekog rođaka njegove žene i kako je bio u blizini, pa je htio svratiti. Tada je prvi put ušao u moj stan i istovremeno sam ga prvi put vidjela bez mantije', opisuje ona kako se sve dogodilo:

'Poslije izvjesnog vremena je sjeo pored mene i rekao da hoće spavati sa mnom. Zgrozila sam se i uplašila. Rekla sam mu da ja to ne želim, niti da sam ikada tako nešto pomislila, posebno jer on ima ženu i djecu, a uz sve to je i svećenik. Pokušala sam se obraniti, ali sam bila poluparaliziana. Noge su mi se ‘odsjekle’. On je ustao, dao mi telefon da nazovem taksi i otišao u toalet. U slijedećih par trenutaka pomislila sam da sam se izvukla, bar poslije prvog obrušavanja na mene, ali on je samo stao pored kreveta. U slijedećem trenutku mi je gurnuo spolni organ u usta. Uspjela sam poslije par trenutaka pobjeći u kupaonicu, a on je otišao. Ono što me još više potreslo te noći je to što sam vidjela ogromnog đavola koji je izašao iz njega. Nakon ovog događaja napustila sam posao u crkvi i promijenila broj telefona'.

U pismu se dodaje da je narednih dana dobivala telefonske pozive s nepoznatog broja, te da je osoba s druge strane, nakon što bi se ona javila, šutjela. Zbog toga je, kako navodi, posumnjala da je riječ o V. V.

Portal Nova.rs pokušao je da stupi u kontakt s profesorom V. V., ali  je on rekao da je sve što imao reći o ovom slučaju već naveo u odgovoru Etičkoj komisiji, te da je riječ o najobičnijim klevetama.

'Ništa ja s vama ne mogu razgovarati, to je stvar o kojoj se razgovara s odvjetnicima. To su sve klevete, od prve do posljednje. Kao što je bilo u procesu, tako i sad demantiram sve od početka do kraja', rekao je, nakon čega je nazvao njegov odvjetnik kako bi obavijestio o o eventualnim pravnim posljedicama objavljivanja ovog teksta.

Ovo nije jedini slučaj

Izvanredni profesor Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta protojerej Dragomir Sando ranije je informirao upravu fakulteta o slučajevima gdje se ime V. V. povezuje sa seksualnim zlostavljanjem. On nije želio govoriti o slučaju, rekavši da se ranije već izjašnjavao po ovom pitanju.

U dopisima koje je slao nadležnima na fakultetu, on je naveo da slučaj spomenute studentice nije jedini, te da postoje bar još tri djevojke koje su pretrpjele seksualno zlostavljanje od strane prodekana PBF, ali da nijedna od njih ne želi da se javno govori o tome.

'Jedna djevojka koja navodi da je također zlostavljana, a s kojom sam razgovarao zna za još slučajeva, ali nisam je htio pitati otkuda joj da je ne bih dodatno i nepotrebno izlagao neželjenom razgovoru', naveo je on u jednom dokumenata koji smo imali na uvid.

Rektorica Univerziteta u Beogradu Ivanka Popović potvrdila je da je o spornom slučaju obaviještena, ali, istovremeno ukazuje da je utvrđivanje odgovornosti posao nadležnih institucija iz područja pravosuđa, a ne Univerziteta.

'Dobili smo informacije mailom. Uobičajeno je da kazneni postupak i proceduru pokrene oštećena strana, a Univerzitet o etičkim aspektima može da razmatra tek nakon što se utvrdi kaznena odgovornost', navodi Popović.

Iz ureda povjerenika za zaštitu rodne ravnopravnosti također je potvrđeno da je stigla pritužba povodom ovog slučaja, ali o detaljima nisu mogli govoriti.

S druge strane, ministar prosvjete Mladen Šarčević, u odgovoru na pitanje je li Ministarstvo primilo pismo u kojem se navode informacije o ovom slučaju, ističe da nije upoznat s ovim događajem, ali da on 'ne zatvara očii' pred ovakvim situacijama.

'Nikad čuo. Dajte mi podatke kome se obraćala, ja na takve stvari ne zatvaram oči', poručio je Šarčević, donosi Nova.rs.

Vaša reakcija na temu
Aloooo article_emotions(66808, "");
Pregledaj komentare