Studentski zbor: Splitskim studentima nakon 15. srpnja prijeti izbacivanje na ulicu, a nikoga nije briga!

Studentski zbor: Splitskim studentima nakon 15. srpnja prijeti izbacivanje na ulicu, a nikoga nije briga!

Predsjednik Josip Podrug poručio je da uređuju prostorije koje će ustupiti kolegama da bi se lakše mogli nositi sa situacijom

Josip Podrug, predsjednik Studentskog zbora u Splitu, uputio je priopćenje u kojem upozorava na problem studenata koji moraju napustiti smještaj u domovina do polovine srpnja. Mnogima od njih je potreban smještaj tijekom cijelog ljeta, a Studentski centar prozivaju zato što Dom Bruno Bušić u Spinutu još nije obnovljen zbog čega je bio zatvoren cijelu godinu.

- Početak renoviranja bio je najavljen za siječanj ove godine, ali do danas se s radovima nije ni počelo, a student su izgubili stotine kreveta. Taj dom je do sada tijekom ljeta služio za smještaj studenata koji su imali potrebu ljeto provesti u gradu u kojem studiraju, umjesto kod kuće sa svojim obiteljima. Neki zbog sezonskih poslova kojima su si osiguravali egzistenciju, neki zbog akademskih obveza, vježbi, stručnih praksi, kongresa, simpozija, pripreme ispita… Svjesni razmjera problema početkom lipnja krenuli smo u mučne pregovore sa Studentskim centrum – opisuje Podrug.

Razgovori su rezultirali dogovorom da se provede anketa u kojoj će student iskazati svoji interes za korištenje domskog smještaja i u sezoni. Od 181 anketiranog studenta, njih 82 je iskazalo potrebu za smještajem nakon 15. srpnja .

- Ravnatelj Studentskog centra, jasno je i izričito obećao osiguravanje 150 ležajeva za studente tijekom ljeta. Ipak, ta brojka ne zadovoljava zahtjeve predanog broja zahtjeva. Nažalost, od predstavljanja rezultata ankete SC-u, on odugovlači s donošenjem odluke i pokretanjem postupka za smještaj preostalog broja studenata nakon 15. srpnja, pa im sada prijeti ulica. Da bi priča bila još gora, odluku o primanju samo 100 studenata u ljetni smještaj (i to isključivo u razdoblju dok imaju ispite ili praksu na fakultetu), Studentski centar donosi 11. srpnja, tako da svega par dana prije prisilnog iseljenja, 80 studenata ne zna gdje će živjeti nakon 15. srpnja – navodi Podrug.

Napominje da su svjesni komercijalne potentnosti studentskih domova tijekom sezone, ali da im nije normalno da turisti imaju prednost nad studentima. 

- Na studente u privatnom smještaju koje vlasnici stanova ‘deložiraju’ od 1. lipnja zbog turista, nepotrebno je više trošiti riječi, jer je i to karakteristika ‘najboljeg hrvatskog sveučilišta’. Oni su prisiljeni propuštati rokove, jer su im prebivališta i po 400 kilometara od Splita, a jedan studentski dom koji je trebao doskočiti ovom problemu neće biti spreman ni iduću godinu, a priča će se zatim ponavljati u krug. Da ne bi sve ostalo samo na riječima s naše strane, Studentski zbor ima svoje prostore, koji su klimatizirani i koji imaju četiri sanitarna čvora s tuš kabinom, dnevnim boravkom te upravo radi na njihovom uređivanju kako bi ih ustupio kolegama da se lakše nose s ovom situacijom, dok ne nađemo rješenje – zaključio je Podrug.

Vaša reakcija na temu
Aloooo article_emotions(33410, "");
Pregledaj komentare