Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
SUDAR VOJNOG MLAŽNJAKA I BICIKLISTA: Jedna od najbizarnijih avionskih nesreća dogodila se u Splitu!

SUDAR VOJNOG MLAŽNJAKA I BICIKLISTA: Jedna od najbizarnijih avionskih nesreća dogodila se u Splitu!

Poginuo je 39-godišnji Ante Živaljić

Daleke 1956. godine, 30. studenog, dogodila se možda jedna od najbizarnijih avionskih nesreća na našim prostorima, na splitskom Lovrincu sudarili su se vojni mlažnjak i biciklist, pišu '9Aero - Croatian Aircraft Spotters'.

Bio je petak, 13 sati i 13 minuta kada je vojni mlažnjak talijanskih zračnih snaga tipa F-86E Sabre prinudno sletio na cestu i nažalost usmrtio Antu Živaljića (39), oca četvero djece, radnika poduzeća 'Željezo' koji je neometano vozio bicikl.

Talijanski pilot Ferdinando Cazzolino nije ni slutio što će mu se dogoditi toga kobnoga dana, iz zračne baze Brindisi poletjeo je u pravcu Rima u 12.30. No, uslijed nevremena i kvara na navigacijskim instrumentima izgubio je orijentaciju te je neočekivano završio na istočnoj obali Jadrana odnosno poviše Splita.

Prvotno je namjeravao spustiti avion niz Sirobuju u pravcu Stobreča no primijetio je kamion na cesti (to je bio kamion Jadrankamena koji je u tom trenutku prevozio osam osoba i vijence za pogreb jednog radnika). Pilot zatim podiže avion, okreće ga u pravcu Splita te neposredno prije spuštanja izvršava katapultiranje i biva neozlijeđen!

Zrakoplov se pri dodiru s tlom usmrtivši nesretnog Živaljića i rušeći krilima ograde sa strane ceste na kraju teško oštećen i zapalio te su ga ugasili splitski vatrogasci. Treba napomenuti da je tada Sirobuja bila jedna od rijetko uređenih cesta odnosno bila je popločana betonskim pločama a promet je bio nezamislivo rijedak.

Vaša reakcija na temu