Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović SUĐENJE FILIPU ZAVADLAVU Od devet pozvanih svjedoka došlo troje: 'Mislili smo da nije svoj zbog nesretne ljubavi'

SUĐENJE FILIPU ZAVADLAVU Od devet pozvanih svjedoka došlo troje: 'Mislili smo da nije svoj zbog nesretne ljubavi'

Traže se motivi za teško ubojstvo

Nije bilo sreće sa svjedocima za ponovljeno suđenje Filipu Zavadlavu. Od devet pozvanih, danas se u sudnici splitskog Županijskog suda pojavilo samo njih troje, uključujući i majku Filipove prijateljice koja ga je vidjela tog kobnog jutra 11. siječnja 2020. godine, koji sat prije no što će iz kalašnjikova usred bijela dana u centru Splita izrešetati Marina Bobana, Juricu Torlaka i Marina Ožića Paića

Svjedokinja je sutkinji kazala da njena kćer moli da je poštede ponovnog ispitivanja. Pojasnila je da Filipa poznaju iz grada i da se to jutro pojavio nepozvan na vratima njihovog stana. Nije rekao zašto je došao. Za žrtve nije nikada čula, o njima im nije nikada pričao pa je trostruko ubojstvo u Varošu za nju i kćer bio potpuni šok. 

'Bio je taj dan izvan sebe. Na rubu plača, potpuno je bio neprepoznatljiv koliko je smršavio. Nepovezano je govorio, ništa nam nije bilo jasno. Mislili smo da je to zbog nesretne ljubavi, zaključili smo da je prekid s djevojkom za njega predstavljao veliki gubitak. Dugo je pričao sa socijalnim radnikom, htio je da se vide, ali on nije mogao. Tražio je savjet hoće li otići kod oca na ručak. Mislim da ga je on savjetovao da ode. Imali smo nekih obaveza pa smo ga ostavili ispred roditeljskog doma, no kasnije sam čula u policiji da nije otišao na ručak kod oca', ispričala je svjedokinja koja nije saslušana na prvom suđenju. 

Suđenje se ponavlja kako bi se utvrdio motiv za trostruku likvidaciju. Državno odvjetništvo smatra da se radi o bezobzirnom ubojstvu prema osobama iz narko miljea koje su terorizirale Filipa i njegovog brata Stanislava, koji je ovisnik, no sudsko vijeće na koncu prvog suđenja nije našlo dovoljno dokaza za takvu tezu pa je Zavadlav osuđen na 40 godina zatvora za 'obična' ubojstva. 

Socijalni radnik koji je dogovorio Filipovu predaju nakon masakra u Varošu govorio je na prvom suđenju kako su u stan njegove obitelji dolazile osobe koje su mlađoj braći prodavale drogu i da su na njih vršili pritisak. Ne zna, međutim, o kome se točno radi. Filip mu je spomenuo i sukob na Matejuški, no nije siguran da mu je spominjao imena. U svakom slučaju, radilo se o njemu nepoznatim ljudima. 

Pet dana prije krvoprolića Filip mu je rekao da je loše psihički i da je situacija za njega sve gora. Svjedok je naveo da je to bilo povezano s tim da se pripremao za ukrcaj, ali da mu je nestalo novca pa je postalo neizvjesno hoće li dobiti angažman na brodu. Što se Matejuške tiče, rekao mu je da se na ulici ništa neće riješiti. 

Na dan ubojstva Filip mu je kazao da ne može više i da će se ubiti. 

'Slao mi je informacije da ne može spavati. Sugerirao sam mu da ide kod doktora i da mu eventualno prepiše neku terapiju. On je mislio da će mu to opstruirati odlazak na brod', kazao je svjedok. 

Filip mu je pokazivao slike oružja. Jednu staru s broda na kojoj drži pištolj, a vidio je i sliku automatske puške. No, Filip mu nije rekao ima li pušku. 

'Htio je impresionirati djevojku. Ja sam mu rekao da mu to ne treba. On mi je kazao da je to šala', naveo je svjedok. 

Filip ga je pitao što misli, je li napravio ono što piše u optužnici. 

Reagirala je predsjednica sudskog vijeća Višnja Strinić da to pitanje prepusti sudu. 

Danas je saslušan i svjedok koji je govorio da mu je Filip spominjao da ima problema s Torlakom i Bobanom, no ne sjeća se što je bilo konkretno u pitanju. 

Rekao je i da je bilo poznato da brat Stanislav ima problem s drogom. To mu je Filip kazao, ali nije spominjao dugove za drogu. Svjedok ne zna da je Stanislav imao problema sa žrtvama. Misli da je Filip govorio da su neki dolazili u stan tražiti novac, no o tome površno zna. 

Svjedok je danas kazao i da je ubijenog Ožić Paića znao površno, dok je na prvom suđenju kazao da žrtve ne poznaje. Nije znao objasniti ovu proturječnost. 

Branitelj Tadiša Milošević zapitao se koji je smisao da Zavadlav svjedoku priča o ljudima koje ne poznaje. 

'Ta imena sam zapamtio, a probleme ne', odgovorio je svjedok. 

Filip je pitao svjedoka koliko puta ga je napao Ožić Paić. Sutkinja Strinić zabranila je takvo pitanje i preformulirala ga. 

'Ne sjećam se da mi je to rekao', odgovorio je svjedok. 

Suđenje se nastavlja sredinom travnja.

Vaša reakcija na temu