Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
SUDSKA PRESUDA Ne ispunjava uvjete natječaja, a već godinu i pol je direktor TZ-a u Bolu

SUDSKA PRESUDA Ne ispunjava uvjete natječaja, a već godinu i pol je direktor TZ-a u Bolu

'Uložit ćemo prigovora na najnovija rješenja i sudsku presudu', odgovara načelnica

Zaiskrilo je u Bolu na Braču. Ante Trutanić, direktor Turističke zajednice općine (TZO) Bol u trenutku prijave na javni natječaj za to radno mjesto, nije ispunjavao uvjete za imenovanje direktorom. Tako je presudio Upravni sud u Splitu u rujnu prošle godine.

Aktualni šef TZO Bol je na toj funkciji od kolovoza 2021. godine, a da od samog početka, prema odluci suda, nije ispunjavao uvjete natječaja. No, on i dalje obnaša tu funkciju.

U presudi Upravnog suda je navedeno kako Trutanić nema dovoljno radnog iskustva na poslovima koji odgovaraju stupnju stručne stečene spreme propisane Pravilnikom o posebnim uvjetima koje moraju ispunjavati zaposleni u turističkim zajednicama. Osim toga, aktualni šef općinske Turističke zajednice Bola u obrazloženju je naveo kako je kvalifikaciju stručni prvostupnik stekao 19. svibnja 2019., a prema elektroničkom zapisu prijava na mirovinsko osiguranje od 8. srpnja 2013. pa nadalje bio je prijavljen sa srednjom stručnom spremom.

Sudska presuda natjerala je i nadležno Ministarstvo turizma i sporta da izda novo rješenje u prosincu prošle godine kojim se 'odbija upis Ante Trutanića u Upisnik turističkih zajednica', jer ne ispunjava uvjete za to radno mjesto.

Formulacija rješenja nadležnog ministarstva je nejasna, jer se ne traži brisanje, već odbijanje upisa osobe koja je već upisana kao osoba ovlaštena za zastupanje Turističke zajednice Bola.

Bez obzira na nejasnu formulaciju rješenja, postavlja se pitanje kako je moguće da (prema stajalištu suda) nekvalificirana osoba još uvijek upravlja TZO Bol te zašto Trutanić još uvijek nije smijenjen. Pitanja smo postavili načelnici Katarini Marčić, koja je ujedno i predsjednica općinske Turističke zajednice.

- Upravni sud je donio odluku bez prava žalbe, u kojoj su naveli da prvo rješenje Ministarstva turizma nije zakonito i naložili su da se donese nova odluka. Ministarstvo je na neki način obvezno postupati prema pravnom tumačenju suca i donijelo je novo rješenje na temelju odluke suda, a to je da se direktoru TZ-a Trutaniću odbija upis u Upisnik. Nije donijelo odluku da se briše iz Upisnika, što bi bilo logičnije, već da se odbija upis, ali on je već upisan. I danas upisan kao jedina osoba ovlaštena za zastupanje, jedini s mogućnošću vođenja Turističke zajednice u smislu platnog prometa, potpisivanja ugovora… - kazala je Marčić. 

Za vođenje Upisnika zaduženo je Ministarstvo turizma i sporta kojem smo poslali upit što će poduzeti po tom pitanju, a odgovor ćemo objaviti kad ga dobijemo.

Marčić nam je rekla da je isti dan po primitku novog rješenja poslala dopis ministarstvu u kojem je tražila odgovore na nekoliko pitanja.

- Između ostalog, zanimalo me je tko je sada osoba ovlaštena za zastupanje. Znači li ovo istovremeno i brisanje iz Upisnika, te kada se stječu uvjeti da se kandidatu Trutaniću na temelju svih tih rješenja uruči poslovno-uvjetovani otkaz iz organizacijskih razloga. Osim toga, obavijestila sam ih da će Turistička zajednica pokrenuti upravni spor protiv Ministarstva turizma, a vezao za njihovo najnovije rješenje, jer smo mi i dalje smatrali da kandidat Trutanić zadovoljava uvjete, kao što je i ministarstvo u svom prvom obrazloženju rješenja smatralo da kandidat zadovoljava uvjete. U drugom rješenju oni su se samo referirali na sudsku presudu i promijenili mišljenje - smatra načelnica Bola. Ministarstvo joj je odgovorilo u prosincu prošle godine da su na temelju njezinog upita pokrenuli stručni nadzor kako bi se utvrdilo tko je ovlašten za zastupanje Turističke zajednice Bol i rečeno joj je da će ih nakon provedenog nadzora obavijestiti o nalazu.

- Od prosinca nismo dobili odgovor što nam je za činiti i koja je daljnja procedura. Jasno nam je da će opet ići natječaj, izbor, ali što u međuvremenu i u kojem trenutku se stječu uvjeti da se direktoru Trutaniću uruči otkaz. On obavlja svoj posao odgovorno, a s druge strane, i on će sutra htjeti zaštititi svoje pravne interese. Cilj mi je da Turistička zajednica posluje zakonito i da se šteta minimalizira - poručila je načelnica Bola. Objasnila nam je kako je Vijeće TZO-a većinom glasova donijelo odluku da je kandidat Trutanić, osim što zadovoljava uvjete, najbolji kandidat. Izglasan je tek na četvrtom natječaj jer ranija tri nisu bila uspješna. 

- Za našu Turističku zajednicu koja ima manje od milijun noćenja, to je značilo da kandidat treba imati minimalno godinu dana iskustva na rukovodećim poslovima u turizmu. Dakle, mi smo tvrdili da on ima potrebno iskustvo s obzirom na to da je dostavio dokaze u natječajnoj dokumentaciji, a u tom je trenutku dulje od dvije godine bio vlasnik obrta i rukovodilac. Bavio se prijevozom gostiju turističkim vlakićem, imao je svoje zaposlenike koji su obavljali prijevoz, tako da je rukovodio tim poslom. Nama je nesporno da je to isključivo posao u turizmu i u tom smislu smo smatrali da je riječ o rukovodećem poslu u turizmu. No, u odluci suda se osporavalo da je obnašao rukovodeću poziciju. Smatram da se na taj način omalovažava sve obrtnike. Mogu li onda samo velike firme imati rukovodeću funkciju? - pita se načelnica. Uz to, dodaje, u Zakonu o pružanju usluga u turizmu se navodi kako je pružanje prijevoza putnika posao u turizmu. Zbog toga su donijeli odluku ulaganja prigovora na najnovija rješenja i sudsku presudu.

- Jedan od uvjeta je bio i najmanje dvije godine iskustva prema stupnju stečene stručne spreme, a on te uvjete nije zadovoljavao, niti je navedeno da on te uvjete ispunjava. No, daje se mogućnost da može prijaviti kako ima jednu godinu radnog iskustva na rukovodećim poslovima u turizmu. On je taj uvjet zadovoljio - smatra naša sugovornica i direktorica TZO Bol.

Međutim, naši izvori su aludirali da načelnica Katarina Marčić štiti direktora općinske Turističke zajednice zato što je u krvnom srodstvu s njezinim suprugom. Ona takve navode demantira.

- Kao načelnica sam obveznica Zakona o sprječavanju sukoba interesa te sam se jasno izuzela. Što se tiče zakona, on je rođak od mog supruga, a moj suprug ima puno prvih rođaka. I ja ih imam jednako toliko. U malim mjestima mi imamo puno rodbine. Zakon ne obuhvaća takav rod, već samo djecu i roditelje te supružnike. Međutim, zakon je ostavio mogućnost da se izuzmemo u eventualnom sukobu interesa. Ja sam prepoznala da bi to mogao biti potencijalni problem, s obzirom na to da smo svojta i povezani preko mog supruga, te da postoji mogućnost da će se to problematizirati, izuzela sam se iz svakog od tih glasanja. Jasno sam dala do znanja da se izuzimam i bez obzira na to, kandidat Trutanić je u sva tri natječaja imao najveći broj glasova, ali je tek u četvrtom natječaju imao pet potrebnih glasova, s obzirom na to da nas je u Vijeću devet - objasnila je načelnica Bola. Da je kojim slučajem glasala u bilo kojem od prvih glasanja, dodala je, on bi bio izabran već u prvom natječaju.

- Ostvario je potrebnu većinu bez mene. Moram napomenuti da smo imali apsurdnu situaciju tada, jer je jednoj kandidatkinji suprug sjedio u vijeću, a drugom kandidatu je u vijeću s pravom glasa bila prva rodica. Oni se nisu izuzeli, ali nisu ni obveznici u smislu Zakona o sprječavanju sukoba interesa. Nisam bila obvezna ni ja, al sam se izuzela. Toliko o tome da sam pokušala utjecati - odgovorila je na prozivke Katarina Marčić. Više puta je napomenula kako je nakon izbora Ante Trutanića kao najboljeg kandidata na čelu TZO Bol, nadležno ministarstvo u prvom rješenju potvrdilo da je ispunio sve uvjete i već ga upisao u Upisnik, pa ga tako formalno-pravno više ne mogu ne upisati u upisnik, već samo izbrisati. Poslali smo im upit što će poduzeti po tom pitanju, čekamo njihov odgovor.

Vaša reakcija na temu