Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović Sudski referent 20 dana nakon zapošljavanja izdao lažno uvjerenje da se ne vodi kazneni postupak iako su se vodila čak dva

Sudski referent 20 dana nakon zapošljavanja izdao lažno uvjerenje da se ne vodi kazneni postupak iako su se vodila čak dva

Drugookrivljenom je uvjerenje trebalo da se zaposli kao vozač u Hitnoj pomoći

Splitski Županijski sud odlučivat će o optužnici USKOK-a protiv 39-godišnjeg sudskog referenta T. P., u doba počinjenja kaznenog djela zamjenika voditelja pisarnice Općinskog suda u Splitu Stalne službe u Imotskom i 30-godišnjeg L. Ć. koji je u srpnju 2018. zatražio da mu za potrebe zasnivanja radnog odnosa vozača u sanitetskom prijevozu u Zavodu za hitnu medicinu preda uvjerenje u kojem će se neistinito navesti da se protiv njega ne vodi kazneni postupka. 

T. P. je pristao i izradio uvjerenje takvog sadržaja iako je uvidom u eSpis utvrdio da se protiv L. Ć. pred istim sudom vode čak dva kaznena postupka za prijevare. U oba je na koncu pravomoćno osuđen, i to na uvjetne kazne.   

T. P. terete za zlouporabu položaja i ovlasti te krivotvorenje službene isprave, dok se L. Ć. tereti za poticanje na ta dva kaznena djela. 

U obrazloženju optužnice navodi se da je prvookrivljeni primljen na posao samo 20 dana prije no što je počinio kaznena djela za koja ga tereti USKOK. Državna služba mu je prestala koncem travnja ove godine, i to na temelju sporazuma sklopljenog između Općinskog suda u Makarskoj i okrivljenog. 

Istražitelji su utvrdili i da je od trenutka kreiranja spisa pa do trenutka izdavanja uvjerenja da ne vodi kazneni postupak, T. P. čak u 19 navrata otvarao kaznene predmete protiv L. Ć. pa je očito da je znao da izdaje lažno uvjerenje. 

Jedna od ispitanih svjedokinja pojasnila je kako se manipulacijom podacima u aplikaciji sustava eSPIS može izraditi uvjerenje u kojem će se navesti da se protiv osobe ne vodi ili vodi samo jedan kazneni postupak, iako je sustav prilikom pretrage pronašao podatke o više kaznenih postupaka. 

Svjedokinja je navela i da sadržaj uvjerenja ovisi o tome je li službenik odabrao funkciju 'Ne vodi' ili funkciju 'Vodi'. U prvom slučaju sustav eSpis će izraditi uvjerenje u kojem će se navesti da se protiv osobe ne vodi postupak unatoč tome što su pronađeni podaci o postupcima koji se vode.

Vaša reakcija na temu