Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
ŠUMA NEDOUMICA Ne zna se ni koliko ima stabala na Marjanu...

ŠUMA NEDOUMICA Ne zna se ni koliko ima stabala na Marjanu...

Po mojoj procjeni, ima preko 100.000 stabala, možda i do 115.000. Ne razumijem kako se dogodila takva greška - rekao je Mirko Ruščić

Koliko ima stabala u park šumi Marjan je glavna enigma, a ništa manje značajna nije ni činjenica da nema ovjere doznaka, odnosno doznačnih knjižica. Ako bi se doslovno držali ovih nepoznanica mogli bismo zaključiti da nitko ne zna koliko ima šume uopće te da nitko ne zna koliko je zaraženih stabala, samim time i broj posječenih debla koje je napao potkornjak. Slikovito kazano, kao da vas treba liječiti, a nemate zdravstvenog kartona iza kojeg stoji liječnik. Osim toga, ne zna se još stanje s nametnikom zbog kojeg nestaje znatan dio Marjana.

I ovo pitanje o neovjerenim doznakama se poteglo na sjednici Povjerenstva za Marjan. Hrvatske šume, kažu nam, ne žele potpisati, šalju Javnoj ustanovi koja, izgledno, ne želi stati iza te brojke ili načina rada.

Glavni koordinator radova Nenad Ružić kaže da, što se tiče tog dijela nema ništa s tim, to se sve odvijalo prije njegovog mandata, on se pobrinuo da ubuduće bude drukčije i da se ovjeravaju doznake, angažiranjem drugih stručnjaka.

Što se tiče broja stabala u park šumi, radovi su pokazali da ih ima znatno više nego je u programu gospodarenja, 64.000.

- Obradili smo 70 posto šume, a prema planu, posjeći će se oko 35 do 40 tisuća stabala, odnosno 15-ak kubika. Jasno je da je krivi broj - kaže.

Našalili smo se da po tome ispada da će se posjeći više šume nego što je ima, a da će je ostati još pola.

Složio se Ružić s primjedbom, baš kao i Mirko Ruščić, predsjednik Upravnog vijeća Javne ustanove za upravljanje park šumom Marjan i prvo čovjek Povjerenstva.

- Po mojoj procjeni, ima preko 100.000 stabala, možda i do 115.000. Ne razumijem kako se dogodila takva greška. Mogu samo nagađati da je netko napravio prvu procjenu u programu, a onda se prepisivala brojka - objašnjava.

A da prepisivanje nije strano, uvjerili smo se i kad je predstavljen novi desetogodišnji Program gospodarenja, pa je napisano u jednom sektoru, baš gdje se nalazi kućica Javne ustanove da je to 'priručni rasadnik s pratećim objektom koji služi Parkovima i nasadima za uzgoj autohtonih vrsta drveća kao i ukrasnih vrsta drveća i grmlja. Na južnom djelu je nekoliko stabala... Smjernice: u rasadniku proizvoditi sadnice prema potrebama Parkova i nasada, pojedinačna stabla bora uklanjati ako predstavljaju opasnost za posjetitelje i objekt.' 

Grešku je odmah uočio predsjednik Društva Marjan Srđan Marinić i rekao im da Parkovi i nasadi osam godina nemaju apsolutno nikakve veze s Marjanom, uz to tamo je obrasla trava. Izrađivač se zahvalio uz primjedbu da je nastala greška u administraciji prilikom upisa. No, to je druga priča.

Dodajmo i da bi radovi trebali biti gotovi najdalje do početka srpnja, a kakvo je stanje s potkornjakom reći će dr. Milan Pernek. Iako je napustio Povjerenstvo, kao stručnjak Hrvatskog šumarskog instituta dat će izvješće o stanju.

U ovom trenutku za Marjan se može reći i da vrijedi čuvena Sokratova izreka 'Znam da ništa ne znam'. A radovi, kažu, idu prema planu. 

Vaša reakcija na temu