Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Milan Šabić Šumarska inspekcija vidjela je na Marjanu pustošenje šume, DORH nije - evo zašto

Šumarska inspekcija vidjela je na Marjanu pustošenje šume, DORH nije - evo zašto

Donosimo obrazloženje zbog čega su pale prijave

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu krajem godine je odbacilo kaznene prijave koje su zbog načina na koji je provedena sanacija Marjana podnijeli splitski SDP i Inspekcija zaštite prirode. SDP je sumnjičio odgovorne da su veliki dio stabala posjekli nezakonito i protivno propisima, bivši predsjednik gradske organizacije Goran Kotur naveo je da se radi o više od 26 tisuća stabala. 

Na isto je upozorio i predsjednik Društva Marjan Srđan Marinić, pozivajući se na nalaz šumarskog inspektora koji je izvršio nadzor 2019. godine. U izvješću poslanom Državnom odvjetništvu, kojeg potpisuje glavni državni inspektor HDZ-ovac Andrija Mikulić, navodi se da je posječeno ukupno 7.715,86 kubičnih metara nedoznačene drvne mase, kao i to da su počinjene radnje koje sadrže elemente pustošenja šuma, što je regulirano člankom 209. Kaznenog zakona. 

Pitali smo Državno odvjetništvo u Splitu kako je na koncu otpalo kazneno djelo pustošenja šume na što je u izvještaju ukazao Državni inspektorat. 

Evo odgovora. 

'Općinsko državno odvjetništvo u Splitu je, postupajući po kaznenim prijavama, nakon provedenih izvida donijelo rješenje o odbačaju protiv više osoba zbog kaznenog djela pustošenja šuma. Naime, u sklopu izvida pribavljena je opsežna dokumentacija pa tako i izvješće Državnog inspektorata na koje se pozivate. Međutim, nakon što je isto temeljito razmotreno te analizirano, kako zasebno, tako i u svezi sa svim drugim prikupljenim podacima u spisu, nije utvrđeno postojanje prijavljenog kaznenog djela. 

Sama činjenica da je posječen i veći broj stabala koja nisu bila pravilno doznačena, nije okolnost koja sama po sebi ukazuje na osnovanost prijave, već isto treba sagledati u kontekstu raspoloživih i poduzetih radnji te prijetećih posljedica pa se u tom smislu zaključuje da su prijavljene osobe izvršile zahvat kojeg su u tom trenutku procijenile  opravdanom mjerom opreza za suzbijanje nametnika koji je u svakom slučaju uzrokovao bolest i propadanje šume. 

U prilog izvanrednosti i nepredvidivosti djelovanja govori i činjenica da zbog proglašenja opasnosti od elementarne nepogode te prenošenja ovlasti na Stožer, šumarska inspekcija nije nadzirala postupanje Stožera civilne zaštite Grada Splita. Sami radovi na sječi i uklanjanju zaraženih stabala su započeli 26. veljače 2019., a šumarska inspekcija nakon prijava o nepravilnostima započinje inspekcijski nadzor, ali tek od 11. srpnja 2019. 

Osim toga, govoreći o pustošenju šume, a s obzirom na broj uklonjenih stabala pored onih koje je svakako trebalo posjeći, ne može se govoriti o eliminiranju takve šumske površine do te mjere kada se ona ima smatrati uništenom.'

Vaša reakcija na temu