Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović SUMNJALO SE U GUTANJE OŠTRICA: U bolnicu pod jakom policijskom pratnjom vozili Srbina optuženog za ubojstvo crnogorskog mafijaša

SUMNJALO SE U GUTANJE OŠTRICA: U bolnicu pod jakom policijskom pratnjom vozili Srbina optuženog za ubojstvo crnogorskog mafijaša

Duško Tanasković u Splitu čeka rasplet slučaja

Hitan medicinski transport iz splitskog zatvora uz asistenciju policije organiziran je jučer za Duška Tanaskovića iz Kragujevca koji je u Hrvatskoj dospio iza rešetaka zbog ubojstva crnogorskog mafijaša Gorana Vlaovića na Zrću u ljeto 2022. godine. 

Tanasković je uz jaku policijsku pratnju doveden u KBC zbog sumnje da je progutao žilet, no odbio je liječničku pomoć te je brzo vraćen u splitski zatvor. Ovo mu nije prvi incident ovakvog tipa, već je slično radio u zadarskom zatvoru. 

U splitski zatvor je premješten nakon što se otkrilo da je njegova ćelija bila ozvučena. 

Tužilaštvo na temelju snimljenog materijala kani prekvalificirati optužbu u teško ubojstvo, jer Tanasković u razgovoru u ćeliji spominje da je ubojstvo trebalo biti plaćeno, no na ove posebne dokazne radnje žalio se branitelj Vinko Gulišija pa se sada čeka odluka Visokog kaznenog suda radi li se o zakonitom dokazu. 

Pitali smo Ministarstvo pravosuđa i uprave o ovom slučaju. Zanimalo nas je i zbog čega je Tanasković premješten u Split kada mu se sudi u Zadru. Odgovor je prilično štur. 

'Iz zatvora u Splitu u vanjsku zdravstvenu ustanovu sproveden je istražni zatvorenik zbog sumnje na moguće gutanje oštrica. 

Ujedno ističemo kako samoozljeđivanje osoba lišenih slobode u zatvorskom sustavu RH predstavlja jedan od čimbenika rizika koji se sustavno prati i o čemu se izvješćuje zainteresirana javnost. 

Nadalje, u zatvoru u Splitu, kao i drugim kaznenim tijelima, osobe lišene slobode smještaju se sukladno relevantnim odredbama Zakona o izvršavanju kazne zatvora i Pravilnika o kućnom redu u zatvorima za izvršavanje istražnog zatvora, pri čemu ne bilježimo odstupanje niti u ovom slučaju. 

Također, po medicinskoj obradi i zbrinjavanju osoba lišenih slobode u takozvanoj vanjskoj ustanovi, s osobom lišenom slobode dalje se postupa isključivo prema preporukama i uputama liječnika, što je i ovdje slučaj. 

Detaljnije informacije o konkretnim slučajevima, nažalost, nismo u mogućnosti pružiti iz razloga što podaci o osobi lišenoj slobode predstavljaju službenu i profesionalnu tajnu, sukladno relevantnim odredbama prethodno citiranog Zakona.'

Vaša reakcija na temu