Sunčano i vrlo toplo

Sunčano i vrlo toplo

Splićanka Iva Tojčić donosi prognozu za Split, Sinj, Makarsku, Imotski, Brač, Hvar i Vis


Nakon nestabilne srijede, četvrtak će cijeloj Dalmaciji donijeti stabilizaciju vremena i razvedravanje. Posvuda će biti sunčano i vedro. Temperature zraka ujutro će se kretati između 21 i 25°C, a u najtoplijem dijelu dana između 26 i 30°C. Puhat će uglavnom slab vjetar, ujutro i navečer bura, a tijekom dana zapadnjak i sjeverozapadnjak. Slaba do umjerena bura će se tijekom cijelog dana zadržati još samo u unutrašnjosti Dalmacije. 


Slične vremenske prilike očekuju se i u petak. Posvuda će biti pretežno sunčano, bez oborina. U unutrašnjosti će puhati slaba do umjerena bura, uz obalu jugozapadni i zapadni, a na otvorenom moru i otocima sjeverozapadni vjetar. Temperature zraka u najtoplijem dijelu dana iznosit će oko 30°C.

Većih promjena neće biti ni u subotu. Duž cijele Dalmacije bit će pretežno sunčano i vrlo toplo. Uz obalu i u unutrašnjosti puhat će slab do umjeren jugozapadni, a na otocima i otvorenom moru sjeverozapadni vjetar. Najviše dnevne temperature zraka iznosit će 30°C.

ZAŠTO BI OVA PROGNOZA TREBALA BITI NAJTOČNIJA?

Ova prognoza nastala je korištenjem ansambala koji su u posljednjih 30-ak godina donijeli značajan napredak u numeričkoj vremenskoj prognozi. Umjesto izrade prognoze jednog, najvjerojatnijeg stanja atmosfere, stvara se skup (ansambl) prognoza koje daju raspon mogućih budućih stanja atmosfere. Ovim pristupom može se odrediti vjerojatnost pojavljivanja određenih vremenskih prilika, što prognostičaru omogućava da svjestan mogućnosti različitih razvoja vremena pruži korisnicima prognozu i mjeru njezine sigurnosti - povjerenje u prognozu izraženu u postotku. Prognozu je izradila Iva Tojčić, apsolventica fizike na splitskom PMF-u koja se na diplomskom studiju usmjerila prema meteorologiji, atmosferskim modelima i fizičkoj oceanografiji.
Vaša reakcija na temu
Aloooo article_emotions(49789, "");
Pregledaj komentare