Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović SUNCE SLAVI 25. ROĐENDAN 'Posebno smo fokusirani na problem gospodarenja otpadom u Dalmaciji'
Naš grad Piše: Dalmatinski portal

SUNCE SLAVI 25. ROĐENDAN 'Posebno smo fokusirani na problem gospodarenja otpadom u Dalmaciji'

U okviru projekta 'Naš grad' predstavljamo djelovanje splitskih udruga

Sunce je jedna od brojnih udruga na splitskom području koje obavljanjem najrazličitijih društveno važnih djelatnosti daju svoj doprinos oblikovanju boljeg i pravednijeg društva kroz građanske inicijative, zagovaranje i zaštitu ljudskih prava i ranjivih skupina, aktivno sudjelovanje u oblikovanju različitih nacionalnih propisa, programa i strategija te obavljanje socijalnih i javnih usluga od općeg interesa, a koju predstavljamo u serijalu članaka u okviru projekta Dalmatinskog portala naziva 'Naš grad'. 

Kako bi se građani podrobnije upoznali s angažmanom organizacija civilnog društva sa sjedištem u Splitu, donosimo informacije o njihovim predstavnicima, područjima u kojima djeluju i izvorima financiranja. Pritom naglasak stavljamo na njihove projekte - na one koji su već polučili uspjeh, na one koje trenutno provode kao i na one koje tek namjeravaju realizirati. Ujedno iznosimo njihove prijedloge nužnih promjena na razini javnih politika. 

Ove godine Sunce slavi 25 rođendan. Riječ je o nevladinoj, nestranačkoj i neprofitnoj organizaciji koja od 1998. djeluje nacionalno i međunarodno kao jedna od trenutno vodećih za zaštitu prirode i okoliša u Hrvatskoj. Uz članove i volontere ima i tim zaposlenika koji čine stručnjaci iz različitih područja.

'Naše smo djelovanje uvijek temeljili na aktualnim znanstvenim pokazateljima i primjerima dobre prakse, stručnosti i dugogodišnjem iskustvu u području zaštite prirode i okoliša. Kroz projekte, usluge i aktivnosti potičemo primjenu i stvaramo rješenja za očuvanje prirode i okoliša te razumno korištenje prirodnih resursa na dobrobit svih građana što je zapravo osnova kružnog gospodarstva', istaknule su predstavnice Sunca - izvršna direktorica Gabrijela Medunić-Orlić i predsjednica Upravnog odbora Zrinka Jak.

Gabrijela Medunić-Orlić

Područja rada Sunca obuhvaćaju zaštićena područja/upravljanje Natura 2000, praćenje morskih vrsta i staništa, gospodarenje otpadom, otpad iz mora, istraživanja, edukaciju za okoliš i održivi razvoj, razvoj civilnog društva i volonterstva, društveno-korisno učenje, sudjelovanje javnosti, okolišno pravo te niz drugih aktivnosti koje doprinose očuvanju okoliša i održivom korištenju prirodnih resursa naše zemlje. Njegovi predstavnici, također valja istaknuti, promiču pristup informacijama, sudjelovanje javnosti i pristup pravdi u pitanjima okoliša kako vlastitim sudjelovanjem tako i podržavanjem građana. Sudjeluju u javnim raspravama i radnim skupinama za, kako su kazali, gotovo svaki zakon, propis i strategiju vezanu uz područja njihova rada.

'Kroz Program zaštite prirode dali smo izniman doprinos zaštititi prirode RH te osobito Jadranskog mora. Još 2008. za zasluge na području zaštite prirode, posebno zbog uloge u proglašenju Lastovskog otočja parkom prirode, bili smo nagrađeni međunarodnim priznanjem WWF Award for Conservation Merit te još nizom drugih priznanja.

Trenutačno koordiniramo izradu osam planova upravljanja koji obuhvaćaju ukupno 23 zaštićena područja i 70 područja ekološke mreže na području Šibensko-kninske, Splitsko-dalmatinske i Dubrovačko-neretvanske županije. Proveli smo kartiranje morskih staništa i monitoring livada posidonije za više od 20 područja ekološke mreže te sudjelovali u razvoju nacionalnog plana kartiranja morskih staništa. Uspostavili smo sustav volontiranja u svim nacionalnim parkovima i parkovima prirode u Hrvatskoj.  

Programom zaštite okoliša i održivog razvoja Sunce aktivno radi na temi gospodarenja otpadom na nacionalnoj razini, pri čemu smo posebno fokusirani na problem gospodarenja otpadom u Dalmaciji te morski otpad. Kao ključno rješenje za očuvanje prirodnih resursa, godinama aktivno zagovaramo provedbu prvog prioriteta u gospodarenju otpadom - smanjivanja stvaranja otpada. Prestanak korištenja jednokratnih plastičnih čaša u splitskim gradskim vrtićima rezultat je naših zagovaračkih aktivnosti.

Zadnje tri godine provodilo se nekoliko projekata usmjerenih k smanjenju zagađenja plastikom Sredozemnog mora, pa tako i Jadranskog. Uspostavili smo suradnju s gradovima Dubrovnikom, Trogirom i Starim Gradom te Općinom Sali na Dugom Otoku. Svi navedeni gradovi donijeli su i odluke o ograničavanju korištenja jednokratne plastike kao i u ustanovama i trgovačkim društvima u njihovu (su)vlasništvu.

Poticanje uvođenja promjena ponašanja i proaktivnog djelovanja pojedinca tako je temeljna sastavnica svih edukacijskih aktivnosti koje provodi Odjel edukacije i informiranja. Kroz edukacijske programe za učenike, edukativne aktivnosti za studente, društveno-korisno učenje, stručnu praksu i 'zelene izlete' Sunce se fokusira na informiranje te edukaciju i odgoj. Od 2007. proveli smo više od 660 radionica, seminara i aktivnosti za oko 14.000 sudionika, uključujući djecu, mlade i odgojno-obrazovne djelatnike.

Kroz participativne metode potičemo sudionike da samostalno razmišljaju, donose održive odluke i budu kreativni u rješavanju izazova vezanih uz zaštitu prirode i okoliša. Naši edukatori su autori programa i materijala koji se koriste u odgojno-obrazovnom radu, neke od naših programa priznala je i Agencija za odgoj i obrazovanje. Od lipnja 2023. Sunce nosi oznaku #SKOCKANO kvalitete na temelju svojih edukacijskih programa! SKOCKANO je sustav osiguravanja kvalitete koji podržava udruge u unapređenju obrazovnog rada. Oznaka kvalitete jamstvo je dobrog rada sudionicima, suradnicima, donatorima, školama i drugim važnim dionicima.

Također, naša pravna služba na dugoročnom servisu Zeleni telefon pruža podršku građanima u pitanjima zaštite okoliša od 1999. Godišnje zaprimimo oko 250 poziva građana. Radom na brojnim upravnim postupcima i sporovima pred nacionalnim i međunarodnim tijelima - samostalno i u suradnji s drugim okolišnim OCD-a kojima je Sunce pružalo pravnu podršku - ostvarujemo povećan utjecaj na javne politike i sudsku praksu u području zaštite prirode, okoliša i održivog razvoja', naveli su iz Sunca.  

Referirajući se na aktualne projekte, istaknuli su kako od 2018. na Lastovu provode petogodišnji projekt LIFE Artina kojim, između ostalog, žele razumjeti i procijeniti glavne negativne utjecaje na populacije morskih ptica na kopnu i na moru te definirati aktivnosti koje će ih ublažiti.  Diljem svijeta tisuće su ptica ugrožene, zbog čega im se brojnost svakim danom sve više smanjuje. Osim njih samih, ugrožena su i brojna staništa koja koriste, na što najviše utječe čovjek. Važno je, napomenuli su, održivo upravljati staništima, uključujući migracijske rute, zimovališta i područja za hranjenje, kako bi se očuvala njihova populacija.

Nedavno je završio trogodišnji projekt 'Projekt JEDRO - Javne politike za održivi društveni razvoj: voda, energetika, otpad', na kojem su - u suradnji s još devet hrvatskih partnera - prikupljali i analizirali podatke te unaprijedili sustav upravljanja na tri ključna tematska područja (voda, energetika i otpad) kao doprinos rješavanju ekološke krize i klimatskih promjena, na kojima su u Hrvatskoj nedostatno istraženi i razvijeni modeli kojima bi se ostvario njihov značajniji razvoj.

Nadalje, ove je godine sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sufinanciran njihov projekt 'Zeleni telefon - Posudi svoj glas okolišu!'

Sunce je nedavno započelo s provedbom čak tri Interreg projekta u suradnji s talijanskim partnerima koje sufinancira Europska unija. 

'Projekt EfficientN2K ima cilj unaprijediti suradnju institucija uključenih u kontrolu i nadzor u zaštićenim obalnim i morskim Natura 2000 područjima u Italiji i Hrvatskoj, kako bi se osigurala zaštita tih ključnih prirodnih resursa. Projekt ML-FREE ima za cilj riješiti gorući problem morskog otpada, posebice onečišćenja plastikom, u Jadranskom moru. Fokusirajući se na obrazovanje i angažiranje mladih ljudi, nastojimo poticati održivo društvo koje aktivno sudjeluje u očuvanju morskog ekosustava. Projekt VERA, pak, ima za cilj poboljšati zaštitu poljoprivredne biološke raznolikosti u programskom području promicanjem održivih poljoprivrednih praksi među lokalnim poljoprivrednicima i povećanjem svijesti i obrazovanja o prednostima očuvanja biološke raznolikosti među mladima i zajednicom', naveli su.

Također, nedavno su započeli provedbu Seminara za mlade, odnosno projekta 'Aktivni mladi za zaštitu okoliša i održivi razvoj zajednice'. U projekt su uključeni mladi studenti Filozofskog fakulteta, Pravno fakulteta, Sveučilišnog odjela za studije mora, Ekonomskog fakulteta, učenici Škole za dizajn grafiku i održivu gradnju te mlade nezaposlene osobe. Oni će kroz sudjelovanje o programima edukacije koji su predviđeni projektom (društveno korisno učenje, stručna praksa, seminar za mlade, program volontiranja) povećati znanja i vještine za aktivan angažman za zaštitu okoliša.

'Cilj je Sunca promicanje održivog razvoja Hrvatske kroz očuvanje prirodnih vrijednosti, mora, obale i podršku lokalnim zajednicama. Nastojimo izgraditi društvo koje se temelji na načelima održivosti i kružne ekonomije, osiguravajući ravnotežu između ekonomskog napretka, zaštite okoliša i dobrobiti lokalnih zajednica te na takvim projektima želimo raditi u budućnosti', poručili su iz udruge.

U kontekstu promjena na razini javnih politika, kazali su kako trenutno  provode kampanju 'More puno života' koja ima za cilj podizanje svijesti hrvatske javnosti o neophodnosti učinkovitih zaštićenih područja u moru te njihovim prednostima i dugoročnim koristima za zajednicu. Kroz niz članaka na web stranici Sunca kampanja ističe važnost očuvanja bioraznolikosti uspostavom zaštićenih područja u Jadranu.

'Naš 'proizvod' su naši projekti. S njima konkuriramo na natječajima EU fondova, različitih međunarodnih fondacija te domaćih javnih i poslovnih subjekata. Kako bi smanjilo ovisnost o projektima i donatorima te osiguralo nužan dio sufinanciranja za pojedine natječaje, Sunce je počelo s razvojem društvenog poduzetništva unutar organizacije.

Iako su za sada zanemariva u našem poslovanju, izvor financiranja su i donacije privatnih i pravnih subjekata koji podržavaju ideje održivog razvoja ili teže društveno odgovornom poslovanju. Određena manja sredstva, oko 2% godišnjeg proračuna, dolaze od samofinanciranja iz članarina. Povećanje članstva nam je od velike važnosti jer je okolišna odgovornost svakog pojedinca nužna i naši nam članovi omogućuju veću vidljivost te doprinose postizanju ciljeva organizacije', otkrili su nam.

Naznačili su i kako je interes javnosti za zaštitu prirode i okoliša jako velik. U prilog tome ide i odaziv članova na aktivnosti koje Sunce organizira - predstavnici su stava kako dočaravaju postojanje želje za promjenom kod građana.

'Redovni članovi udruge mogu sudjelovati na radionicama, javnim događanjima i edukacijskim programima Sunca. Biti članom Sunca znači biti dio priče o zaštiti prirode i okoliša u Hrvatskoj i regiji, zato vas ovim putem pozivamo i da nam se pridružite i učlanite se u udrugu jer samo zajedničkim djelovanjem možemo učiniti nešto dobro za društvo kojem pripadamo', njihova je poruka.

Vaša reakcija na temu