Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
SUPETAR, STOMORSKA I TROGIR: Do kraja godine tri vrijedna projekta za bolji standard građana

SUPETAR, STOMORSKA I TROGIR: Do kraja godine tri vrijedna projekta za bolji standard građana

ŽUC je osigurao sredstva iz EU fondova

Do kraja godine bit će završena tri EU projekta Županijske uprave za ceste (ŽUC) ukupno vrijedni više od četiri milijuna eura. Radi se o izgradnji obilaznice i pristupa luci Stomorska, rekonstrukciji ceste od Supetra u smjeru Pučišća te radovima na ulazu u Trogir. Sredstva su 'izvučena' iz Kohezijskog fonda namijenjenog povezivanju i razvoju otoka.

Početnoj konferenciji u hotelu Palace su, uz ravnatelja ŽUC-a Petra Škorića, nazočili i Oleg Butković, ministar mora, prometa i infrastrukture te župan Blaženko Boban.

Butković je pohvalio ŽUC zbog realizacije projekata iz EU fondova.

-  Vodeći su u Hrvatskoj kada govorimo o županijskim cestama - ustvrdio je ministar.

Boban je posebno ponosan zbog projekata u županiji.

- Ovo su baš važna dva dana za našu županiju, došao je taj trenutak da se prometna infrastruktura zahuktava u punom smislu, kako pod ŽUC-om, tako i pod resornim ministarstvom - kazao je.

Naveo je župan da gotovo da  nema lokacije gdje ŽUC nije ostavio pečat.

 - Nema mjesta gdje nisu došli svojim bagerima, poglavito u cetinskom i imotskom kraju, baš tamo gdje nam je fokus ostaviti mlade ljude na svom ognjištu, a prvi preduvjet je infrastruktura - zaključio je Boban.

Petar Škorić, ravnatelj ŽUC-a je naveo kako su ohrabreni uspješnim završetkom prve faze najvećeg EU projekta 'Jedan Brač' nastavili pripremati i druge i tražili okvir kroz koji bi osigurali njihovo financiranje iz europskih sredstava.

- Spremnost projekata i brzina realizacije bili su nam uvjet za povlačenje više od 3,5 milijuna eura iz Kohezijskog fonda za povezivanje i razvoj otoka. Time je osigurano 85 posto europsko financiranje dok ostatak sufinancira Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture - govorio je Škorić.

Naglasio je i kako ovu priliku nisu smjeli propustiti zbog nedostatka vlastitih sredstava i trenutačno preniske razine ulaganja u županijske i lokalne ceste koja je ostali na razini od prije 20 godina.S druge strane, troškovi njihove izgradnje i održavanja su porasli za 50 posto. 

- Mi upravljamo s oko 1700 kilometara cesta. Inače svi ŽUC-ovi upravljaju najvećom mrežom županijskih i lokalnih prometnica koje zapravo čine više od dvije trećine javnih cesta. Stoga očekujemo od našeg nadležnog ministarstva da se kroz cjelovite izmjene Zakona o cestama konačno riješi pitanje stabilnog sustava financiranja, što podupiru sve županije, gradovi i općine - pozvao je Škorić.

Govoreći o dva izvedena projekta i tri koja se realiziraju naveo je i da su povukli preko 10 milijuna eura. Uz to, iniciraju i one koji nisu isključivo vezani za samu cestovnu infrastrukturu, primjerice izgradnju odmorišta Rižinice uz arheološko nalazište. Pripremaju i projekt biciklističkih staza u svrhu povezivanja Parka prirode Dinara i Biokova.

Vaša reakcija na temu