Supruga jednog od preživjelih pomoraca otkriva do sada nepoznate detalje oko potonuća Bourbon Rhodea

Supruga jednog od preživjelih pomoraca otkriva do sada nepoznate detalje oko potonuća Bourbon Rhodea

Hrvatski kapetan Dino Miškić i sedam pomoraca se smatraju nestalima

Ukrajinska liječnica Elena Konovalenko, supruga Dina Marčenka, jednog od preživjelih brodolomaca s Bourbon Rhodea na kojem je kapetan bio Šibenčanin Dino Miškić, otkrila je do sada nepoznate detalje oko potonuća broda. U nedjelju 29. rujna, tri dana nakon potonuća broda 1200 nautičkih milja od Martiniquea, splav s njim i još dvojicom iscrpljenih članova posade, Igorom Morozovim i Jevgenijem Nikolovim, pronašli su spasitelji s broda Piet. 

Na pitanje novinara 24 sata zašto je Dino Miškić poziv u pomoć slao pisanim putem odgovorila je da njezin suprug kaže da se satelitska oprema za komunikaciju pokvarila drugog dana na oceanu. Zbog problema s komunikacijskom opremom veliko je pitanje je li kapetan Miškić uopće na vrijeme imao informaciju da je Lorenzo iznenada ojačao u uragan treće, četvrte pa pete kategorije. Iz transkripta njegove komunikacije s bazom vidi se da je spominjao valove od deset metara. To je bilo u trenucima kad je voda već počela prodirati u brod i Miškić je ubrzo naredio evakuaciju. Komunikacija s bazom bila je očajno spora, na prvu poruku - poziv u pomoć kapetana Miškića - odgovorili su tek nakon sat i 14 minuta!

- Mom suprugu i mornarima Dino je dao EPIRB prije nego što su se ukrcali u splav, ali izgubili su ga vrlo brzo zbog velikih valova - odgovorila je Elena Konovalenko na pitanje zašto spasitelji nisu mogli locirati mornare na splavi uz pomoć uređaja za lokaciju, takozvanog EPIRB-a

Taj bi se uređaj, prema riječima stručnjaka, trebao aktivirati čak i u slučaju potonuća broda, no evidentno je da njegov signal (ako je uopće bio ispravan) nije odveo spasitelje do mornara na splavi. Spašene je detektirao francuski zrakoplov Falcon i javio brodovima točne koordinate. Pronađena su i četiri tijela, no za sedmoricom mornara još se traga. EPIRB (Emergency Position Indicating Radio Beacon) je inače uređaj koji omogućuje određivanje položaja broda u nevolji i šalje signal mjerodavnima na kopnu.

U teoriji bi, na splavi bi trebalo biti dovoljno hrane i vode za 6 do 8 osoba čak i za nekoliko tjedana. No to je samo teorija. Kad se splav u nevremenu preokrenula, iz nje su poispadale boce s vodom i apsolutno sve osim nekakvih keksa. To je bilo jedino što su dva Ukrajinca i Rus imali.

-  Oni se još uvijek pitaju kako su uspjeli preživjeti jer na splavi nije bilo vode. Imali su samo kekse koje je bilo nemoguće jesti bez vode pa su ih pokušavali pojesti s morskom vodom. Splav im je bila okrenuta naopako, a kad su potražili vodu u unutarnjem dijelu, nije je bilo! Jedan cijeli dan je kišilo i samo taj dan su uspjeli popiti malo kišnice. To ih je spasilo - rekla je Konovalenko. 

Na pitanje u kakvom su stanju preživjeli odgovorila je da su teško ozlijeđeni.

- Tijela su im bila potpuno prekrivena velikim ranama, ogrebotinama i modricama. Prsluci za spašavanje su im se stalno okretali i derali im uši. Slana morska voda im je nagrizla kožu i oči koje su ih stalno boljele. Jedne večeri moj muž je potpuno izgubio vid. Ništa nije mogao vidjeti. Prvi dan, dok je još bilo jako nevrijeme i dok su se rukama držali za splav, meduze su ih stalno pekle... U subotu je svanulo sunčano jutro i kožu na licu im je spalilo sunce (...)  Vidjeli su vrlo velike ribe, nisu sigurni jesu li to bili morski psi. Moj muž je osobno prisustvovao identificiranju tijela svojih kolega s broda kako bi pomogao obiteljima. To je ostavilo veliki ožiljak na njegovoj psihi- rekla je supruga Dmitra Marčenka.

Prema riječima supruga Elene Konovalenko, šibenski kapetan sve je napravio kako je trebao, ali brodolom nije mogao spriječiti.

- S kapetanom Miškićem radio je samo jedan mjesec jer je Dino stigao na brod u rujnu, a moj muž je tamo bio od kolovoza. Dino je s posadom razgovarao na ruskom, a odnos među njima bio je vrlo dobar. Nije bilo nikakvih sukoba između posade i kapetana. Iako ga nisu poznavali otprije, cijela posada ga je poštovala i on je poštovao njih - rekla je Elena i dodala: 'Zašto je brod potonuo? Zato što nije bio propisno održavan i kvalitetno popravljen!'

Vaša reakcija na temu
Aloooo article_emotions(53981, "");
Pregledaj komentare