Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović Supruga optuženog kardiokirurga govorila o porijeklu imovine, USKOK ga tereti za 3,5 milijuna kuna viška

Supruga optuženog kardiokirurga govorila o porijeklu imovine, USKOK ga tereti za 3,5 milijuna kuna viška

Terete ga za primanje mita od pacijenta koji je preminuo te nesavjesno liječenje

U Splitu je nastavljeno suđenje kardiokirurgu Cristijanu Bulatu kojem sude za primanje 3.000 eura mita od supruge pokojnog pacijenta Ivana Adžaipa. U drugom postupku terete ga za nesavjesno liječenje, odnosno, da je odgađao hitnu operaciju dok ne dobije novac. Na suđenju je o okolnostima cijele drame svjedočila supruga pokojnog pacijenta Ljubica Adžaipa koja je ispričala kako je nosila pare Bulatu i kako je on novac na kraju vratio. 

Danas je o porijeklu svoje imovine govorila supruga optuženog Dajana Miočić. Naime, dr. Bulata USKOK tereti i za nesrazmjer između prihoda i imovine u visini od tri i pol milijuna kuna te traži oduzimanje imovinske koristi. Za danas su pozvane i majka optuženog te njegova punica, no branitelj Vinko Ljubičić naveo je kako zbog životne dobi i zdravstvenih problema nisu bile u mogućnosti pristupiti ročištu.

Dajana Miočić požalila se kako financijsko-knjigovodstveno vještačenje nije uzelo u obzir brojne dokumente i činjenice oko njezinog zaposlenja i imovine. Tvrdi da je izostavljeno da je od 1994. radila u UN-u kao tajnica dvije godine, za što je primala plaću od 1.000 DEM. Poslije je radila kao prevoditeljica u SFOR-u pet godina za plaću od 2.500 DEM. 

'Kako sam rođena u Australiji i australski sam državljanin, imala sam određene pogodnosti pa nisam puno trošila. Hranila sam se u menzi, liječnik je bio plaćen, a koristila sam i pogodnosti u duty free shopu. Od 2001. sam domaćica, rodila sam dvije kćeri, a s Cristijanom Bulatom te godine sam sklopila brak. Bila sam jedinica. Roditelji su živjeli u Sydneyju. Otac mi je poginuo 1993., naslijedila sam njegov stan i ušteđevinu od 60 tisuća dolara. 

Stan sam četiri godine iznajmljivala, a onda prodala. Od najma sam zaradila 30 tisuća dolara, a prodala sam ga za 110 tisuća dolara. Novac sam položila u Osječku banku, ali je otišla brzo u stečaj. Novac sam uspjela prebaciti u Podravsku banku, ali i ona je otišla u stečaj. Novac sam neko vrijeme držala u sefu u Erste banci jer sam se bojala da bi mogla ostati bez njega. 

Kazali su mi da ne mogu toliki novac držati u sefu pa sam ga rasporedila u više štedionica. Od kamata sam zaradila 30 tisuća DEM. Od novca iza smrti oca kupila sam stan u Zagrebu 1999. godine. 

Veći dio ušteđevine ja i suprug držali smo kod kuće. Majka mi je 2007. darovala kuću u Zadru od 120 kvadrata s tri stana. Nastavila sam ih iznajmljivati, a kuću sam prodala 2017. za 1,35 milijuna kuna. Do 2008. živjeli smo u Zagrebu, a onda smo se doselili u Split. Zbog suprugovog posla dobili smo na korištenje stan od Županije u kojem smo stanovali 10 godina. 

U Zadru sam 2010. odlučila kupiti stan za 170 tisuća eura. Majka je 2013. na račun u OTP banci uplatila 70 tisuća dolara koje je stekla nenamjenskim kreditom. S time sam namjeravala renovirati kuću, ali mi je agent rekao da to nema smisla pa je novac ostao na mom računu. Majka je 2015. prodala stan u Sydneyju za 825 tisuća dolara. Na moj račun prebacila je 538 tisuća eura. Moja majka radila je 12 godina u Hrvatskoj i tu ostvarila mirovinu jer plaćala razliku do punog staža, a u Australiji je radila 36 godina. Imala je dosta prekovremenih sati i ušteđevine koju je donosila u Hrvatsku i polagala na OTP banku. Meni je šokantno da se u vještačenju navodi da i kod nje postoji nesrazmjer u imovini', kazala je Miočić. 

Ona i suprug odlučili su 2016. kupiti vlastiti stan u Splitu jer im je dodijeljeni bio premali. Kupili su ga za 400 tisuća eura. Tijekom 2021. uplatila je zadnji dio cijene i upisala se kao vlasnica. 

Zamjerila je vještačenju koje je, tvrdi, uzelo tek dio dokumentacije oko stana, a ne sve. Miočić je ustvrdila kako su sve radili u dogovoru s odvjetnikom. 

Navela je potom i sve automobile koje je vozila, kupovala i prodavala. Sada vozi Mini Countryman iz 2013. kojeg je kupila 2016. za 23 tisuće eura. Dio od 7.000 eura dobila je prodajom Fiata 500, ostalo je pokriveno ušteđevinom i kreditom kojeg je podigao suprug. 

Prigovorila je i dijelu vještačenja koje se odnosi na raspolaganje novcem koji je uplaćen na račun kćeri. Ispričala je kako su na račun kćeri u štednji Pčelica u Zagrebačkoj banci godinama uplaćivane određene svote, novčani pokloni i ostalo. Kamate su bile loše pa je novac prebacila na devizni račun. Zbog limita kojim mogu raspolagati roditelji, dio novca je postepeno prebacivala na suprugov devizni račun. 

Podsjetila je i kako je iznajmljivala stanove u Zadru i Zagrebu i na temelju toga tržila oko 35 tisuća eura godišnje, no te prihode nije prijavila Poreznoj upravi. 

Zamjenicu ravnatelja USKOK-a Nataliju Petković zanimalo je da svjedokinja pojasni kako su stan koji im je dodijelila Županija napustili 2018., dok je najam otkazan tek 2020. godine. 

'Ja sam u stanu bila do 2018., a kada je vraćen morate pitati mog supruga jer je njemu dan na korištenje. Nakon što sam otišla, taj stan je ostao prazan. Suprug se u novi stan uselio zajedno sa mnom u rujnu 2018. godine', kazala je svjedokinja. 

Zamjenica Petković upoznala ju je potom s detaljima vještačenja oko kupovine stana u Splitu jer je svjedokinja tvrdila da nije sve uzeto u obzir. 

'Očito nisam dobro razumjela', kazala je svjedokinja. 

Suđenje se nastavlja sredinom studenog.

Vaša reakcija na temu