Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović Šuta: Odlagališta smeća su tempirane bombe, pogledajte Karepovac...

Šuta: Odlagališta smeća su tempirane bombe, pogledajte Karepovac...

Puno se pričalo i o cijeni usluge koju će plaćati građani, a studija izvodljivosti pokazuje da će porasti najviše do 24 posto

Regionalni centar čistog okoliša još jednom je ukazao na probleme s kojima se sreću u provedbi uspostave cjelovitog i održivog sustava gospodarenja otpadom u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Upravitelj Tomislav Šuta gotovo sat i pol je pričao o preprekama koje su pred njima, odnosno što im je potrebno da se krene u konačnu realizaciju centra za gospodarenje otpadom Lećevica.

Krenimo od kraja. Nakon mjeseci i mjeseci rada, izrade studije izvedivosti, analiza, ishodovanja dozvola, RCČO i Splitsko-dalmatinska županija našli su se pred zidom. Ministar zaštite okoliša i prirode Slaven Dobrović odbija potpisati dokument ocjene o potrebi procjene utjecaja izmijenjenog zahvata na okoliš.

- Rok koji nam je postavljen je konac 2018. godine. Na raspolaganju za Lećevicu je 400 milijuna kuna, a ukoliko prekršimo rokove slijedi nam penalizacija. Već sada lagano zaostajemo. Dokument jednostavno stoji u ladici i ministar ga ne želi potpisati. Mi smo sve radili u suradnji s Ministarstvom zaštite okoliša i prirode, Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i predstavnicima Europske komisije-JASPERS. Problem je nastao dolaskom novog ministra - kazao nam je Šuta.

Zajedno s timom ljudi, Šuta je, kaže, napravio sve što je trebalo do sada. S druge strane, dalje navodi, ministar Dobrović je od dolaska na vlast pošao sve zaustaviti i potpuno promijeniti način rješavanja probleme otpada, ali je to u ovom vremenskom roku vjerojatno neizvedivo.

- Čak je i Europska komisija, s kojom smo mjesecima gotovo svakodnevno surađivali, pokazala 'palac dolje' ministrovoj ideji. Prigovara nam se da je ovo zastarjela metoda zbrinjavanja otpada, ali to je potpuna laž. Radili smo sve u skladu s EU direktivama, uz njihov nadzor u konačnici oni financiraju preko 70% što je u konačnici najbolje govori što misle o modelu koji smo odabrali. Pa jedno ovakvo postrojenje je prije nešto manje od godinu dana pušteno u pogon u Velikoj Britaniji - otkrio je upravitelj RCČO-a.

Primarni korak leži ipak na građanima. Međutim, ni tu jedinice lokalne samouprave nisu napravile sve što su trebale.

- Građani bi sami morali odvajati otpad, ali to im nije omogućeno. A kad tek dodamo da se često događa situacija da i odvojeni otpad završi sav na istoj hrpi, onda ništa nema smisla. Nije ni država potaknula, ni sankcionirala jedinice lokalne samouprave ni komunalna poduzeća da nešto naprave po tom pitanju. Svi oni se izvlače na centre za obradu otpada, kao problem bi trebao biti riješen kada se izgradi Lećevica. A uredna zakonska regulativa postoji, samo je se treba pridržavati. Dakle, 20 godina postoji obveza gradova i općina da odvojeno skupljaju otpad.

A u Lećevici trebao bi biti izgrađen centar u kojem će se izdvajati materijal pogodan za recikliranje i obradu biootpada koji prethodno nisu izdvojeni. A frapantan je podatak kako kućanstva Splitsko-dalmatinske županije recikliraju tek nešto više od 1 posto otpada. Kada se tome doda činjenica da do 2020. godine trebamo imati 50 posto odvojenog otpada, cijeli posao zvuči kao nemoguća misija...

- Istina, međutim imamo sreću što 22 posto plastične ambalaže odvajaju razne trgovine, ustanove, obrti, pa nam se prosjek nešto povećava. Danas imamo situaciju da na odlagalištima smeća imamo brda otpada, prave tempirane bombe. Pogledajmo primjer Karepovca. U slučaju izgradnje Lećevice, on bi postao samo jedna od nekoliko pretovarnih jedinica na području naše županije, kojih će biti još pet i odakle će otpad velikim kamionima biti prevožen u Lećevicu. 

Vrijednost projekta iznosi 72 milijuna eura, 90 posto će se financirati sredstvima EU fondova i 10 posto iz sredstava jedinica lokalne samouprave. Puno se pričalo i o cijeni usluge koju će plaćati građani, međutim studija izvodljivosti, otkrio je Šuta, pokazuje da će cijena porasti najviše do 24%. 

S ekološkog aspekta, izvijestio je, sve će se raditi prema najvišim standardima, ispod samog postrojenja bit će postavljen vodonepropusni materijal, koji će sve vode kanalizirati prema jednom mjestu unutar samog područja centra, odakle će se ona opet upotrebljavati obradu otpada.

- S druge strane, neće biti ni neugodnih mirisa. Ugrađen će biti biofilter, koji će sprječavati njegovo širenje. Na krovu će biti postavljeni solarni paneli, koji će služiti za opskrbu električne energije samog postrojenja. Sve manje se priča o zagađenju podzemnih voda, no bitno je naglasiti kako se o tome posebno vodilo računa i ovaj centar neće biti opasan za izvor rijeke Jadro. Postoje neka druga odlagališta smeća u našoj županiji s kojima bismo se trebali pozabaviti po tom pitanju, te ih na koncu i sanirati. Za to jedinicama lokalne samouprave stoji na raspolaganju novac iz fondova, na njima je samo da ga iskoriste - zaključuje Šuta.

Vaša reakcija na temu