Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović Sutkinja zbog prevare poslala Kerumovog zamjenika u zatvor: 'Vrijeđa dostojanstvo i ugled branitelja i invalida Domovinskog rata'

Sutkinja zbog prevare poslala Kerumovog zamjenika u zatvor: 'Vrijeđa dostojanstvo i ugled branitelja i invalida Domovinskog rata'

Ratni put Jure Šundova uzet je kao otegotna okolnost

Bivši Kerumov zamjenik i aktualni predsjednik Uprave Županijskih cesta Jure Šundov osuđen je u Splitu na 14 mjeseci zatvora zbog kaznenog djela prevare počinjenog prije 15 godina. Presuda je nepravomoćna, a sankcija bezuvjetna.

Koncem 2005. godine zatražio je priznavanje statusa hrvatskog ratnog vojnog invalida. U vojsci je dogurao do čina brigadira, a Komisiji je predao 16 liječničkih nalaza koji su trebali dokazati da se kontinuirano liječi zbog problema s PTSP-om. Ispostavilo se, međutim, da su lažni. Nitko nije posumnjao u dokumentaciju, Šundovu je 2007. priznat 30-postotni invaliditet. 

Do 2016. godine isplaćeno mu je 22.644 kune invalidnine te je ostvario još 248.120,73 kune poreznih olakšica. Po presudi, štetu u državnom proračunu od 270.764,73 kuna ili 35.936,65 eura mora namiriti u roku od šest mjeseci od pravomoćnosti presude, a obavezan je i platiti 2.000 eura troškova postupka. 

Sutkinja Boni Gamulin Frleta kratko je obrazložila kako je nedvojbeno utvrđeno da je Šundov počinio djelo kako je opisano u optužnici. Istaknula je kako je pregledana opsežna medicinska dokumentacija i kako je utvrđeno da su specijalistički nalazi krivotvoreni i neistiniti. Liječnici, čija imena se nalaze na nalazima, kazali su da Šundova nisu pregledali, ni napisali nalaze. Nije zaveden ni u protokolu KBC-a. Predlošci nalaza i imitacije pečata nađeni su inače još tijekom kriminalističkog istraživanja u aferi Dijagnoza 2007. godine. 

'Te nalaze je nabavio kako bi lažno prikazao da se kontinuirano liječi. Doveo je nadležna tijela u zabludu i ostvario znatnu imovinsku korist. Djelo je počinio s izravnom namjerom. Vještakinja je utvrdila da nije bilo redukcije ubrojivosti u doba počinjenja djela', kazala je sutkinja Gamulin Frleta. 

Šundovu je kao olakotnu okolnost cijenila neosuđivanost, dok je njegov ratni put uzela kao otegotnu okolnost. Evo zašto. 

'Hrvatski branitelj iz Domovinskog rata, koji je bio spreman položiti svoj život za obranu domovine, trebao bi biti moralna vertikala za ostale i podizati standard života u mirnodopsko vrijeme. S ovim vrijeđa dostojanstvo i ugled svakog branitelja i invalida Domovinskog rata', obrazložila je sutkinja. 

Šundovu je kao otegotnu okolnosti cijenila i njegovu nekritičnost prema vlastitim postupcima. 

'Sud smatra da je samo bezuvjetna kazna zatvora odgovarajuća sankcija kojom će se postići generalna i posebna prevencija te izraziti društvena osuda', zaključila je sutkinja. 

Šundov se nije pojavio na objavi presude, no čuo je što je sutkinja navela. 

'To je čudovišno i monstruozno. Takva uvreda. Svakako ćemo se žaliti', kazao nam je.

Šundova je kaznena prijava splitske policije za lažirane nalaze zatekla u rujnu 2017. na poziciji predsjednika Gradskog vijeća Splita. Ostavku je podnio u svibnju 2018. nakon što je podignuta optužnica. 

U istrazi se branio šutnjom, a na raspravi je citirao svoj ratni put. O spornim nalazima nije govorio. Branitelj Željko Gulišija istaknuo je kako je nedvojbeno da Šundov boluje od PTSP-a i da je ovdje zapravo riječ o formi, a ne sadržaju.

Vaša reakcija na temu