Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
SUVERENISTI KERUMU: 'Nije problem što vi ne znate kako se upravlja prostorom, nego što ste spremni sve učiniti da isključite struku'

SUVERENISTI KERUMU: 'Nije problem što vi ne znate kako se upravlja prostorom, nego što ste spremni sve učiniti da isključite struku'

Lovro Meštrović reagirao je na njegove stavove o DAS-u

Hrvatski suverenisti Split reagirali su na izjavu Željka Keruma koji je prozvao Društvo arhitekata Split da 'svako malo nešto mudruju, ponašaju se kao politička stranka'. Reakciju koju potpisuje Lovro Meštrović prenosimo u cijelosti: 

'Gospodine Kerum, Društvo arhitekata Split se javlja učestalo ili onoliko koliko smatra potrebnim da bi spriječilo uništavanje ili neprimjereno upravljanje prostorom kojim Grad raspolaže, a koji je sam po sebi osnova svakog optimalnog razvoja, međutim su političke elite koje su vladale Gradom u nekoliko posljednjih mandata, među koje spadate i Vi, bilo iz neznanja i nesnalaženja, bilo iz namjere, zanemarile obvezu da osiguraju gradu Splitu najbolji mogući urbani razvoj i to putem jednog snažnog stručnog tijela s formalnim ovlastima koje bi se bavilo problematikom urbanog planiranja. 

Upravo zbog nepostojanja takvog tijela, Društvo arhitekata Split preuzima odgovornost reagiranja u pojedinačnim prilikama, očekujući da će se konačno sam sustav pobrinuti i dati rješenje stvarnim, a ne formalnim, osnivanjem i pokretanjem rada jedne takve ustanove kao što bi to bila javna ustanova Zavod za prostorno planiranje. Prema tome, iz rečenog slijedi, da kao građani Splita možemo biti zahvalni na odgovornom ponašanju struke u vidu priopćenja DAS-a ili reakcija pojedinih istaknutih arhitekata grada Splita kako bi se sačuvali ili najoptimalnije iskoristili prostorni resursi Grada do onog trenutka kad će tu ulogu u glavnini preuzeti javna ustanova Zavod za prostorno planiranje. 

Preuzeti odgovornost vlasti ne znači posjedovati znanja svih struka koje su potrebne za dobro upravljanje, već to prije znači znati koje struke moraju biti uključene, i na koje načine te struke moraju biti uključene u procese odlučivanja. Vi gospodine Kerum očito doživljavate politički angažman kao priliku dolaženja u poziciju u kojoj bi Vi o svemu odlučivali. Ali razvoj jednog demokratskog društva nadišao je takav feudalni model vladanja. Časnu ulogu čuvara prostora koju su arhitekti Splita silom prilika preuzeli, makar nisu formalno za to zaduženi, Vi svojim neutemeljenim optužbama prikazujete kao interesni angažman, a njih kao interesnu skupinu. Prije će biti da Vi predstavljate jednu interesnu skupinu, čast onima koji nisu, koju ste obukli u janjeću kožu građanske stranke i kojeg li apsurda pri tome, okićeni pridjevom 'građanski' istodobno ušutkavate one koji s pozicije struke, s pozicije znanosti, jer to je znanost gospodine Kerum, govore o urbanizmu koji pojam i koja stvarnost imaju svoje počelo upravo u pojmu grada kao i u stvarnosti samog grada! 

Za Vas kao da postoji samo puk, vlast i Vaša težnja da zadobijete vlast. Nekakvi stručni posrednici po različitim gradskim tijelima i ustanovama tu su da slušaju Vas ili da šute. Neki dan ste progovorili o tome kako bi Vi deložirali Loru, vojnu bazu NATO-a(!) i kako je to dio Vaše vizije grada u sljedećem mandatu. Mi u sljedećem mandatu i preko sljedećeg mandata imamo pune ruke posla početi s definiranjem prostora Istočne obale i Kopilice, pa donijeti novi Prostorni plan uređenja (PPUG), pa novi Generalni urbanistički plan (GUP), a prije toga oživotvoriti Zavod za prostorno planiranje kao ravnopravnog partnera gradskoj upravi u predmetnoj stvari, a Vi bi se bavili deložiranjem Lore! 

Malo prašine u oči nije loše, mislite. Nije problem što Vi ne znate kako se upravlja prostorom, jer to ne znaju i neke druge stranke kad iste olako predlažu urbanističke planove uređenja, problem je što ste Vi spremni sve učiniti da struka ne dođe u priliku biti relevantan i nezaobilazan čimbenik u smislenom definiranju i upravljanju prevažnim resursom grada Splita, njegovim prostorom. Hrvatski suverenisti će, naprotiv, znati, jer kod nas će struka, umjesto ušutkavanja, imati primjereno mjesto u procesima i mehanizmima odlučivanja', navodi Meštrović.

Vaša reakcija na temu