Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
VIDEO: Otvoren mural posvećen Frani Tenti u Mravincima

VIDEO: Otvoren mural posvećen Frani Tenti u Mravincima

Mural je otvoren uz blagoslov i bakljadu

Večeras je u Mravinicima upriličeno svečano otvaranje murala posvećenog Frani Tenti. Mural je otvoren uz blagoslov i bakljadu, a otvaranju su prisustvovali i članovi obitelji Frane Tente te Torcida.


Frane Tente umro je 8. studenog 1948. godine zbog mučenja od strane zatvorskih čuvara u lepoglavskom zatvoru, a osuđen je na robiju zbog sudioništva u skidanju jugoslavenske zastave sa Marjana 1947. i podizanja hrvatske trobojnice.


Mural su radili tjedan dana, a večeras je svečano otkriven i blagoslovljen od strane župnika. Ivo Buliga oslikao je mural Frani, a s guštom se odazvao inicijativi te je pozvao članove Torcide da mu pomognu.

- S obzirom na to da nema groba, sretan sam da barem ima mjesto gdje mu se može upaliti lumin - kazao je kratko Buliga.

Ivan Tente, Franin rođak, prisjetio se njegovog života, a suzu u oku nije mogao suspregnuti.

- Frane je oduvijek volio sve što je hrvatsko, na kraju je i ginuo za Hrvatsku. Veseli me i raduje ovaj dan kada je osvanuo mural na ulazu u Mravince jer on je bio fetivi Mravinčanin. Njegov put je krenuo kako je krenuo, štovao je Boga i volio je Hrvatsku iznad svega. Čudi me što se već dugo vrimena njegovo ime spominje u kontekstu ustaštva. On je rođen 1928, 42′ je imao 13 godina. Po pričanju mog oca on je bio nabijen emocijama, što bi se reklo hrvatski obojen - započinje Ivan koji vjeruje da je tome svemu prethodila tragedija koja se dogodila u mjestu.

- Imao je 15 godina kada je Italija kapitulirala. Talijani su napuštali Split. Jedan dio Njemačke vojske tada je prešao preko Mravinaca i da bi zaštitili sebe, uzeli su sve muškarce koje su zatekli. Vodili su ih sa sobom kao živi štit od partizana. Na tom putu prema Kamenu, partizani su pucali na Nijemce iako su vidjeli da vode mještane Mravinaca. Ubili su njih 47. Između ostaloga, ubili su mog didu, Franinog strica i tri sina.

Franin rođak vjeruje da je upravo to bio veliki okidač u njemu, a njegov otac mu je pričao kako je govorio ocu da pripazi na sinove, da strše van onoga sistema i na kraju se i dogodilo da je to pogubno za njih.

- Frane je bio mučenik, bio je patnik, danas raznorazne struje govore o njemu kao o ustaši. Frane nije nosio ustašku uniformu, nikad nije okrvavio ruke niti je od njegove ruke pala vlas ikome s glave. Ali skinuo je zastavu na Marjanu, to je istina. Savio je hrvatsku zastavu, simbol Hrvatske - zaključio je emotivni rođak pokojnog Frane koji se zahvalio svima, a posebno vlasniku kuće na čijem je zidu ispisan mural.

Vaša reakcija na temu