Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Svečno otvoren Centra za hrvatske, mletačke i osmanske studije Sveučilišta u Splitu

Svečno otvoren Centra za hrvatske, mletačke i osmanske studije Sveučilišta u Splitu

'Ovo je veliki dan koji će vjerujem biti upisan zlatnim slovima u povijesti Splita i Sveučilišta u Splitu', istaknuo je dekan Katoličko bogoslovnog fakulteta prof.dr. sc. Mladen Parlov

Na inicijativu profesora Sveučilišta u Splitu, i to s Filozofskog fakulteta u Splitu prof. dr. sc. Marka Trogrlića, prof. dr. sc. Josipa Vrandečića i doc. dr. sc. Marka Rimca te, s Katoličkoga bogoslovnog fakulteta u Splitu izv. prof. dr. sc. Josipa Dukića, Senat Sveučilišta u Splitu na svojoj 50. sjednici održanoj 14. srpnja prošle godine je usvojio Elaborat i donio odluku o osnivanju Centra za hrvatske, mletačke i osmanske studije Sveučilišta u Splitu. Danas je upriličeno svečano otvorenje centra. 

- Veoma sam uzbuđen jer je ovo simboličan čin. Pri kraju 16.stoljeća trgovac Danijel Rodrigo u Splitu je otvorio glasovitu Splitsku skelu koja je prim mletačkim izvorima postala zlatni prsten suradnje između istoka i zapada. Nakon toliko stoljeća opet uspostavljamo tu suradnju u Splitu. Naravno, važnost centra nadilazi značaj Splita i Hrvatske. Dolazit će nam znanstvenici i studenti iz cijeloga svijeta. Vjerujem da će centar svojim plodnim radom opravdati odgovornost - kazao je Vrandečić, zamjenik voditelja Centra koji je do ovog trenutka već ostvario kontakte s vrlo uglednim stranim kolegama koji žive i rade u Austriji, Italiji, Francuskoj, Njemačkoj i Engleskoj. 

- Ono što je interesantno je činjenica da ovim centrom povezujemo Veneciju, Split i idemo prema Istanbulu, a to je naša povijest. Na tom tragu nastala je inicijativa da se u gradu utemelji istraživački Centar za hrvatske, mletačke i osmanske studije, što je Split i Sveučilište dodatno obogatilo i pozicioniralo u svijetu humanističkih studija i s njima povezanih disciplina - mišljenja je prof. dr. Dragan Ljutić, rektor Sveučilišta u Splitu, koji kaže kako povijesni izvori čine Split privlačnim u europskim i svjetskim okvirima, što nužno potiče otvorenje istraživačkog centra koji će se baviti prikupljanjem, obradom, objavom i interpretacijom izvora.

Utemeljenje Centra za hrvatske, mletačke i osmanske studije predstavlja logični nastavak na ono što se je dogodilo krajem 2018., kada je na Katoličkome bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Splitu otvoren Centar za epigrafička, paleografska i povijesno-teološka istraživanja ‘Don Frane Bulić’. Uz spomenuti Centar na Filozofskom fakultetu u Splitu, pri Odsjeku za povijest djeluje i Centar za lokalnu povijest i rodoslovlja. I njegovo djelovanje ima za svrhu istraživati dragocjenosti naše lokalne povijesti, te ih predstaviti našoj, ali i međunarodnoj znanstvenoj javnosti.

- Prije tri godine smo na našem fakultetu utemeljili Centar Don Frane Bulić i već smo u suradnji s novoosnovanim centrom objavili prvi svezak ‘Turski izvori u Srednjoj Dalmaciji - Polica 1’. Vjerujem da je to prvi korak u nizu projekata koji će otkriti našu baštinu koja je bila stoljećima pod venecijanskom i osmanskom vlašću. Riječ je o uzbudljivom dijelu naše povijesti, ali je temelj naše opće i duhovne baštine. Ovo je veliki dan koji će vjerujem biti upisan zlatnim slovima u povijesti Splita i Sveučilišta u Splitu - istaknuo je dekan Katoličko bogoslovnog fakulteta prof. dr. sc. Mladen Parlov dodavši kako su ponosni što su i sami dali temelje ovom projektu te vjeruje kako će studenti imati veliku korist i interes. 

Temeljna je svrha Centra istraživanje, proučavanje i objava povijesnih vrela iz razdoblja mletačke i osmanske vladavine važnih za Južnu Hrvatsku. Centar će se posvetiti proučavanju i drugih vrela iz Južne Hrvatske, Bosne i Hercegovine ali i inozemstva te objavi knjiga i filmova povijesne tematike. Tomislav Đonlić, pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, tehničku kulturu i sport, istaknuo je kako je ovo veliki dana za Splitsko-dalmatinsku županiju i Sveučilište u Splitu.

- Ovo je jedan vid međunarodne afirmacije i ovakvi projekti pokazuju da smo respektabilno sveučilište. Vrlo važna je međunarodna suradnja i podizanje relevantnosti jer je to podizanje kvalitete, a splitsko Sveučilište posjeduje istaknute pojedince koji svojim radom doprinose da postanemo prepoznatljivi na europskoj sceni.

Vaša reakcija na temu