Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Screenshot SVETI NIKOLA Na poseban način se slavi u Komiži

SVETI NIKOLA Na poseban način se slavi u Komiži

Doznajte tko je bio ovaj svetac

Na brijegu u Komiži na otoku Visu u 13. stoljeću izgrađeni su samostan i crkva svetog Nikole. Ondje se tradicionalno obilježava blagdan ovoga sveca, a Grad Komiža danas slavi svoj dan. Ususret 6. prosinca na rukama se iz Komiže do ispred samostana dovlači stari drveni brod. Brod se krsti, nadjene mu se ime i zapali se. Pepelom se posvete i blagoslove novi brodovi.

Na ovaj se način naglašava i iskonska povezanost Komižana s morem.

Današnji blagdan slave Katolici diljem svijeta. Sv. Nikola, zaštitnik je djece i pomoraca, a rođen je u Maloj Aziji u 3. stoljeću. Njegovi roditelji dugo nisu mogli imati djece - molili su za njegovo rođenje. Nadjenuli su mu ime po stricu koji je bio biskup.

Roditelji su vrlo brzo umrli. Dječak je tako ostao sam. Naslijedio je njihovo veliko bogatstvo. 

Uz strica postaje svećenik. Nikola se na nekoliko godina povukao u Palestinu, a vratio se kada je stric umro te je tada postao biskup.

Vjeruje se da je iskazivao dobrotu od malih nogu. Pripisuje mu se i više čudesa. Navodno je poput Isusa mogao smiriti uzburkano more, a i ozdravljao je djecu. 

Umro je 6. prosinca 327. godine. 

Vaša reakcija na temu