Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Sveučilište u Splitu po prvi put na Šangajskoj listi najboljih sveučilišta

Sveučilište u Splitu po prvi put na Šangajskoj listi najboljih sveučilišta

U 2019. godini dovoljne kriterije za razmatranje ispunilo je 1800 sveučilišta, a najboljih 1000 je objavljeno

 Sveučilište u Splitu po prvi se put pojavilo na sveobuhvatnom globalnom rangiranju sveučilišta pod nazivom ARWU (Academic Ranking of World Universities), koje se često naziva i Šangajska lista. U svom ocjenjivanju Šangajska lista izrazito je fokusirana na istraživačku izvrsnost pa se tako uzimaju u obzir zaposlenici i bivši studente koji su dobitnici Nobelove nagrade, Fieldsove medalje, znanstveni radovi objavljeni u Nature i Science časopisima te visoko citirani istraživači. Također, razmatraju se samo sveučilišta koja imaju značajan broj radova indeksiran u međunarodnim bazama Science Citation Index-Expanded (SCIE) i Social Science Citation Index (SSCI).

- U 2019. godini dovoljne kriterije za razmatranje ispunilo je 1800 sveučilišta, a najboljih 1000 je objavljeno. Mjesto od 701.-800. je stoga veliki uspjeh za Sveučilište u Splitu. Iako srednje veliko sveučilište, pokazalo je da ima dovoljan broj izvrsnih i međunarodno prepoznatljivih znanstvenika - poručili su sa splitskog sveučilišta.

Sveučilište u Splitu, iako nije bilo rangirano na globalnom popisu, već se nekoliko godina pojavljuje na popisima dvaju ARWU područja, u fizici i biološkim znanostima, u skupini od 201.-300. mjesta. U fizici je za ulazak u popis 500 najboljih u 2019. godini bilo potrebno imati objavljeno barem 300 radova u razdoblju od 2013. do 2017. godine, a u biologiji barem 200. Mjesto na popisu određeno je uzimajući u obzir broj i kvalitetu radova, mjerenu brojem citata i kvalitetom časopisa te broj nagrada znanstvenika sveučilišta. Osim navedenih područja, ARWU objavljuje u okviru svog posebnog fokusa i globalno rangiranje fakulteta i odjela koji se bave sportom, a ujedno su znanstveno aktivni u razdoblju od 5 prethodnih godina. Od 367 institucija u svijetu koje su ispunile kriterije Kineziološki fakultet u Splitu našao se također u skupini od 201.-300. mjesta.

Vaša reakcija na temu