Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Tankerska plovidba Zadar / Facebook Tankerska plovidba zbrinula svoje ukrajinske pomorce i njihove obitelji u Zadru
Rat u Ukrajini Piše: Dalmatinski portal

Tankerska plovidba zbrinula svoje ukrajinske pomorce i njihove obitelji u Zadru

Oko 15 posto svih pomoraca na svijetu čine Ukrajinci i Rusi

Tankerska plovidba Zadar zbrinula je svoje pomorce i njihove obitelji iz Ukrajine, a zbog činjenice da oko 15 posto svih pomoraca na svijetu čine Ukrajinci i Rusi, svoje posade zadarski će brodar morati popunjavati i pomorcima iz drugih država.

Brodovi zadarske Tankerske plovidbe prije izbijanja rata u Ukrajini često su bili u crnomorskim lukama. Je li se nešto promijenilo otada za Radio Zadar govori predsjednik Uprave najvećeg hrvatskog brodara Mario Pavić.

- Bili smo otpočetka rata već četiri, odnosno radimo peto putovanje za ruske luke. Nikakvih problema dosada nije bilo niti s ukrajinskom niti s našom posadom. Međutim, na oprezu smo, redovito se konzultiramo i s domaćim i stranim te europskim i američkim odvjetnicima, kontaktiramo sve moguće službe koje nam mogu pomoći kako ne bismo prekršili sankcije. Međutim, naše ugovorne obveze su takve da moramo ići u ruske luke - rekao je Pavić.

Dvjestotinjak tisuća ili gotovo 15 posto pomoraca dolazi iz Ukrajine ili Rusije. Mnogi ukrajinski pomorci zbog vojne obveze ne smiju napuštati državu - što brodare dovodi u probleme s popunjavanjem posada.

- Već krećemo s alternativnom posadom, prvi Gruzijac se ukrcava na flotu Tankerske plovidbe. Isto tako u redovitom smo kontaktu s nekoliko indonezijskih i filipinskih agencija - kaže predsjednik Uprave najvećeg hrvatskog brodara.

Pavić pojašnjava i što s ukrajinskim pomorcima kojima istječu ugovori i ne mogu se vratiti u domovinu.

- Pomorce i njihove obitelji ukrajinske nacionalnosti, dio smo smjestili i u Zadru, njih je trenutno dvadeset u Zadru i nadamo se da ćemo u neko dogledno vrijeme uspjeti im naći neki trajniji smještaj. Oni su sada smješteni u privatnim aranžmanima - zaključuje Pavić.

U međuvremenu Ministarstvo mora izdalo je uputu za ukrcaj ukrajinskih pomoraca s privremenim boravkom u Hrvatskoj. Na njih se jednako odnose sve odredbe kao i na pomorce s hrvatskim državljanstvom.

Vaša reakcija na temu