Foto: Pixabay.com Tekstilna industrija na raspolaganju zdravstvu: Na tvrtke trenutno utječu tri vrlo teške situacije

Tekstilna industrija na raspolaganju zdravstvu: Na tvrtke trenutno utječu tri vrlo teške situacije

Reorganizacija djelatnosti ključna za očuvanje radnih mjesta, poručuju iz HGK

Pandemija koronavirusa koja je zahvatila cijeli svijet ima teške posljedice na poslovanje, a posebno će se odraziti na tekstilnu i odjevnu industriju koja je uvozno ovisna o materijalu i sirovinama. Više od 50 posto svih sirovina i materijala se uvozi, dok se više od 50 posto proizvodnje izvozi. 

- Na tvrtke trenutno utječu tri vrlo teške situacije – prekid dobave sirovina s jedne strane te smanjena potražnja i prekid isporuke roba na inozemno tržište, uglavnom zemlje EU-a - rekao je novoizabrani predsjednik Udruženja tekstilne i odjevne industrije HGK Davor Sabolić i pojasnio da se velik dio odjevne industrije u Hrvatskoj bavi tzv. lohn proizvodnjom koja je prva na udaru krize.

Naglašava da pad globalne potražnje za proizvodima smanjuje narudžbe stranih partnera, ali i otežava protok ključnih sirovina, pa tako onemogućuje održavanje kontinuirane proizvodnje. Kako se riječ o pretežito radno intenzivnoj industriji, vrlo je velik pritisak na troškove poslovanja te nemogućnost dugoročnog održavanja broja zaposlenih ako se ne donesu konkretne mjere za spašavanje i pomoć industriji.

- Ova kriza je naravno i prilika za cijeli sektor da se pokuša reorganizirati s ciljem zaokreta proizvodnje ka proizvodima koji su trenutno nužni na domaćem tržištu. Naime, trenutno je jako otežana nabavka pojedinih ključnih proizvoda, ali i onih koji su standardne naravi, no zbog svog porijekla s Dalekog Istoka su svejedno jako teško dobavljivi u ovom trenutku - kaže Sabolić.

Tekstilna industrija je u stanju proizvoditi proizvode sljedeće namjene u većim količinama: kompletni posteljni platneni program za opremanje zdravstvenog sustava (bolnice, domovi zdravlja, prihvatni centri i sl.), radno-zaštitnu odjeću za kompletno osoblje u zdravstvenom sustavu, odjeću za sustav civilne zaštite, policiju i vojsku.

Što se tiče specijalnih zaštitnih sredstava, pri čemu su trenutno aktualne zaštitne maske, pojašnjava da ne postoji proizvodnja maski kategorije FFP3 kao jedine certificirane maske koja štiti od virusa COVID-19 te da je u ovom trenutku takvu vrstu proizvodnje vrlo teško pokrenuti zbog specifičnosti opreme i uvjeta koju naša zemlja u ovom trenutku nema. Iz Udruženja smatraju da bi opremanje zdravstvenog sustava, kao i ostalih ključnih službi s opremom u kratkom roku bilo dostatno za ozbiljnije zadržavanje radnih mjesta, a što bi vrlo pozitivno utjecalo i na poslovanje, kao i dizanje morala zaposlenika jer bi radili nešto pozitivno za dobrobit ove zemlje.

Vaša reakcija na temu
Aloooo article_emotions(61672, "");
Pregledaj komentare