Kontaktirali smo Elu Bokavšek, vlasnicu splitskih restorana Bokerije i Bokamorra, koja nam je potvrdila kako objekte zatvaraju do daljnjega. Otkrila nam je i kako je konačna odluka došla kada su jučer jedini gosti u restoranu bili građani Italije i Kine te su iz sigurnosti za svoje osoblje stavili ključ u bravu. Također, odlučili su u ovo teško vrijeme humano djelovati. U tijeku je selidba stvari i opreme iz bolnice Križine na Firule koju rade pripadnici Torcide. Ela nam je potvrdila kako će im donirati hranu.
- Čekali smo poteze Vlade i nadležnih institucija. Međutim, one su bile isključivo u smjeru da se čuvamo, pazimo i ne okupljamo u velikim grupama. Istovremeno nije došla zabrana o radu ugostiteljskih objekata. U tom trenutku došlo je do apsurda. Tako smo danas, nakon deset dana sastanaka, samoinicijativno donijeli odluku o zatvaranju. Odluku smo donijeli kako bi prije svega zaštitili naše osoblje od koronavirusa, kao i naše goste.
Zbog čega ste donijeli konačnu odluku?
- U Bokerije je jučer nastupila kompletna histerija među osobljem. Naime, jučer su jedini gosti restorana bili troje državljana Kine i dvoje Talijana. Našli smo se u situaciji gdje je trebalo legitimirati goste umjesto policije i to je bio presudni trenutak kada smo odlučili zatvoriti restorane do daljnjega. Ponosna sam što se naši građani drže mjera i jedini gosti zadnjih dana su strani državljani. Međutim, oni bi trebali biti u karanteni ili u samoizolaciji. Nećemo izigravati policiju i ispitivati ih koliko dugo borave u Hrvatskoj i slično.
Koliko je teško donijeti odluku o zatvaranju?
- Nije lako donijeti odluku o zatvaranju, pogotovo svima nama koji se borimo i radimo cijelu godinu. Mi smo jedan od većih ugostiteljskih pogona u Splitu, zapošljavamo cijelu godinu više od 60 ljudi. Inače se borimo od 1.studenog do 1.ožujka zadržati radna mjesta, a ovo će sigurno pogoršati situaciju. Financije raspodijelimo, ljeti se mukotrpno naradimo kako bi zimu preživjeli, ali nismo predvidjeli ove gubitke. Ovo je doba godine kada polako počinjemo vraćati iz minusa i buditi se iz zimskog sna. Sada se situacija pogoršala i došli smo do pada od sto posto.
Što sada?
- Očekujemo poteze Vlade i paket pomoći, a sve kako bi spasili osoblje.
Jeste li već morali otpustiti radnike?
- Za sada pratimo situaciju, koja se mijenja iz minute u minutu. Čekamo nadležne što će reći i sukladno tomu ćemo reagirati. Ako se ovako nastavi ljude ćemo poslati na Zavod za zapošljavanje i tamo će naši zaposlenici imati naknadu. To je najmanji gubitak za sve jer su svi stalno prijavljeni i imaju potpuna prava s biroa. Nadamo se da će to biti privremeno i najmanja šteta za osoblje i nas, a najveća je za državu. Čekamo nove vijesti, nadamo se pozitivnim. U Bokerije imamo zaposlen bračni par, muž i žena, koji se 'hrane' isključivo od rada u našem restoranu. Upravo zbog toga trebamo ostati staloženi i donositi odluke koje neće ugroziti zdravlje i egzistenciju svih sudionika ove situacije.
Što se događa u restoranima?
- Bokamorra i Bokeria se danas čiste i dezinficiraju. Ostatak zaliha u Bokerije ćemo podijeliti među osobljem. U Bokamorre ćemo zapaliti zadnju vatru u peći i pomoći ćemo nahraniti junake koje pomažu opremiti i preseliti bolnicu na Križinama. Čini se kako će Split od grada slučaja, kako ga neki nazivaju, postati grad heroj. Svaka čast ljudima koji su odlučili svojom samoizolacijom ili akcijom doprinijeti neširenju virusa. U Splitu nema zaraženih i nadam se da ćemo biti jedni od rijetkih korona free gradova.