Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Milan Šabić TEŠKE OPTUŽBE: Stručna voditeljica Javne ustanove park šume Marjan pisala vijećnicima o nepravilnostima, ravnatelj opovrgava navode

TEŠKE OPTUŽBE: Stručna voditeljica Javne ustanove park šume Marjan pisala vijećnicima o nepravilnostima, ravnatelj opovrgava navode

Traži reakciju splitskih parlamentaraca, kaže da za sve ima dokaze

Ingrid Pečarević, stručna voditeljica u Javnoj ustanovi za upravljanje park šumom Marjan poslala je dramatično pismo gradskim vijećnicima u kojemu iznosi niz optužbi na račun aktualnog vodstva, ponajprije na ravnatelja Marka Pejnovića, ali i na gradskog vijećnika Srđana Marinića.

U izvješću o radu Javne ustanove pred gradskim vijećnicima, Pejnović nije iznio dio koji je pripremila Pečarević. Sada Pečarević navodi sve što smatra spornim.

- Nakon što sam svim nadležnim tijelima  prijavila nepravilnosti u radu ove Ustanove, na temelju ovlasti iz domene svog rada stručne voditeljice, smatram obavezom o informirati i vas, poštovane vijećnike Gradskog vijeća. Štoviše, molim vas za brzu i učinkovitu reakciju jer situaciju u JU mogu opisati jedino kao potpuni kaos - piše uvodno.  Svaku tvrdnju iz svog očitovanja spremna je, kaže, potkrijepiti relevantnim dokazima.

Ističe tako da se gotovo sve odluke o radnim procesima donose izvan Javne ustanove, ne samo one koje su vezane za dio stručnog rada. Potom izdvaja da je do izvanrednih izbora 2022. godine Srđan Marinić prestao biti koordinator za Marjan, što god ta funkcija značila. 

- Unatoč tome što nema ni formalne ovlasti ni stručnu odnosno profesionalnu osnovu njegov konstantan utjecaj i uplitanje u sve segmente rada Javne ustanove ne prestaje. Štoviše postao je svakodnevna činjenica koja se ogleda u tome da provodi vrijeme u prostorijama Javne ustanove, ima uvid u sve dokumente i postupke, ide na sastanke u ministarstva, daje konkretne naloge djelatnicima e-mailom, telefonski i prilikom terenskog obilaska - tvrdi.

Navodi i da je Marinić vodio čitavi postupak zoniranja park šume Marjan.

-  Nije jasno zašto niti na osnovu čega. Stoga treba nužno postaviti pitanje na osnovu kojih kompetencija i zakonskih odredbi Marinić sudjeluje u stvaranju tako važnog dokumenta Javne ustanove - pita (se).

Teška je optužba i da su izvođačkoj firmi Lipov gaj bez provedbe postupka jednostavne nabave pružene ovlasti koje zbog formalnih nedostataka ta tvrtka ne bi smjela obavljati jer je spomenuti postupak jednostavne nabave iniciran 23. kolovoza 2023. 

- Već 1. kolovoza ravnatelj mi daje radni zadatak na izradi Plana upravljanja oni rade na novoj zonaciji (Srđan Marinić i Lipov gaj) - iznosi.

Proziva i zbog, kako kaže, nestručnog, netransparentnog i nezakonitog donošenja Plana upravljanja, zatim i ravnatelja za odlazak šumara koji je naveo da odlazi upravo zbog neslaganja s metodologijom izrade zonacije Plana upravljanja.

Pejnoviću zamjera i što ne želi potpisati kolektivni ugovor, što su napravile sve gradske firme. 

- Ravnatelj Pejnović kategorički odbija potpisati Kolektivni ugovor predložen od sindikata SSKH 'jer po Zakonu nije dužan to potpisati'. Zbog ponižavajućih i vrlo čestih alarmantnih postupanja i izjava ravnatelja postoje vrlo ozbiljne pritužbe radnika za što se dokazi mogu dobiti u sindikalnoj podružnici Javne ustanove. Česte su prijetnje ravnatelja djelatnicima otkazom. Djelatnici Javne ustanove rade u atmosferi straha, ucjena, izloženi su svakodnevnim opomenama pa i zbog toga što ne sjede cijelu noć vani u šumi već, zamislite, u pripadajućoj čuvarskoj kućici - niz je optužbi u pismu. Izdvojimo i kako navodi da je veliki broj djelatnika dobio otkaz. 

- Neki od tih otkaza su i poslovno uvjetovani otkazi iako Zakon o zaštiti prirode propisuje obvezu postojanja tih radnih mjesta kao npr. u slučaju čuvara prirode. Natječaj za radna mjesta čuvara prirode raspisan je nakon nepuna četiri mjeseca uručivanja poslovno uvjetovanih otkaza čuvarima prirode Babiću i Lovrinčeviću, a da kolege nisu pozvani ni obaviješteni o mogućnosti sklapanja ugovora o radu - stoji u 'optužnici', u kojoj od vijećnika traži reakciju i odgovore na niz pitanja.

Na kraju naglašava pitanja koja proizlaze iz njenog očitovanja:

 - Koliko je gradonačelnik Ivica Puljak faktički upoznat sa situacijom u Javnoj ustanovi za upravljanje Park šumom Marjan?

- Tko je dozvolio i iz kojeg razloga uplitanje gradskog vijećnika Srđana Marinića u sveukupni rad Javne ustanove, bez obzira na nekompetenciju dotičnog i zakonsku prepreku u smislu da nije djelatnik Javne ustanove? Na osnovu kojih kompetencija i zakonskih odredbi  Marinić sudjeluje u stvaranju tako važnog dokumenta Javne ustanove kao što je Plan upravljanja?

- Koja je svrha postojanja javne ustanove za upravljanje zaštićenim područjem u kojoj ne postoje stručnjaci koji su educirani u provođenju temeljnih zadataka zaštite prirode slijedom Zakona o zaštiti prirode?

- Koja je uloga dogradonačelnika Bojana Ivoševića u Javnoj ustanovi?

- Možemo li vjerovati da će nakon proračunske projekcija i odgovora koje ste na Gradskom vijeću dobili  javni novac biti odgovorno potrošen?

- Mogu li se vijećnici složiti oko toga da Marko Pejnović i Upravno vijeće, dakle tijela Ustanove koja bi trebala štititi zakonitost rada u Javnoj ustanovi, nakon svih nepravilnosti i šikaniranja ne mogu ostati na svojim pozicijama?

Ono što se trenutno događa u Javnoj ustanovi je stvaranje privida normalnog funkcioniranja, što je daleko od onoga što bi jedna ustanova za upravljanje zaštićenim područjem trebala raditi. Dok god politika izravno utječe na rad Javne ustanove, a ne kreativni, stručni i profesionalni djelatnici, neće biti ono zbog čega postoji niti raditi ono zbog čega je osnovana, a to je profesionalna pažnja i briga o najvrjednijoj zelenoj površini i njezinoj bioraznolikosti u Splitu i široj okolici. Ravnatelj Pejnović od našeg Marjana želi stvoriti Alcatraz, što je nebrojeno puta ponovio. Na vama je poštovani gradski vijećnici, da ga spriječite u tome - zaključila je Pečarević.

Upitali smo ravnatelja o pismu, ali kaže da ga nije vidio, no može odgovoriti na neka od postavljenih pitanja. 

- Kolegica Ingrid Pečarević je stručna voditeljica u Javnoj ustanovi od ožujka 2022. Ai također je bila v.d. ravnateljica u razdoblju prije mog imenovanja i jako je dobro upoznata s problemom plana upravljanja i zonacije (kartografskog prikaza) čiju izradu je putem javnog natječaja dobila tvrtka Oikon. Iz navedenog je razvidno da je kolegica imala punih 18 mjeseci, od toga devet mjeseci prije mog dolaska u Javnu ustanovu da osigura usklađenje Plana upravljanja s primjedbama Javne ustanove i Grada Splita, što je propustila napraviti.

Suština problema je upravo u zonaciji koja nije bila izrađena u cilju zaštite Park-šume Marjan i sukladno traženjima i uputama Upravnog vijeća kao naručitelja i tu su počeli problemi koji su otezali izradu plana upravljanja, te je poslovni odnos s izvođačem (Oikon) pravno raskinut koncem listopada 2023 godine. Ono što me je ponajviše iznenadilo je percepcija javnosti i zaposlenika kako je izvođač odgovoran za izradu Plana upravljanja, a ne naručitelj, Javna ustanova, a pogotovo odbijanje izvođača da izradi dokument po nalogu naručitelja. Naime, tvrtka Oikon si je dopustila uvjetovati naručitelju kako će izgledati zonacija, odnosno ne prihvatiti primjedbe Grada Splita, Splitsko-dalmatinske županije i Javne ustanove kao naručitelja.

Potom je javnim pozivom odabrana tvrtka Lipov Gaj koja je profesionalno odradila posao usklađivanja prethodno izrađene zonacije s primjedbama Grada Splita i Upravnog vijeća Javne ustanove. U tom dijelu procesa nije sudjelovala stručna voditeljica Ingrid Pečarević, a sami razlozi njenog nezadovoljstva s novom zonacijom i samom strukturom teksta plana upravljanja su meni osobno nepoznati. Naime, kolegica nikada nije dala stručnu kritiku na samu zonaciju i strukturu teksta plana upravljanja, što je upravo u njenoj domeni rada, a što se tiče navedenih protuzakonitosti u procesima prilikom preinake plana upravljanja odgovorno tvrdim da ih nije bilo.

Što se tiče stručnosti odrađenog posla po pitanju preinaka, mislim da je dovoljno za reći kako je pročelnica upravnog odjela Splitsko-dalmatinske županije nadležnog za poslove zaštite prirode Marija Vuković, koja je u zaštiti prirode puno duže nego Ingrid Pečarević, potvrdila kako je nova zonacija stručno odrađena', dio je ravnateljevog odgovora 

Što se tiče Srđana Marinića i njegovog sudjelovanja na planu upravljanja i u drugim segmentima rada Javne ustanove, može jedino reći kako bi bilo logično da postoje zaposlenici u Javnoj ustanovi koji imaju toliku širinu znanja i iskustva po pitanju zaštite prirode, ali što je najbitnije, ispravnih namjera kada je u pitanju zaštita i očuvanje Marjana, te se namjerava i u budućnosti s njim savjetovati. 

-  Marinić je osim toga i gradski vijećnik koji mora imati pristup svim javno dostupnim dokumentima, a u dva navrata bio je predsjednik Upravnog vijeća Javne ustanove, tako da je osoba koja je jako dobro upoznata s poslovanjem i zaštitom - zaključio je o Mariniću.

O Planu upravljanja je rekao i kako će posljednju riječ imati Uprava za zaštitu prirode, kojoj će nakon završene javne rasprave poslati finalnu verziju na suglasnost.

- Internu problematiku s Ingrid Pečarević ne namjeravam komentirati jer smatram neprofesionalnim u javnost puštati takav tip informacija, a što se tiče opomene koju je dobila, sukladno mišljenju ministarstva, Upravno vijeće nadležno je za imenovanje i razrješenje stručnog voditelja, pa tako i za sve vezane akte. Po pitanju opomene mogu samo reći da bi se takva vrsta neprofesionalnog ponašanja kod privatnog poslodavca sankcionirala izvanrednim otkazom. Razlog njenog nedoličnog i neprofesionalnog ponašanja ili leži u tome da je pod utjecajem vanjskih faktora koji vrlo aktivno rade kako se trenutačan plan upravljanja ne bi donio i kako bi obuhvat zaštićenog dijela prirode Park šuma Marjan bio drastično smanjen ili zbog toga što je ostala neugodno iznenađena činjenicom kako neće svoj mandat odraditi do kraja s obzirom na to kako u svibnju ove godine navršava uvjete za punu mirovinu i kako niti ja niti Upravno vijeće nemamo namjeru produljivati poslovni odnos izvan tog roka, ali ne samo s njom, nego s bilo kojim djelatnikom koji navrši uvjete za punu mirovinu - komentirao je.

Napominje kako ovakva zonacija i plan upravljanja konačno prikazuju glavni problem ovog zaštićenog područja, a radi se o 114 ilegalno izgrađenih objekata unutar zaštićenog područja prirode.

-  Većina vlasnika tih objekata se okupila u Udruzi vlasnika zemljišta na Marjanu i kao što znate pokušali su sudskim putem izdvojiti privatno zemljište iz obuhvata zaštićenog područja. To im naravno nije uspjelo, jer sukladno odredbama Zakona o zaštiti prirode zaštita prirode provodi se bez obzira na vlasništvo, a što su potvrdile sve nadležne institucije, a i Upravni sud u Splitu je donio presudu s istaknutim takvim navodom - zaključio je ravnatelj.

Što se tiče sistematizacije, rekao je kako je mijenjana do sada tri puta i još će jednom.

Jedino što je bitno je da je odrađena u skladu sa zakonom i u skladu s mojom najavom viđenja budućeg rada Javne ustanove, a to je što manje djelatnika i što veći broj vanjskih suradnika, ukratko outsourcing - najavio je. Kao primjer je naveo Javnu ustanovu Maksimir koja ima praktički istu površinu zaštićenog dijela prirode kao Marjan, a u njoj radi manje od 20 zaposlenih. 

U trenutku mog dolaska JU je imala 53 zaposlenih, među kojima i tri bivša ravnatelja, dok ih sada ima 40, a taj trend namjeravam i nastaviti - poručio je Pejnović.

Vaša reakcija na temu