Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Unsplash Tijelo pokojnika satima bilo na plaži, do dolaska mrtvozornika zapljuskivali ga valovi

Tijelo pokojnika satima bilo na plaži, do dolaska mrtvozornika zapljuskivali ga valovi

Često se događa tijekom turističke sezone

Početkom ove godine mještanin Sestrunja doživio je srčani udar i iznenada umro negdje u prijepodnevnim satima. Bez obzira na višekratne pozive hitnoj službi Općine Preko, mrtvozornik se pojavio tek nakon 6-7 sati čekanja a pokojnik je prevezen na patologiju u Zadar negdje iza 18 sati, upozorila je vijećnica SDP-a Vedrana Mišković na sjednici Županijske skupštine,.

Ukazala je i na primjer od prije nekoliko dana na plaži u Viru, kada je jedna osoba doživjela srčani udar u 18.30 h. Tijelo su do dolaska mrtvozornika čuvali policajci i poznanici preminulog.  Na kraju su ostali samo poznanici a mrtvozornik je došao tek oko 23 sata. Valovi su, zbog plime već zapljuskivali tijelo. Sličnih situacija ima puno a naročito su česte u turističkoj sezoni, javlja 057 Info.

- Nesumnjivo je da se u ovakvim slučajevima dovodi u pitanje dostojanstvo pokojnika i njegovih najbližih. Nesumnjivo je isto tako da se ne radi o isključivoj odgovornosti mrtvozornika. Mi, vijećnici ŽS svjesni smo da skoro na svakoj sjednici imamo na dnevnom redu razrješenje mrtvozornika, listom na njihov zahtjev. Tako je i danas. Obzirom na važnost ove službe, smatram da je na svima nama da učinimo sve  da se mrtvozornička služba odvija u što je moguće optimalnijim uvjetima, a ono što možemo učiniti je da osiguramo da mrtvozornici za svoj rad budu adekvatnije nagrađeni - poručila je Mikulandra.

Prije dvije godine donesena je aktualna odluka o organizaciji i radu mrtvozorničke službe na području Zadarske županije u kojoj su, između ostalog definirane naknade za obavljanje pregleda umrle osobe izvan zdravstvene ustanove u iznosu od 39,81 eura u vremenu od 6 d 22 sata, odnosno 53,08 eura u vremenu od 22 do 6 sati po obavljenom pregledu umrle osobe.

- Smatram da ove naknade nisu stimulativne te da ih treba povećati. Uz činjenicu da se radi o iznimno delikatnoj i zahtjevnoj usluzi, jasno je da je inflacija već odavno pojela povećanje od 50 kn iz 2022. g.  Budući da novca u proračunu, kako tvrdite ima, predlažem povećanje mrtvozorničkih naknada - poručila je Mišković.

- Na svakoj Skupštini, pa i današnjoj, imamo temu mrtvozornika. Dobro je da i medicinske sestre mogu biti mrtvozornici, trudimo se maksimalno riješiti ove probleme. Znamo koliki je pritisak na zdravstvo u ljetnim mjesecima i teško je to složiti - komentirao je zadarski župan Božidar Longin.

Vaša reakcija na temu