Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Jedina.hr Tinejdžer kojem su trojica iznudila 75.000 kuna sin je poznatih splitskih glazbenika

Tinejdžer kojem su trojica iznudila 75.000 kuna sin je poznatih splitskih glazbenika

Jednom su ga doveli na rub balkona i prijetili mu da će ga baciti

Slučaj trojice mladića koji su u Splitu iznudili ukupno 75.000 kuna od maloljetnika na ime nepostojećeg duga, koji je šokirao javnost, otkrio je kriminalnu povijest mladih iznuđivača. Sve je počelo u siječnju prošle godine, kada je jedan 18-godišnjak i dvojica 19-godišnjaka lažno optužili 15-godišnjaka za novčani dug i zaprijetili fizičkim napadom ako im ne preda iznos od 500 kuna. Nakon što im je iz straha prvi put predao novac, nastavili su s lažnim optuživanjem i ucjenama te daljnjim iznuđivanjem novca.  Više puta su ga napadali i tukli, a jednom prilikom su ga doveli na rub balkona obiteljske kuće jednokatnice i prijetili da će ga baciti.

Slobodna Dalmacija doznaje da je 15-godišnja žrtva iznude sin jednog uglednog splitskog bračnog para glazbenih umjetnika. Tek kad je maltretiranje prestalo, nedjelo je prijavljeno splitskoj policiji.

Jedan od osumnjičenih 19-godišnjaka ima tri godine starijeg brata koji se nalazi u istražnom zatvoru kao član zločinačke organizacije koju je USKOK optužio za niz ozbiljnih kaznenih djela – od pokušaja ubojstva i teškog ubojstva do iznude i pokušaja iznude te protupravnog oduzimanja slobode. Stariji brat je kao maloljetnik također bio uhićen i prijavljen te naposljetku i osuđen zbog iznude.

Naime, on je kao 18-godišnjak, zajedno s još jednim mladićem koji je nekoliko godina poslije ubijen nožem, od 18. lipnja do 26. lipnja 2015. godine ozbiljno prijetio tada maloljetnom dječaku da će mu 'nanijeti zlo ako im ne donese novac'. Obojica su tada bila osuđena na pridržaj izricanja kazne maloljetničkog zatvora ako u roku od dvije godine ne počine novo kazneno djelo ili ako se protive provođenju odgojne mjere, piše Slobodna Dalmacija. Uz to im je izrečena i odgojna mjera pojačane brige i nadzora i posebnih obveza uključenja u psihosocijalni tretman u savjetovalištu za mlade i uključenja u rad humanitarnih organizacija ili u poslove komunalnog ili ekološkog značenja u trajanju od 100 sati.

Prema presudi, žrtvu su 18. lipnja udarili nekoliko puta otvorenim dlanom ruke u lice i glavu, uzeli mu mobitel i tražili da donese novac i zlato, a sada pokojni mladić, koji je tada bio maloljetan, gasio je cigaretu na njegovoj desnoj potkoljenici. Nakon toga su zajedno s maloljetnikom otišli u njegov stan, pronašli ključ sefa i u njemu pronašli dvije omotnice iz kojih je žrtva svakome od njih dala po 100 eura. Zatim su opet 26. lipnja 2015. godine zajednički odveli maloljetnika u podzemnu garažu kod jedne prodavaonice te od njega zatražili još novca, cijelo ga vrijeme udarajući i dodatno mu prijeteći.

Zbog straha od daljnjeg zlostavljanja dječak je otišao u stan i iz sefa uzeo žutu i bijelu omotnicu s eurima koju im je dao na stepeništu, a oni su ukupno uzeli oko 13 tisuća eura.

Prošle godine je splitski Općinski sud nepravomoćno presudio da stariji brat mora majci svoje žrtve vratiti 85 tisuća kuna, uz kamate, prenosi Index .

Vaša reakcija na temu