Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović Tjedni pregled: Puno kandidata za moždani udar - Grubišić, Maleš, Omrčen...
Tjedni pregled Piše: Damir Petranović

Tjedni pregled: Puno kandidata za moždani udar - Grubišić, Maleš, Omrčen...

Ekipa iz Županije dijeli 1,3 milijuna kuna preko veze. I neka dijeli, mi smo im to omogućili

PONEDJELJAK Bube su u glavi

Donatorske večere HDZ-a obično su vrlo zanimljiv događaj - barem u Splitu, gdje se skupi sve što ova stranka ima, sav potencijal i svi mogući partneri neke buduće, imaginarne HDZ-ove gradske vlasti.

Ukratko, svi koji imaju nos za ulaganje, pa su spremni investirati čak i u jednog Petra Škorića.

Pa smo ovog ponedjeljka konačno doznali i tko formalno podržava Kolindu Grabar Kitarović: dobri Ilija Naletilić, notorni Igor Štimac i - Hrvoje Maleš.

Da, bivši predsjednik Hajduka koji je stavio glavu na panj kako bi raskrinkao mafiju u HNS-u, a onda je par godina poslije - slučajno ili dogovoreno - sjeo za isti stol s ljudima koji održavaju zločinački sustav u hrvatskom nogometu i još jednom u životu se pravio potpuno blesav.

Teško da je Maleš bio svjestan da je splitski HDZ otkazao poslušnost Karamaraku - usprkos famoznom Davoru Paviću, vječnom glasnogorniku svega što ima veze sa strankom i vječnog sanjara da će ponovno okupirati Hajduk, pa kolege i dalje uvjerava da će 'iduće izbore u Splitu dobiti onaj tko se suprotstavi Torcidi'.

Ne, Maleš je po svemu sudeći ipak pomalo sublesav.

Osim ako je na donatorskoj večeri ponovno bio ozvučen - e, to bi bila sasvim druga priča...

UTORAK Tajne potrebe

Splitsko-dalmatinska županija godišnje potroši oko 1,3 milijuna kuna na 'javne potrebe u kulturi', a puno preciznije bi bilo reći da ih podijeli kako županu i njegovim kolegama padne na pamet.

Odnosno, s kime se dogovore.

Niti postoje kriteriji, niti komisije, niti se rezultati javnog natječaja javno objavljuju. Pa lova ide onako kako Ževrnji i njegovom naslijeđenom pročelniku Zdravku Omrčenu padne na pamet.

Neka, tako smo i zaslužili. I kad nam kažu da bi praćenje potrošenih para bio prevelik napor, zbog kojega bi trebalo zaposliti još kojeg pored onih četiri stotine birokrata koji žive na našoj grbači, imaju potpuno pravo.

Mi smo ih izabrali. Neka ljudi guštaju.

Tko se spojio na špinu, neka muze dok još može.

SRIJEDA Vječna opozicija i kockice bez natječaja

Jadni Ivo Baldasar, recimo, živio je u uvjerenju da će istu stvar moći raditi i s gradskim parama - a nije bio svjestan da gradsku vlast prati cijela horda novinara, koji su alergični na svaku potrošenu kunu. I da nije tako jednostavno krčmiti lovu iz Banovine, da bi bilo puno promućurnije ostati dobar s ekipom iz lokalnog SDP-a, koja ima jednu jedinu žarku želju: biti u vječnoj opoziciji.

Niti dižu frku zbog Ževrnje, niti  imaju ambiciju jednog dana preuzeti vlast. Lakše je samo glumiti otpor i cijeli život uživati u solidnim povlasticama u sjeni.

A Baldasar? On je, kažemo, ovog tjedna nastavio živjeti u svom imaginarnom svijetu, pa je dizajneru Borisu Ljubičiću dodijelio posao kreiranja vizualnog identiteta Splita kao moguće kulturne metropole Europe 2020. godine.

Nema natječaja, nema kriterija, a bogme nema ni novinara koji bi mogli postaviti kakvo neugodno pitanje. 

Mašala. Daleko ćemo ovako.

ČETVRTAK Posrnule vertikale

...a opet, naravno da hoćemo, kad je naša moralna vertikala - barem kako smo donedavno zvali saborskog zastupnika Ivana Grubišića - također konačno i definitivno posrnula.

Od države - prevedeno, SDP-ove vlade - dobio je koncesiju na 200 tisuća kvadrata državnog zemljišta u Kučinama. I to dva mjeseca nakon što je ušao u koaliciju sa splitskim gradonačelnikom iz iste te stranke.

Opet, mašala. A kako nesretni Grubišić čak ni ne vidi u čemu je problem, poželjet ćemo mu samo da gušta u svom neprepoznatom sukobu interesa. Kad nas može musti Crkva, zašto ne bi i njen prezreni sin...

PETAK Igre bez granica

U Gradskom vijeću ovog petka, nakon dugih i dosadnih mjeseci, konačno jedan zanimljiv dan: vijećnici su doslovce igrali na kukala i gledali tko će koga bolje zajebati.

Svima je, naravno, jasno da bi bilo red da konačno puste taj natječaj za Turističku palaču - predmet Baldasarovih mokrih snova - ali nitko ne želi biti taj tko će na sebi podnijeti teret.

Džoker zvani Damir Ćosić Roda skriva se u gradonačelnikovom uredu, kerumovci se prave blesavi i odjednom ne žele držati kvorum, a ostatak - HDZ i Puljak - rade ono što bi opozicija i trebala raditi. Tjeraju Baldasara na čistinu.

Svi skupa gubimo dosta vremena, ali očito nemamo ništa pametnije za raditi...

SUBOTA Denmonštrancjun

Prosvjedi u Omišu, gradu koji je prošlog ljeta pokazao svoje svijetlo lice. A tek za koji mjesec - ako na vlast ipak ne vrate pljačkašku ekipu i sustav koji ih je punih dva desteljeća pljačkao i blamirao - moći ćemo reći da su se oporavili od kolektivnog moždanog udara.

Narod na ulicama, sve to izgleda krasno - ali kad dođu izbori, puno veću ulogu od principa igraju usluge, veze, mito, obećanja...

A zna se tko je šampion u tome.

NEDJELJA Hajdučka vremena

Oglasio se Nadzorni odbor Hajduka, samo su nam dali do znanja da znaju što rade i da imaju rezervni plan ako ih politika - i SDP i HDZ, koji se ovih dana kunu u svoju moralnost i principijelnost - kojim slučajem ipak zafrknu. Pa nastave držati ljestve ekipi iz Mamićeve prčije i pothranjivati vlastitu nečistu savjest.

Što god se dogodilo, a znat ćemo za mjesec-dva, gledajući Branku Ramljak kako dostojanstveno zastupa naše stavove i brani interese Hajduka, čovjeku ponos nadire sam od sebe. Pošteni, pristojni, razumni i principijelni - mi smo ovu bitku već dobili...

Vaša reakcija na temu