Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović Tjedni pregled: Splitsko čudo, uhljeb koji zbilja radi!
Tjedni pregled Piše: Damir Petranović

Tjedni pregled: Splitsko čudo, uhljeb koji zbilja radi!

A Juroslav Buljubašić priznao da financira i lijeve i desne. Dobar neki čovjek

PONEDJELJAK Morske makete 

Konačno nešto korisno i konretno iz te Županije. Makar u obliku makete.

Župan Ževrnja najavio je gradnju petnaestak novih luka, lučica i trajektnih pristaništa vrijednih 180 milijuna kuna, što mu je taman lijepo došlo danima kada započinje proces razvlaštenja i oduzimanja ovlasti. Eto, sad će on svim pokazati da se nešto zbilja radi, pa makar to bile kompjuterske simulacije i morske ideje o trajektima koji će Supetar povezivati s Krilom Jesenice.

Istina, ima tu zbilja zgodnih i logičnih projekata, odnosno stvari koje su se ionako trebale napraviti desetljećima ranije i vrijeme je da se konačno ostvare, pa je Ževrnjina ekipa konačno zaslužila jedan plus - manje on osobno, koji na pompozno najavljenoj prezentaciji mahom nije imao pojma o čemu govori, a više mlađahni šef Lučke uprave Domagoj Maroević. Čovjek jest tipični HDZ-ov kadar, onaj kojega je stranka pratila i gurala na svakom milimetru profesionalne karijere, ali barem je pokazao zrnce kompetencije i ambicija. A bogme i da zna što radi.

Za ne povjerovati.

UTORAK Ževrnja na mukama

Sam župan, pak, ovih dana nam je na teškim mukama: da je znao da će se provaliti njegov manevar kojim je potiho pokušao povećati plaću sebi i zamjenicima, vjerojatno se nikada ne bi odlučio na to. Ovako je stvar izašla u javnost, Arsen Bauk će mu poništiti odluku, pa će zbog pišljivih dvije tisuće kuna viška opet krenuti u cijelu proceduru i javno objasniti zašto mu je 17 tisuća kuna mjesečno malo. I zašto zaslužuje baš 19 tisuća.

To je više, onako, Ževrnjina sramota, ali puno veće stvari valjaju mu se iza brda: po svemu sudeći uspjet će Baldasarova inicijativa da Split dobije ovlasti županije, a to onda za sobom povlači puno bolnih stvari. Manje državnih para, manje ingerencija, manje institucija pod njegovom kontrolom i manje prilika za uhljebljivanje.

Gdje će, dovraga, smjestiti svu svoju stranačku sitnež, kako će vraćati usluge, što će uopće imati na pladnju za koalicijske partnere ako mu uzmu splitske ceste, obalu, urbanizam, ljekarne, staračke domove? Kako će, recimo, proći bivši gradonačelnik Omiša Ivan Škaričić, koji se taman skrasio u fotelji ravnatelja doma na Zenti?

Tmurni oblaci nadiru prema HDZ-ovom lenu, u kojemu se punih dvadeset i kusur godina u blaženoj anonimnosti množe terminatori javnih para i stvaraju prave obiteljske loze dobro plaćenih aparatčika. Nitko ni da ih pita za zdravlje, a kamoli šta rade.

S druge strane, splitski gradonačelnik samo čeka da mu sjekira padne u med: dobit će puno šire polje djelovanja, a nema sumnje ni da će mu se otvoriti more mogućnosti. Za uhljebljivanje, naravno...

SRIJEDA Tko je izvozao Promet?

Dok se stvari oko ovlasti ne poslože, valjalo bi nešto i raditi. Konkretno, recimo, Ivi Baldasaru.

Na stranu filozofiranje oko Turističke palače, vječni splitski problem ostaju one male, svakodnevne stvari. Komunalni kaos i nered, nedostatak parkinga, zapišani javni prostori ili sve veći vašar na Rivi i oko nje; o gradskim ulicama da ne govorimo, valjda bi jedino suvislo novo zapošljavanje u Banovini bilo ono za brojača rupa u asfaltu. Imao bi čovjek posla barem za dva-tri mandata.

Još ozbiljniji problemi su u Prometu, tvrtki koja godišnje guta desetke milijuna gradskih kuna, besplatno gospodari tisućama mjesta za parkiranje, a opet nekim čudom iz godine u godinu stvara minuse. Kako? Jednostavno - brojka inženjera opasno se približava onoj u Institutu Ruđer Bošković, administracija je također krcata, a običnih šofera fali.

I valjda nema plastičnijeg dokaza da stvari ne štimaju od podatka da su se u samo mjesec dana dva autobusa zapalila sama od sebe. Spontano. Jedan baš ovog tjedna na cesti za Žrnovnicu. Još malo pa ćemo sklapati police osiguranja za ući u gradski autobus.

A pravi show tek slijedi: ovog mjeseca na naplatu dolazi dug star više od dvadeset godina, za autobuse koji su od nekakvih Slovenaca preuzeti i nikad plaćeni. Pametnjakovići iz bivših Prometovih uprava efikasno su se pravili blesavi i odbijali platiti, pa je svota progresivno rasla. Spor je definitivno izgubljen i definitivni trošak ćemo saznati u presudi krajem ovog mjeseca.

Trideset, pedeset, sto milijuna kuna... Ima se, može se.

U zatvoru nije nitko.

ČETVRTAK Bitka za medu

U nastavku sjednice Gradskog vijeća nismo doznali ništa novo, osim da kod Marijane Puljak baš i ne vlada željezna disciplina. Vijećnica Danira Matošić Matičević glasala je suprotno volji svojih kolega i njen glas bio je presudan za odluku o evakuaciji divljih životinja iz grozote zvane Zoološki vrt na Marjanu.

HDZ-ovci su vrištali za spas mede, no valjda je to njihovo kodno ime za ravnatelja ZOO-a, inače brata župana Zlatka Ževrnje.

Turističku palaču definitivno će platiti Grad i to je valjda jedini mogući završetak sage, makar uvijek ostaje pitanje je li Baldasarova administracija sposobna raspisati normalan natječaj za izvođača radova i hoće li i taj izgledati kao namješten.

PETAK 'Dabogda pada i dogodine'

Željka Keruma ne možemo zaboraviti. Sve i da hoćemo, ne možemo jer i njegove račune plaćamo sa zakašnjenjem.

Dvoje Splićana koji su se polomili na gradskim površinama u antologijskom ledu 2012. godine dobilo je sudsku odštetu od pedesetak tisuća kuna, i to iz gradskog proračuna, a tko zna koliko ih još čeka na red. Bivšem gradonačelniku sve to skupa vjerojatno je i dalje smiješno, kao i prije dvije godine.

SUBOTA Doli načelnik

Taj Ivo Baldasar, on kao da namjerno radi na vlastitu štetu. Drugačijeg, normalnijeg objašnjenja nema: u centru grada protiv spaljivanja smeća prosvjedovalo mu je barem pet tisuća ljudi - a ne pet stotina, kao što su objavile novine koje su uz stidljivi izvještaj nakačile cijelu stranicu plaćenog 'Cemexovog' oglasa - a on im je odbio dati dozvolu.

Preciznije, splitski gradonačelnik dao je dopuštenje za paradu od kazališta do Rive, ali tvrdoglavo je odbio dopustiti prosvjednicima da se popnu dvije stepenice i govore s bine koja se ondje ionako nalazi.

Zašto? Tko će tražit logiku...

NEDJELJA Sponzor i mecena

Velikim intervjuom oglasio se Juroslav Buljubašić, rečeni Buljo, koji je zadnjih nekoliko godina potrošio samo kako bi se ogradio od svih mogućih priča o njemu kao sivoj eminenciji svega što se u Splitu događa. Mahom to čini sa stranica Slobodne Dalmacije i mahom nedjeljom.

Uglavnom, ništa zanimljivo, osim što smo službeno doznali da financijski pomaže i desne i lijeve. Dobar neki čovjek.

Vaša reakcija na temu