Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Bruno Karadža Odakle županu Ževrnji obraz navući Hajdukov dres?
Tjedni pregled Piše: Damir Petranović

Odakle županu Ževrnji obraz navući Hajdukov dres?

Baldasar bi pobjegao u Sabor, već zaboravljeni Škarić poteže se po sudovima, a Hajduk će konačno tužiti Grad. Kad već imaju 30 milijuna za Jugoplastiku, mogli bi ga barem prestati cipelariti

PONEDJELJAK Dečko koji obećava

Gradonačelniku Ivi Baldasaru krila su porasla toliko da se već vidi u Saboru. Dapače, ne samo u Saboru, već je pokazao ambiciju da bude prvi na SDP-ovoj listi, valjda smatrajući da je u narodu bolji, omiljeniji i prihvatljiviji od Borisa Lalovca, jednog od rijetkim ministara kojemu se zasad ne može pronaći ama baš nijedna zamjerka.

Ambicije su legitimne, a samozavaravanje je jedna česta ljudska osobina, no to je u ovoj priči manje bitno; glavno pitanje jest je li Baldasar već prekrižio Split i čeka li samo da mu istekne mandat gradonačelnika, pa da se konačno zavali u udobnu zastupničku fotelju? Je li već shvatio da na idućim izborima nema šanse, pa sebi stvara odstupnicu?

Ili je jednostavno umoran, kako nam se požalio čim je kročio u Banovinu?

UTORAK Metiljanje

Baldasarov prethodnik iz prošlog stoljeća, već zaboravljeni Ivan Škarić, u međuvremenu se dobro odmorio, ali ovih dana svejedno ga je sustigla prošlost. Umjesto da uživa u mirovini, povlači se po sudu zbog posla s poduzetnikom Jozom Parčinom i sudskim vještakom Franjom Veigom.

Stvar je dosta jednostavna: uz Veigovu pomoć Parčinu je počastio s gradskim prostorom usred Marmontove, a zauzvrat je uzeo staru u oronulu 'Kadu', Razlika - oko 2,2 milijuna kuna.

Pravosuđe je uspjelo izmetiljati cijeli ovaj slučaj tek do faze nepravomoćne optužnice, a tu je zapelo jer je gospodin koji je u ovom poslu osjetio oštećenim - umro, jadan.

Mašala, s uzbuđenjem ćemo pratiti nastavak ove trakavice, tamo negdje ujesen, kad zahladi...

SRIJEDA Inat

Grad nam je u međuvremenu evidentno procvjetao - manje zaslugom gore navedenih likova, a više po nekakvoj bizarnoj inerciji i spoznaju da nam je još samo turizam ostao.

Pa kad se već njime bavimo, bit ćemo najbolji - ili nas neće biti.

Ove godine Split je konačno ušao u 'top 10' hrvatskih turističkih prijestolnica, što znači da nam fali još samo koja godina za izbijanje na vrh.

Ako se zainatimo, pregazit ćemo ih svih još i ranije.

ČETVRTAK Papire na sunce

Obični građani, naravno, imaju i nekih svojih drugih muka, nismo baš svi okupirani mijenjanjem lancuna, konobarenjem i čišćenjem zahoda.

Na Manušu se, primjerice, život stanara zbilja pretvorio u pakao, jer su uz uobičajenu gužvu sada dobili još i danonoćno brujanje strojeva, pogibeljne pješačke prijelaze, nedostatak parkinga i mimuma životnog standarda.

U redu, gradnja 'Centra Brač' možda jest strateški gradski projekt - mada je još uvijek upitno zašto je dobio taj status kada investitori gotovo danonoćno podnose zahtjeve za izmjenama urbanističkih planova i kada je vidljivo da se ondje neće nalaziti nikakav hotel, nego obična stambena zgrada s nešto trgovina na donje dvije etaže.

Ali - u redu, prihvatimo da gradonačelnik ima svoju viziju,  koliko god ona bila neambiciozna. Ono što nas puno više zanima jest nekoliko sporazuma koje je potpisao s investitorom i koji do danas nisu objavljeni.

Valjda će nam ih Baldasar jednog dana pokazati jer druga strana - stanoviti Siniša Škaro - vjerojatno neće biti u prilici. Ovih dana, naime, čekaju ga u zatvoru zbog stanovitih grijeha iz prošlosti... 

PETAK Berba

Počeo je Ultra Europe, što znači da je u gradu stalo sve osim tvornice turističke love.

Berba je na sve strane: od taksista preko iznajmljivača do ugostitelja.

Svejedno, grad nam izgleda jednostavno očaravajuće. Istrpjet ćemo tih par dana gužve...

SUBOTA Đon obraz

Stao je, nažalost, i Hajduk: zbog Ultre kao gradskog projekta bio je prisiljen otići u izgnanstvo iz vlastitog doma, pa utakmicu protiv Estonaca igrati na slatkom ali tijesnom stadiončiću u Dugopolju.

Ni to nije sve - od sada već malih milijun kuna Grad je sebi zadržao 400 tisuća, a pitanje je u kakvom stanju će predati Poljud natrag u ruke njegovog korisnika, koncesionara i stvarnog domaćina.

Pa su iz Hajduka neslužbeno najavili tužbu protiv Grada zbog izgubljene dobiti.

I neka su: ako ćemo tjerati principe, tjerajmo ih do kraja. Ugovori su tu i na papiru je sve čisto.

Ako Rijeka svom (privatnom) klubu daje šest milijuna kuna godišnje, a jedna Pula tri milijuna - o Bandiću i njegovom protočnom bojleru da ne govorimo - zbilja dosta bizarno izgleda podatak da od 2005. godine Split nije proslijedio ni kunu, makar za omladinsku školu i djecu koje su im svima puna usta. Nego je, dapače, za pokrivanje lopovluka prethodnih političkih garnitura bio jamac za kredit, na kojega još tuče lihvarske kamate od petnaestak posto.

A u odavno propalu Jugoplastiku su u jednoj godini ulupali 13 milijuna kuna, pa još obećali preko četiri milijuna u svakoj od iduće četiri godine.

U Hajduka se kunu, a ne daju ni kunu.

A Županiju da ne spominjemo. Tek detalj da je župan Zlatko Ževrnja, onaj koji drži leđa Alojziju Šuprahi i kliki u županijskom nogometnom savezu koja radi direktno protiv simbola Splita i Dalmacije, ovog tjedna imao obraza na javnom mjestu pojaviti se u Hajdukovom dresu.

NEDJELJA SDP-HDZ škare

Ultra je otišla, pare su nam ostale, pa se ovog tjedna vraćamo svakodnevici. Već sutra su nam na rasporedu izmjene GUP-a i bit će zanimljivo vidjeti kako će se nakon par sati teatralne rasprave u Gradskom vijeću obrazložiti svestranačko jedinstvo u neprincipijelnom krojenju karata i mijenjanju zona bez jasnih kriterija i jednakih aršina.

Zavalite se, polijećemo...

Vaša reakcija na temu