Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Čini se da ugostitelje sa Žnjana rušenje ipak nije bacilo u bankrot
Tjedni pregled Piše: Damir Petranović

Čini se da ugostitelje sa Žnjana rušenje ipak nije bacilo u bankrot

Skoro svi prijavili su se za nove kućice, dakako s novim tvrtkama. I s ozbiljnom lovom

PONEDJELJAK Raspetljavanje

Doznali smo napokon što se kuha oko Spaladium Arene: ukratko, čini se da je kombinacija političkog pritiska i solidne pravne pozicije rezultirati time da ćemo dvoranu preuzeti od banaka za dvadeset do trideset posto njene vrijednosti, a da će i od tog iznosa polovicu podmiriti država.

Još kraće: Spaladium bi trebao postati splitski za pet do sedam milijuna eura.

Mala je to cijena za rješavanje cijele ove zavrzlame i skidanje s vrata tužbe od 53 milijuna eura, jer dobro znamo da banke mogu probušiti tamo gdje ni burgija neće. Iako, treba kazati i da Split u ovom slučaju teoretski ne bi trebao platiti ništa - samo da je bilo malo više pameti i odgovornosti, a malo manje zavlačenja, izigravanja neukosti i, recimo, manje tajnih aneksa samom ugovoru o gradnji.

HDZ nas je uvalio u problem prije skoro deset godina, sada neka nas izvoli izvaditi.

Kad se sjetimo, recimo Ive Baldasara i njegovog prijedloga da Grad preuzme kompletne kredite za Spaladium, koji srećom nisu prošli jer je gospodin izgubio većinu u Gradskom vijeću, možemo zaključiti da smo u svakom slučaju imali više sreće nego pameti.

UTORAK Direktor svemira

Pasionirani pratitelji splitske političke scene jednom tjedno obraduju se Facebook statusima gospodina Petra Škorića - predsjednika gradskog HDZ-a, saborskog zastupnika, šefa županijskih cesta i direktora svemira - koji nas zasipa mudrolijama o važnim političkim i ideološkim temama. Nema toga u čemu on nije stručnjak: od reforme obrazovanja do umjetne oplodnje i funkcije maternice, od ratnih prijepora do psihičkog stanja Aleksandra Vučića, od ekoloških opasnosti do ekonomskih vratolomija. 

Koliko znamo, naš splitski Michelangelo dosad nas nije počastio još jedino svojim stavom o globalnom zatopljenju i geometrijskom obliku Zemlje. Mada ni to nije isključeno.

Naš narodni zastupnik nedavno je čak demonstrirao navodnu savjest i glasovao protiv usvajanja Istanbulske konvencije, pa smo naivno očekivali da će, recimo, slično postupiti i kada je došao red na temu koja je za Split ipak nešto relevantnija. Ćorak, naravno.

Među važnim funkcijama koje obnaša gospodin Škorić nalazi se i članstvo u Saborskom odboru za promet, tijelu koje je ovog tjedna odlučivalo o novom zakonu koji predviđa uvesti kaos na ulice i u grad dovesti tisuće taksista sa strane da usred sezone nekontrolirano pljačkaju turiste, stvaraju gužve i uzrokuju prometne čepove. Dapače, u istom tom odboru Petar Škorić nastupio je u ime vlastite stranke. Ne treba nam puno pokušaja za pogoditi kako je ondje nastupio.

Nije ni zucnuo. Mašala. 

SRIJEDA Oltar

'Croatia Records' odlepršao je s Pjace nakon nešto više od pola stoljeća u sumnjivoj trampi u kojoj je država zamijenila svoj prostor na glavnom gradskom trgu za jedan drugi, zabačen iza katedrale, čiji je vlasnik bio crkvenjak Braco Crnogorac.

Umjesto da naričemo za prodavaonicom ploča u kojoj nitko pri zdravoj svijesti nije ništa kupio valjda cijelo jedno desetljeće, zaključit ćemo samo da u mešetarenju nekretninama svih vrsta još uvijek najbolje prolaze oni najbliži oltaru.

ČETVRTAK Odlaganje love

Kad idućeg mjeseca budete plaćali račun za usluge 'Čistoće', imajte na umu podatak da ta tvrtka - koja se nije osobito iskazala u podizanju ekološke svijesti, edukaciji građana i pogotovo pripremama za odvojeno skupljanje otpada, makar rokovi cure dramatičnim tempom - svake godine iskrca preko 300 tisuća kuna različitih donacija, i to mahom udrugama koje ni s ekologijom ni s gospodarenjem otpadom nemaju blage veze. Tako je bilo i ove godine, desetke udruga počastili su s naših 320 tisuća kuna. 

Mogli su lovu komotno iskrenuti i na Karepovac, učinak bi bio otprilike isti.

PETAK Siromasi

Natječaj za kućice na Žnjanu zaključen je tako da su se na njega - dakako, preko novih tvrtki - mahom prijavili bivši ugostitelji koju su istu plažu godinama sustavno devastirali, i zbog toga čak popili kaznene prijave.

Kako nema nikakvih formalnih prepreka za njihovo vraćanje u igru, zabilježit ćemo samo da se svi mogu ponašati po pravilima ako ih se na to natjera. I da nam je u doba prošlogodišnjih rušenja ova ekipa pokušala prodati najmanje dvije sočne neistine.

Prvu, da će Žnjan bez njihovih divljih čardaka već ovog ljeta biti 'prašnjava pustopoljina'. I drugu, da im je rušenje upropastilo egzistenciju.

Kako vidimo iz visine njihovih ponuda za kućice, nije da su baš ostali na prosjačkom štapu.

SUBOTA HDZ-ova ramena

Mislili smo da je smjenom gradske vlasti barem zaustavljen trend okupacije javnog prostora raznim stupovima, panoima i sličnom skalamerijom, ali neće to ići tako lako. Nasred Matejuške osvanuo je 'turistički sadržaj' u obliku protuavionske strojnice i solarne elektrane u jednome, za sada tek u svhu prezentacije. Split, Klis i Kaštela su, kažu informacije, još i prije javnog predstavljanja otkupile pet komada neobičnog 'automata za selfie'.

Čudesnom uspjehu mladog poduzetnika iz Solina sasvim sigurno nije odmogla činjenica da je član HDZ-a, rekli bismo da mu se isplatio marljiv stranački rad - kako nam je političko kadroviranje nedavno obrazložio politički gigant Ante Bačić, rečeni Baćo.

U ovom slučaju, ulaganje se dogodilo u predizbornoj kampanji, kada je autor famoznih selfie-topova doslovno nosao Blaženka Bobana na svojim jakim ramenima. 

NEDJELJA Tunel

Prvog pravog ljetnog vikenda i s prvom ozbiljnom navalom turista dočekali smo zatvaranje Marjanskog tunela zbog redovitog - pazi, redovitog! - održavanja. 

Iako su u zadnji trenutak odlučili otvoriti ga barem u nedjelju, kada se zbog utakmice gradom vrzmalo dodatnih tridesetak tisuća ljudi, gradskim vlastima treba odati priznanje za dobro planiranje radova. Jer, kakvog bi uopće smisla imalo obavljati ih da se ne stvore gužve, tko je vidio tunel obnavljati po vjetru i kiši?

Vaša reakcija na temu