Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Tko ne prijavi stvarnog vlasnika ili tajnog ortaka riskira kaznu i do 350 tisuća kuna!

Tko ne prijavi stvarnog vlasnika ili tajnog ortaka riskira kaznu i do 350 tisuća kuna!

Kako je još uvijek dosta nejasnoća oko povezanih osoba i upisa u Registar, poslovna mreža računovođa, revizora i savjetnika UHY in Croatia organizira seminar na aktualnu temu: Povezane osobe i Registar stvarnih vlasnika

Sve pravne osobe u Hrvatskoj obvezne su do 31. prosinca 2019. godine upisati svoje stvarne vlasnike i podatke o njima u Registar stvarnih vlasnika.

Glavni cilj je da Porezna uprava dobije sve podatke o povezanim osobama, odnosno da se na nivou Europske unije povežu podaci o vlasnicima te spriječe prijevare i utaje poreza. Pravne osobe koje prešute stvarne vlasnike ili tajne ortake očekuje novčana kazna i do 350.000,00 kn, a za direktora/člana uprave kazne su i do 75.000,00 kn. 

Kako je još uvijek dosta nejasnoća oko povezanih osoba i upisa u Registar, poslovna mreža računovođa, revizora i savjetnika UHY in Croatia organizira seminar na aktualnu temu: Povezane osobe i Registar stvarnih vlasnika.

Gosti predavači su dvije najvažnije osobe u Hrvatskoj zadužene za popis vlasnika firmi u Hrvatskoj: pomoćnik ravnatelja Ureda za sprječavanje pranja novca Ante Biluš i tehnolog-expert u Centru za registre FINA-e Branka Viduka.


Osnivačica, partnerica i ovlaštena revizorica u UHY in Croatia Helena Budiša pojasnila je zašto je, baš sada, aktualna tema povezanih osoba i tajnih društva:

- EU traži od svojih članica da najkasnije do 10. siječnja 2020. godine uspostave Registar stvarnih vlasnika u cilju sprječavanja poreznih prijevara i pranja novca. Slijedom toga, Hrvatska je donijela izmjene Zakona o trgovačkim društvima, kojima je propisano da je svaki javni bilježnik ili poduzetnik dužan dostaviti jedan primjerak ugovora o osnivanju tajnog društava nadležnoj Poreznoj upravi. 

Kakve su posljedice za one firme koje odbiju prijaviti stvarne vlasnike? 

- Do sada su samo banke, odvjetnici, javni bilježnici, računovođe, porezni savjetnici i revizori pitali klijente o njihovom stvarnom vlasniku, a sada je svaka pravna osoba dužna upisati podatak o stvarnom vlasniku u Registar najkasnije do 31. prosinca 2019. godine. Uz prijavu osnivanja Poreznoj upravi i Hrvatskoj narodnoj banci (ako su investitori nerezidenti), sada je uvedena i obveza upisa u Registar stvarnih vlasnika. Firma koja ne upiše odgovarajuće, točne i ažurirane podatke u Registar, može očekivati novčanu kaznu, u rasponu od 5.000 do 350.000 kuna, a direktor/član uprave riskira novčanu kaznu od 5.000 do 75.000 kuna.

Što je nejasno u poslovanju povezanih osoba i upisa u Registar, te kome je namijenjen seminar? 

- Ne postoji porezni propis koji direktno ili indirektno ne regulira transakcije između povezanih osoba, ali još uvijek nije jasna definicija tih povezanih osoba u svim tim propisima. Registar stvarnih vlasnika vodi Financijska Agencija (FINA), ali tumačenje pojma stvarnog vlasnika je zadatak Ureda za sprječavanje pranja novca. Upravo iz tog razloga organiziramo seminar za obveznike upisa u Registar: (firme, podružnice, udruge, zaklade, ustanove), računovođe, direktore i vlasnike društva koji posluju s povezanim osobama.

Kako se prijaviti na seminar na kojemu će biti odgovorena sva porezna pitanja o transakcijama s povezanim osobama i o Registru stvarnih vlasnika?

- Seminar 'Povezane osobe: oporezivanje i Registar stvarnih vlasnika' bit će održan u petak, 25. listopada, u hotelu Atrium s početkom u 9 sati. Porezni aspekt transakcija među povezanim osobama pojasnit će ovlaštena porezna savjetnica i partnerica u UHY HB EKONOM Katica ReljanovićGosti predavači Ante Biluš i Branka Viduka će rastumačiti tko su obveznici upisa, koji su rokovi i odgovornosti, načine utvrđivanja stvarnog vlasnika, popunjavanje obrazaca, korištenje FINA aplikacije te odgovoriti na pitanja polaznika seminara. 

ONLINE PRIJAVA
Prijavite se na seminar 'Povezane osobe: oporezivanje i Registar stvarnih vlasnika' može na ovom LINKU.
Vaša reakcija na temu