Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Šibenik.in TONY BLAIR SE ZBOG NJEGA ŽALIO SANADERU Tko je Stipe Ringwald, osumnjičeni za ubojstvo u Omišu?

TONY BLAIR SE ZBOG NJEGA ŽALIO SANADERU Tko je Stipe Ringwald, osumnjičeni za ubojstvo u Omišu?

U Šibeniku se dosta pisalo o Ringwaldu, bio je čak i glavna zvijezda video spota jedne grupe

Stipe Ringwald, osuđivani šibenski kriminalac s podebljim dosjeom, uhićen je jutros u Šibeniku zbog sumnje da je izvršio egzekuciju odnosno ispalio najmanje šest hitaca u glavu 38-godišnjeg Karmelina Fistanića iz Piska 9. studenog ove godine u Omišu. 

Stipe Ringwald u Šibeniku je postao poznat još početkom devedesetih nakon prometne nesreće u kojoj je poginula mlada djevojka, koja je ispala iz njegovog automobila. Tada se govorilo da ju je jednostavno ostavio na cesti, smrznula se i umrla, piše Index.

Još je nekoliko puta Ringwald preživljavao teške prometne nesreće, a sredinom travnja 2004. godine svojom se Hondom punim gasom na šibenskom gradskom predjelu Vidici na semaforu zabio u Renault Clio koji mu je oduzeo prednost, pisala je tada Slobodna Dalmacija.

Svjedoci su tada tvrdili da je letio nekih 20-ak metara, a kad je obliven krvlju pao na asfalt, prvo što je upitao bilo je, je li mu sve u redu s nogama i rukama, za glavu nije bilo bitno. Bio je svjestan da je vrlo lako mogao ostati invalid.

U policijskoj evidenciji nakupio je fascinantnih 120 kaznenih prijava.

U rujnu 2004. godine uhićen je na španjolsko-francuskoj granici s 26 kilograma hašiša. Završio je iza rešetaka, a već krajem prosinca te godine francuski su ga policajci dopratili u Zagreb i predali Hrvatskoj.

U travnju 2006. godine banuo je u stan tada 19-godišnje djevojke u Zagrebu, gurnuo je na krevet, sjeo na nju držeći joj ruke jednom rukom iznad glave i počeo je mlatiti šakom, piše Index.

To je trajalo oko 45 minuta, a kad je ona napokon uspjela pobjeći, istrčao je za njom vičući: 'Ubit ću te, izdala si me...'

Široj javnosti postao je poznat u slučaju sukoba na hvarskoj rivi u kojem su u ljeto 2006. godine dvojica tamnoputih Britanaca izvukla deblji kraj. Splitskog kirurga Hrvoja Tomasovića i Karlu Krnetu, djevojku Stipe Ringwalda, teretili su za sudjelovanje u tučnjavi s osobito teškim ozljedama. Kako se vještačenjem utvrdilo da Britanci nisu zadobili osobito teške ozljede, nije više bilo elemenata za kazneni progon. 

Tomasović je od početka tvrdio da je nedužan i da je samo razdvajao sukobljene strane. Dežurna sutkinja splitskog Županijskog suda nije imala razumijevanja za njegove argumente, čak ga je strpala u pritvor. Tomasović je prespavao vikend u zatvoru, a onda ga je po žalbi Izvanraspravno vijeće pustilo na slobodu.

Slučaj je imao vrlo jak medijski odjek, između ostalog, i zato što je iniciran s najvišeg vrha. Tadašnji britanski premijer Tony Blair požalio se Ivi Sanaderu kako u Hrvatskoj njihovim turistima otkidaju uši.

Godine 2012. Ringwald je osuđen na splitskom Općinskom sudu nepravomoćno na pola godine zatvora zbog teškog ozljeđivanja britanskog turista.

Godine 2009. Ringwalda i njegovu grupu - u kojoj su još bili i Jure Rađa Juka (26), Ivica Alebić (38), obojica iz Splita, Mario Puhjera (29) s otoka Mljeta i prebivalištem u Zadru i Vice Mihaljević (28) iz Šibenika te još jedan Splićanin koji je u bijegu - zadarski su narko policajci više mjeseci pratili i nadzirali, da bi naposljetku, nakon pokušaja bijega, pali sa 100 grama marihuane i pet grama heroina, donosi Index.

Godine 2012. u ponovljenom je suđenju na splitskom Županijskom sudu osuđen na pet godina i četiri mjeseca zbog dilanja 4,6 kilograma marihuane vrijedne 240 tisuća kuna. 

Europski sud za ljudska prava odbacio je u veljači ove godine tužbu Ringwalda koji je tvrdio da mu je država, zbog neprimjerenih policijskih izjava prije presude, povrijedila presumpciju nevinosti te pravo na pošteno suđenje i poštovanje njihovog privatnog života.

Pravdu u Strasbourgu zatražio je zajedno s majkom koja je uhapšena kada je u njenoj kući zaplijenjena pošiljka od pet kilograma marihuane zbog koje su u konačnici i osuđeni na zatvorske kazne.

Suđenju je prethodila kriminalistička istraga, u kojoj su korištene tajne mjere praćenja i snimanja telefonskih razgovora, a Ringwald je na suđenju prigovarao da mu je povrijeđena presumpcija nevinosti jer su policajci prije pokretanja kaznenog postupka novinarima izjavili da su uhićenici krivi za preprodaju droge.

Odlučujući o takvom prigovoru, Vrhovni sud je utvrdio da su policajci doista dali neprimjerene izjave medijima, koje su bile protivne načelu presumpcije nevinosti, no Vrhovni sud je utvrdio da takve izjave nisu utjecale na pošteno suđenje.

Europski sud je, odlučujući o njihovim prigovorima, utvrdio da 'niti I-tužitelj, a niti II-tužiteljica nisu iscrpili sva pravna sredstva prije nego što su podnijeli svoje tužbe sudu zbog povrede načela presumpcije nevinosti', izvijestio je Ured hrvatske predstavnice pred sudom u Strasbourgu.

Pojašnjavaju da Ringwald nije podnio tužbu radi naknade štete nadležnom hrvatskom sudu, koju je, prema mišljenju Strasbourga, trebao podnijeti temeljem presude Vrhovnog suda u kojoj je utvrđena povreda ustavnog načela presumpcije nevinosti.

Vesna Ringwald, s druge strane, ni pred splitskim, a kasnije ni Vrhovnim sudom nije prigovorila zbog povrede presumpcije nevinosti pa je Europski sud za ljudska prava njihove tužbe odbacio.

Ringwaldi su prigovarali i da su njihovi telefonski razgovori nadzirani temeljem nedovoljno obrazloženih sudskih naloga, ali sud ni te prigovore nije prihvatio.

U Šibeniku se dosta pisalo o Ringwaldu. Bio je glavna zvijezda video spota za pjesmu 'Lova' šibenske grupe K-15.


Portal Šibenik.in u ožujku 2018. godine donosi priču o njegovoj promjeni. Pojavio se u tom gradu nešto ranije bosonog s hinduističkom tetovažom na čelu, odjeven u kotul i s macom od koje se ne odvaja. 

Foto: Šibenik.in


Novinarima Šibenik.in portala je tada rekao da se priprema za automobilističku utrku u Amsterdamu. Portal je tada pisao da neko vrijeme nitko nije znao gdje se Ringwald nalazi, ni šira obitelj niti prijatelji pred kojima se nedavno napokon pojavio i tijekom jednodnevnog boravka u Šibeniku im priopćio da je stotinu dana proveo na Tibetu te da je tamo raskrstio sa starim životom. Ringwald, pisalo se tada, navodno ne jede, ne pije, nema mobitel, ne treba mu puno odjeće ni obuće, živi od planetarne energije i potpuno je smiren, usredotočen na svoj novi život, a cijelo to vrijeme ne odvaja se od male mace. Prijateljima je ispričao kako je nabavio sportski automobil kojim se namjerava utrkivati na čuvenoj nizozemskoj stazi Zandvoort...


Vaša reakcija na temu