Toplo, ali promjenjivo i nestabilno

Toplo, ali promjenjivo i nestabilno

Splićanka Iva Tojčić donosi prognozu za Split, Sinj, Makarsku, Imotski, Brač, Hvar i Vis


U subotu će biti djelomice sunčano i toplo. Jutarnje temperature zraka bit će između 14 i 17°C , a najviše dnevne između 17 i 21°C. Puhat će umjereno, na otvorenom moru ponegdje i jako jugo. Postoji vjerojatnost od 30 do 60% za razvoj jače naoblake i mjestimične prolazne pljuskove i grmljavinu, posebice poslijepodne i u noći na nedjelju, no količine kiše koje će pasti bit će male. 


Toplo će biti i u nedjelju, s temperaturama zraka do 21°C. Puhat će većinom umjereno jugo koje će prema kraju dana slabiti. Bit će promjenjivo oblačno, a prema kraju dana nestabilnije, pa će narasti vjerojatnost za kišu. Ovo će najaviti nove grmljavinske pljuskove koji se očekuju na početku sljedećeg tjedna.

Ponedjeljak donosi mali pad temperatura zraka i okretanje juga na slab zapadnjak i jugozapadnjak. Duž cijele Dalmacije očekuju se grmljavina i pljuskovi tijekom cijelog dana.

ZAŠTO BI OVA PROGNOZA TREBALA BITI NAJTOČNIJA?

Ova prognoza nastala je korištenjem ansambala koji su u posljednjih 30-ak godina donijeli značajan napredak u numeričkoj vremenskoj prognozi. Umjesto izrade prognoze jednog, najvjerojatnijeg stanja atmosfere, stvara se skup (ansambl) prognoza koje daju raspon mogućih budućih stanja atmosfere. Ovim pristupom može se odrediti vjerojatnost pojavljivanja određenih vremenskih prilika, što prognostičaru omogućava da svjestan mogućnosti različitih razvoja vremena pruži korisnicima prognozu i mjeru njezine sigurnosti - povjerenje u prognozu izraženu u postotku. Prognozu je izradila Iva Tojčić, apsolventica fizike na splitskom PMF-u koja se na diplomskom studiju usmjerila prema meteorologiji, atmosferskim modelima i fizičkoj oceanografiji.
Vaša reakcija na temu
Pregledaj komentare
14