Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
TRAG U BESKRAJU Veloj Luci milijun kuna za uređenje muzejske zbirke Olivera Dragojevića, detalje nam je otkrila načelnica

TRAG U BESKRAJU Veloj Luci milijun kuna za uređenje muzejske zbirke Olivera Dragojevića, detalje nam je otkrila načelnica

Potrebno je u samom Centru za kulturu napraviti adaptaciju prostora za Zbirku

Trenutno zasigurno najvažniji kulturni projekt u Veloj Luci na Korčuli uređenje je zbirke Olivera Dragojevića u Centru za kulturu. Sadržavat će brojnu i zanimljivu arhivsku građu vezanu uz najpoznatijeg Velolučanina u čiju se čast svako ljeto na trgu pred crkvom održava koncert. Dobar vjetar u leđa stigao je iz Zagreba. 

'Prošli smo na natječaju Ministarstva kulture i dobili milijun kuna za početak uređenja Memorijalno muzejske zbirke Oliver Dragojević u Centru za kulturu', objavila je načelnica Vela Luke Katarina Gugić

Sada je potrebno u samom Centru za kulturu napraviti adaptaciju prostora za Zbirku, tj. potrebno je budući prostor prilagoditi građi koja će tamo biti izložena. 

- Također radi se na formiranju stručnog tima koji će raditi na izradi muzeološke koncepcije. Cilj nam je koristeći najsuvremenija prezentacijska sredstva i poznate načine interpretacije napraviti primjerenu, zanimljivu, edukativnu i samoodrživu muzejsku zbirku kao mjesto na kojem će se sačuvati uspomena na velikog umjetnika, prezentirati njegov rad i koje će biti središnja točka širenja njegovog umjetničkog i humanističkog djelovanja. Paralelno s tim, krenuli smo s pripremama za 'Trag u beskraju' 2020., manifestaciju posvećene Oliveru Dragojeviću koja će se i ovo ljeto održati u Veloj Luci. Želimo da  Vela Luka na adekvatan način obilježi lik i djelo našeg mještanina Olivera Dragojevića - kazala nam je Gugić.

Prošlo ljeto uoči koncerta Centar za kulturu obišao je i premijer Andrej Plenković. Tom prilikom najavljena je podrška Ministarstva kulture, a izneseni su i planovi uređenja zbirke. Ravnatelj Centra Dinko Radić drži kako bi naglasak zbirke trebao biti na tome da se kroz Olivera prezentira tradicionalni stil života u Dalmaciji. U arhivi će biti pohranjen kompletan Oliverov opus. Značajan dio građe prikupila je Oliverova obitelj. 

Vaša reakcija na temu