TREĆE VJEŠTAČENJE LUKE JURETIĆA Vještaci se ne mogu suglasiti koliko je bio ubrojiv dok je ubijao

TREĆE VJEŠTAČENJE LUKE JURETIĆA Vještaci se ne mogu suglasiti koliko je bio ubrojiv dok je ubijao

Ni zagrebački psihijatri nisu uspjeli odgonetnuti motiv teškog ubojstva u Solinu

Vještaci bolnice u Vrapču zaključili su da je Luka Juretić, optuženi za teško ubojstvo susjeda 92-godišnjeg Vicenca Uvodića i pokušaj teškog ubojstva njegove supruge Senke, smanjeno ubrojiv zbog ovisnosti o marihuani. 

Psihijatrica Nada Buzina navela je kako je prilikom ocjene ubrojivosti u obzir uzeta Juretićeva struktura ličnosti koja je duboko poremećena, kao i njegov problematičan odnos prema sredstvima ovisnosti. Ovisnik je o marihuani, dok je prema ostalim drogama, poput LSD-a, kokaina i speeda, njegov odnos na razini zloporabe. Ocjena smanjene ubrojivosti donesena je upravo zbog tih poremećaja. Preporučena je sigurna smjera obveznog liječenja ovisnosti. 

Vještakinja nije mogla odgovoriti na pitanje tužitelja Nikše Wagnera o Juretićevim motivima. Na to pitanje odgovor nisu imali ni splitski vještaci koji su zaključili da je bio ubrojiv. Ostali su pri svom mišljenju pa je tužitelj Wagner predložio treće psihijatrijsko vještačenje kako bi se utvrdila ubrojivost. Vještačenje će vjerojatno dobiti Medicinski fakultet u Zagrebu. 

Ubrojivost je bitna kod odluke o sankciji. Juretiću prijeti 50 godina zatvora. Terete ga da je početkom 2019. iz koristoljublja ubio susjeda te pokušao ubiti njegovu suprugu. Došao je zamoliti malo brašna, a onda je čekićem i batom izudarao Senku Uvodić u hodniku kraj ulaznih vrata, dok je Vicenca Uvodića zatukao u sobi. Zabio mu je i nož u stomak. Senka je nekako dopuzala do susjedovih vrata i pozvala pomoć. Rekla je da ih je napao Juretić. Umrla je par mjeseci kasnije nakon što su je otpustili iz bolnice s liječenja. 

Vaša reakcija na temu
Aloooo article_emotions(68904, "");
Pregledaj komentare