Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Trendovi u turizmu oblikuju ugostiteljsku ponudu

Trendovi u turizmu oblikuju ugostiteljsku ponudu

Split zaostaje, jer ugostitelji nemaju pravnu sigurnost, poručuju iz Udruženja ugostitelja Split

Kvalitetna i moderna ugostiteljska, pa tako i turistička ponuda, ključna je za razvoj održivog turizma. Udruženje ugostitelja Split ističe kako je za takve investicije potrebna prvenstveno pravna sigurnost, kao i niže porezno opterećenje. Porezna reforma se bliži i dijelom osigurava smanjenje opterećenja, pri čemu će se više sredstva moći uložiti u kvalitetne radnike, no, navodi Udruženje ugostitelja Split, splitska gradska vlast prijeti dodatnim kompliciranjem poslovanja kroz novo ograničavanje rada ugostitelja.

- Od mnogih trendova koje bismo i mi u bliskoj budućnosti trebali pružiti našim posjetiteljima, ako Split želi kvalitetne goste, prvenstveno su inovacije na području hrane i pića. Lokalna, sezonska hrana iz eko-uzgoja i nije novitet u širem smislu, ali dodatno komplicira nabavu potrebnih količina željenih namirnica te poskupljuje finalni proizvod. Sve je više zdravstveno osviještenih turista koji žele hranu direktno s farme do stola, tj. hranu čije je podrijetlo poznato i koje predstavlja izvorne okuse mjesta u kojem se nalaze. Da bi se to ostvarilo, potrebno je prije svega uspostaviti odlične odnose s dobavljačima, a to je nemoguće bez sigurnosti u mogućnost pravovremenog i kontinuiranog plaćanja robe. Ako ne znate koliko ćete stolova imati sljedeće sezone, ne možete ni planirati obujam izdataka za takve namirnice niti se dogovoriti s proizvođačem o količinama koje vam mora osigurati - naglašava Udruženje ugostitelja Split.

Zdravstveni i wellness turizam globalno bilježi sve veći rast, a Hrvatska, posebno na obali, ima velike potencijale za privlačenje turista te kategorije. To su osobe koje su navikle na vrhunske hotele, kakve će i Split uskoro dobiti, a za svoj novac očekuju i izvanrednu vanpansionsku uslugu i spektakularna jela. Takva ponuda se ne može dodatno usavršiti bez značajnih investicija, a ugostitelji upozoravaju da se s kratkoročnim ugovorima o zakupu štekata nije lako dobiti kredit, dok pozivi za dodjelu EU sredstava nisu usmjereni na ugostiteljstvo.

Prema podacima Booking.com, 53% turista planira dodatno iskoristiti vansezonske vikende za putovanja što će kao izravnu posljedicu imati rast lokalnih ekonomija, odnosno razvoj mikro-turizma. Takav tip gostiju prikladan je za turistički intenzitet koji, prema komentarima brojnih građana, Split priželjkuje. Gastronomija je važan dio takve city break ponude i mora se osigurati okvir za kontinuirano kvalitetnu i široku ponudu kako bi se generirala potrošnja i van glavne sezone. Sličan princip je bleisure turizam, koji označava putovanje putnika na poslovni sastanak, koji produljuju svoj boravak za nekoliko dana kako bi upoznale kulturu i način života odredišta. Razvoj takve niše, ističu iz Udruženja ugostitelja Split, također zahtijeva sigurnost u održivost poslovnog plana, što nije moguće bez dugoročnijih ugovora o zakupu.

- Bez pravne sigurnosti u Splitu neće moći opstati nijedan sektor – iako se trenutačno ugrožavaju ugovori ugostitelja, ništa ne jamči drugim uslužnim djelatnostima, pa čak ni stanarima, da njihova prava nakon toga neće biti 'dovođena u red'. Stoga pozivamao na pravedniji pristup postojećim dionicima života u jezgri, kako bi se u narednom razdoblju ostvarivao veći gospodarski rast u našem gradu - poručuje za kraj Udruženje ugostitelja Split.

Vaša reakcija na temu