Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay Trgovci više ne smiju brisati loše komentare, doznajte što je još novo

Trgovci više ne smiju brisati loše komentare, doznajte što je još novo

Mnogi propisi na snagu će stupiti u idućih nekoliko tjedana

Na polovici smo godine, već su brojni propisi stupili na snagu, a mnogi će stupiti u idućih nekoliko tjedana. Odvjetnici Dora Ljevar i Danijel Pribanić nabrojali su za portal Savjeti.hr najvažnije promjene do sada i one koje će se tek dogoditi, a N1 je prenio neke od njih.

Potrošači – zabranjeno je uklanjanje negativnih ocjena i komentara proizvoda

Od 28. svibnja 2022. godine obvezno je prikazivanje cijena po kojima se je proizvod prodavao u proteklih 30 dana kad god je u pitanju akcija ili drugi oblik posebne prodaje. Kod prodaje proizvoda s greškom to mora biti posebno istaknuto. Pisani prigovor potrošača se može poslati i e-mailom. Proizvodi istog naziva se ne smiju prodavati ako su različite kvalitete.

Trgovci koji objavljuju komentare i recenzije kupaca moraju naznačiti jesu li oni isprobali proizvod i jesu li plaćeni za ocjenjivanje proizvoda. Zabranjeno je uklanjanje negativnih ocjena i komentara. Svaki oglas mora biti označen kao plaćeni oglas.

Kod reklamacije za materijalne nedostatke proizvoda trošak vještačenja može pasti i na potrošača, ako se pokaže da se nije radilo o opravdanoj reklamaciji. Postrožene su i kazne za povrede potrošačkih prava kad je u pitanju veći broj oštećenih potrošača.

Inspektorima je dopušten 'mystery shopping'.

Povećana minimala plaća u ugostiteljstvu i turizmu

Proširena je primjena kolektivnog ugovora ugostiteljstva na sve poslodavce koji se bave ugostiteljstvom i turizmom u Hrvatskoj.

Od 1. lipnja minimalna bruto plaća u ugostiteljstvu je sad 4687,50 kuna. Za sobarice, pomoćnog konobara, pomoćnog kuhara i pomoćnog recepcionara minimalna plaća je 4800 kuna. Za poslove konobara, kuhara, slastičara i recepcionara, minimalna plaća iznosi 5400 kuna bruto.

Dodatak na radni staž od 0,5 posto po godini staža je sad obvezan, a plaćaju se i naknade za otežane uvjete rada, noćni, smjenski i prekovremeni rad, jubilarna nagrada i naknada za odvojeni život.

Smanjena je stopa PDV-a

Od 1. travnja došlo je do promjene stope PDV-a s 25% na 13% na široki raspon usluga iz turizma i cateringa. Uz to je smanjena stopa PDV-a na dječju hranu, ulja i masti, svježe meso, jaja, ribu i morske plodove te svježe voće i povrće.

Sprječavanje širenja nezakonitog sadržaja putem internetskih platformi

Europska unija uvodi pravila s ciljem stvaranja 'sigurnijeg digitalnog prostora'. Internetske platforme postaju odgovorne za sadržaj koji objavljuju korisnici.

Ulazak u Hrvatsku za strance iz trećih država – 50 kuna

Iduće godine trebao bi u funkciju biti pušten sustav ETIAS, odnosno Europski sustav za informacije o putovanjima i odobravanje putovanja, s kojim dolaze nova pravila za ulazak u EU. Putnici iz treći zemalja će morati ispuniti elektronski obrazac te platiti naknadu od sedam eura (oko 50 kuna).

U najvećem broju slučajeva odobrenje za putovanje će biti izdano za nekoliko minuta, međutim moći će potrajati i do 30 dana u nekim slučajevima. Odobrenje putovanja bit će valjano tri godine ili do isteka valjanosti putne isprave navedene u postupku podnošenja zahtjeva, ovisno o tome što nastupa prije. Iako je izdano odobrenje za putovanje, prilikom prelaska granice ulazak u zemlju može biti odbijen.

Ova mjera će utjecati na smanjenje interesa turista iz trećih zemalja, a slične mjere mogu biti uvedene i u odnosu na naše državljane.

Očinski dopust od jeseni

Do jeseni se zbog europske Life-Work Balance direktive uvodi takozvani očinski dopust za zaposlene i samozaposlene očeve, u trajanju od deset radnih dana. Povećat će se i naknade za rodiljni dopust tijekom drugih šest mjeseci dopusta nakon rođenja djeteta, i to sa sadašnjih 5654,20 kuna na 7500 kuna.

Povrat poreza na dohodak i prireza

Radnici mlađi od 25 godina imaju pravo na povrat cijelog iznosa poreza i prireza na dohodak koji su im poslodavci uplatili u prošloj godini, a na povrat u visini od 50 posto lanjskog uplaćenog poreza dobivaju oni od 26 do 30 godina.

U ovom trenutku tisuće roditelja djece koja su se zaposlila u 2021. godini dobiva rješenja za plaćanje razmjerno visoke razlike u porezima zbog smanjenja porezne olakšice za dijete koje se je zaposlilo.

Vaša reakcija na temu