Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay.com Tri godine zatvora za smrt Petra Balića: Mrtav pijan udarao pištoljem i ubio prijatelja

Tri godine zatvora za smrt Petra Balića: Mrtav pijan udarao pištoljem i ubio prijatelja

Okrivljenom je izmjereno 2,92 promila alkohola

Krešo Glibo osuđen je u Splitu na tri godine zatvora zbog opće opasne radnje kojom je prouzročio smrt Petra Balića. Mrtav pijan s gotovo tri promila alkohola tijekom prepirke i naguravanja ispred zgrade u Solinu 8. listopada 2018. godine izvukao je pištolj i njime u glavu udario Nenada R. Držao je prst na obaraču i metak u cijevi, a prilikom udarca došlo je do opaljenja. Metak je pogodio Balića u glavu. Preminuo je u bolnici 19. veljače 2019.

Glibo je negirao djelo. Tvrdio je kako je od Nenada R. pokušao oduzeti pištolj s kojim je ovaj napadao Balića te je tom prilikom došlo do slučajnog opaljenja. Okrivljeni je tog dana popio osam bočica votke, a inače je pio ispred dućana. 

Obećao da će prestati piti jer ga je smrt prijatelja teško pogodila 

Branitelj Vinko Gulišija zaključio je kako se radilo o pijanim poslovima, a nikako ne o neizravnoj namjeri okrivljenika i pristanku na tešku posljedicu. Drži da je Glibo postupao u nužnoj obrani ili prekoračenju nužne obrane i da nije utvrđeno je li u stanju teškog pijanstva znao da je metak u cijevi. Podsjetio je kako je okrivljeni obećao da će prestati piti jer ga je smrt njegovog prijatelja teško pogodila. Zatražio je da se Glibo pusti na slobodu uz mjere opreza koje bi zamijenile istražni zatvor. U pritvor su ga vratili zbog nasilja u obitelji i povrede djetetovih prava, djela koje je počinio nakon incidenta s Balićem. 

Tužitelj Frane Bojčić pozvao se na snimke nadzornih kamera koje su snimile okršaj tijekom kojeg je pogođen Balić. Istaknuo je kako je vidljiv trenutak kada Glibo izvlači pištolj kojim udara Nenada R. po glavi. Oružje je opalilo u trenutku kada je Glibo držeći pištolj u desnoj ruci udario Nenada R. po lijevoj strani lica. 

Vratili ga u pritvor zbog obiteljskog nasilja 

Vještak psihijatar zaključio je da se Glibo zbog teškog pijanstva nalazio u stanju bitno smanjene ubrojivosti. Smatra da mu je potrebno liječenje ovisnosti. Vještak je najprije zaključio da ne postoji opasnost da će ponoviti kazneno djelo, no ispitan na raspravi promijenio je mišljenje i naveo kako sada postoji opasnost da će djelo ponoviti s obzirom da je u međuvremenu počinio kazneno djelo s elementima nasilja. 

Sudac Dinko Mešin je stoga produljio istražni zatvor i odredio okrivljenom sigurnosnu mjeru liječenja ovisnosti o alkoholu. 

Vaša reakcija na temu