Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović TRI MILIJUNA EURA ZA UREĐENJE PALAČE Otvorena izložba povodom 45. godišnjice upisa splitske gradske jezgre na UNESCO-vu listu

TRI MILIJUNA EURA ZA UREĐENJE PALAČE Otvorena izložba povodom 45. godišnjice upisa splitske gradske jezgre na UNESCO-vu listu

Grad će stanove u jezgri iznajmljivati Splićanima, da se vrate u Get

U Dioklecijanovim podrumima otvorena je izložba 'Povijesna jezgra Splita s Dioklecijanovom palačom – 45 godina od upisa na UNESCO-vu listu svjetske baštine. Izložbu, koju čini 10 panoa, na kojima su predstavljena ulaganja u obnovu povijesne jezgre, otvorio je splitski gradonačelnik Ivica Puljak.

'Upisivanja Dioklecijanove palače na UNESCO-vu listu je zaista jedan veliki događaj  koji je transformirao samu brigu o Palači. Zahvaljujem svima koji brinu o zaštiti naše kulturne baštine. Nama je jako važno da osim očuvanja same arhitekture i te baštine čuvamo i život u staroj gradskoj jezgri.

Mi smo usvojili Plan upravljanja starom gradskom jezgrom koji stavlja fokus na očuvanje života i u nekoliko zadnjih godina napravili smo velike iskorake u samom čišćenju dijelova Palače, u prorjeđivanju štekata, kako bi prodisala cijela Palača', poručio je gradonačelnik.

Naglasio je kako je uveden cijeli niz novih mjera.

'Odlučili smo da ćemo stanove, koje Grad Split ima na raspolaganju, iznajmiti za stanovanje našim građanima kako bismo neke Splićane vratili nazad, da i dalje žive u Palači', otkrio je Puljak.

Jasna Jerkov, voditeljica splitskog Odsjeka za staru gradsku jezgru i baštinu istaknula je kako je do sada u obnovu uloženo 2,6 milijuna eura, a kako će do kraja godine biti utrošeno tri milijuna.

'Prvenstveno se radi o kontinuitetu projekata koji se već dulji niz godina provode. U tijeku su nam radovi na istočnom zidu Dioklecijanove palače. Oni će biti gotovi do kraja godine.

Nastavljamo na sjevernom dijelu, također. Nastavlja se dugogodišnji projekt kojeg realiziramo u suradnji s Hrvatskim restauratorskim zavodom koji se financira zajedno s Ministarstvo kulture i medija, to je obnova zapadnih vrata Dioklecijanove palače. Idemo i na obnovu kapelicu sv. Arnira, nekadašnje kapelice sv. Eufemije', ističe Jasna Jerkov.

Među najveće izazove ovog posla ubraja susrete s nepoznatim.

'To nam se redovito događa kada imamo obnovu. Unatoč tomu što postoji opširna dokumentacija, bilo da se radi o projektima ili pripremnim troškovnicima, dok se ne dođe na teren i ne započne sondiranje ili sam zahvat, ne znate što ćete zateći', dodala je Jerkov.

Naglasila je kako imaju sreću što rade s kvalitetnim izvođačima koji ističu da im je privilegija raditi na ovakvom lokalitetu.

Najveći problem cijelog ovog posla je što Split nema ni približno dovoljno konzervatora. Njihovo zapošljavanje je briga Ministarstva kulture.

'Jasno je kako radovi na obnovi nikada neće prestati. Bitno je da prepoznajemo vrijednosti, da se odnosimo s poštovanjem i na koncu da uživamo i da je osiguramo budućim naraštajima', zaključila je Jerkov.

Vaša reakcija na temu