Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
TROGIRANKE KONTRA MOLITELJIMA: S ispravno nacrtanim ženskim spolnim organom na transparentima uz 'Sisters Are Doin' It for Themselves'

TROGIRANKE KONTRA MOLITELJIMA: S ispravno nacrtanim ženskim spolnim organom na transparentima uz 'Sisters Are Doin' It for Themselves'

Protive se oduzimanju prava ženama i djevojčicama

Uz glazbeni broj 'Sisters Are Doin’ It for Themselves' (Arethe Franklin i Ane Lennox) Trogiranke su danas stajale na trgu 's ispravno nacrtanim ženskim spolnim organom na transparentima' pred muškarcima koji su molili na koljenima. 

'Žene i djevojčice nemaju se čega sramiti, ni ustuknuti pred takvima. 

Zašto je iz udžbenika biologije za 6. razred osnovne škole izbačena vulva u crtežu koji prikazuje ženski spolni organ, dok je muški spolni organ nacrtan u potpunosti? Razlog je jasan. 

Ženski spolni organ je sramota, ne treba ga spominjati ni crtati. Djevojčice moramo naučiti da se stide svoje vulve, da su podčinjene i podređene, naučiti nesigurnosti i neslobodi, a dječake da su slobodni, dominantni te spolno, a onda i ljudski superiorni te da 'žene imaju samo unutarnje spolne organe', poručuje Ružića Jakšić, SDP-ova splitsko-dalmatinska županijska vijećnica i potpredsjednica Glavnog odbora Foruma žena Hrvatske, podsjećajući na prijavu za da diskriminaciju i mizoginiju koju je na adrese triju pravobraniteljstava uputila prof. Zlata Đurđević s Katedre za kazneno procesno pravo zagrebačkog Pravnog fakulteta.

'Vulva je organ kao i svaki drugi na tijelu, bilo da se radi o glavi, ramenu, dojki ili bubregu. Ne postoje sramni ili ne sramni organi, jedna je od naših poruka ovaj mjesec, a s obzirom na našu žensku stvarnost, neće izostati materijala i za iduću prvu subotu u mjesecu. 

Istodobno i dalje tražimo da se u Zakon uvrsti zabrana uznemiravanja žena pred bolnicama i na trgovima od strane molitelja', dodaje Jakšić. 

Podsjeća i kako će se za koji dan slaviti Dan žena.

'Svi će se truditi iskazati podršku i poštovanje, pisat će se zahvale i čestitke majkama, sestrama, bakama, prijateljicama. Buketi cvijeća i srca preplavit će virtualni i realni svijet. 

Onaj neki treći svijet, 'umotan' u molitvu, klečao je i molio za oduzimanje prava ženama i djevojčicama', ističe Jakšić. 

Vaša reakcija na temu