Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Unsplash TRŽIŠTE RADA Potražnja za ova dva zanimanja skočila za čak 56 posto

TRŽIŠTE RADA Potražnja za ova dva zanimanja skočila za čak 56 posto

Najveći pad zahtijeva za radom zabilježen je u jadranskim županijama

Premda je potražnja za radom i dalje znatno slabija nego u istom razdoblju lani, OVI indeks Ekonomskog instituta za kolovoz ipak upućuje na postupni oporavak na tržištu rada, donosi Novac.

Taj mjesečni indeks online oglasa slobodnih radnih mjesta pokazuje da ih je u kolovozu bilo 25 posto manje nego u istom mjesecu lani, a iako se radi o padu, na Ekonomskom institutu objašnjavaju da je on 'razmjerno nizak usporedi li se s padom u drugom tromjesečju'. Za djelomični oporavak najzaslužnija je povećana potražnja za zanimanjima vezanim uz građevinski sektor, 'vjerojatno kao posljedica sanacije zagrebačkog potresa'.

Potražnja za građevinskim radnicima i zidarima porasla je za 56 posto u odnosu na isti mjesec 2019., a potražnja za inženjerima građevinarstva veća je 20 posto. Osim ovih zanimanja, veći je interes poslodavaca i za stolarima, strojarima, elektrotehničarima te inženjerima strojarstva. Najveći pad potražnje za radom zabilježen je u jadranskim županijama. Da je sezona ove godine nešto ranije završila, sugeriraju i podaci HZMO-a prema kojima je, nakon tri mjeseca, zabilježen blagi pad broja osiguranika. 

Vaša reakcija na temu