Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Turističko-ugostiteljska škola na ovo je čekala sedam godina: Split postaje centar suradnje budućih kadrova u turizmu

Turističko-ugostiteljska škola na ovo je čekala sedam godina: Split postaje centar suradnje budućih kadrova u turizmu

Do 16. studenog Split će biti domaćin godišnje konferencije Europskog udruženja škola u hotelijerstvu i turizmu

Preko 600 sudionika među kojima više od 300 učenika i studenata turističkih i ugostiteljskih škola iz 29 država Europe danas pristiže u Split, na godišnju konferenciju AEHT-e. Oni će se tijekom pet dana trajanja u hotelu Le Meridien Lav natjecati u 10 stručnih kategorija, sedam iz područja gastronomije, servisa i bara te tri iz hotelijerstva i turizma. 

Europsko udruženja škola u hotelijerstvu i turizmu već 32. godinu za redom na petodnevnoj godišnjoj konferenciji afirmira osnovne europske vrijednosti, a to su uz obrazovanje i timski rad, multikulturalnost te prihvaćanje različitosti. Razlog je to što je i svako natjecanje među učenicima i studentima timsko, nema pojedinačnih kategorija i nikada članovi jednog tima nisu učenici iste škole tako da nema pobjednika po državama ni po školama već pobjeđuju isključivo multikulturalni timovi. 

Gastronomska natjecanja se odvijaju tako da natjecatelji dobiju košaricu s namirnicama koje trebaju iskoristiti za pripremu menija u tri slijeda, tzv. culinary art, potom je tu natjecateljska disciplina decathlon gdje tri osobe u timu pripremaju isto jelo kroz različite faze pripreme. S obzirom na to da se timovi sastavljaju netom uoči početka konferencije, tako se odmah vidi koliko su pojedinačno kompetentni i spremni za realni sektor gdje se takve situacije događaju svakodnevno. Nadalje, održat će se natjecanje u slastičarstvu, zatim restoranski servis koji podrazumijeva i otvaranje pjenušca pred gostom što zna biti zabavno, potom provjera poznavanja i posluživanje vina, priprema koktela i natjecanje barista u pripremi toplih napitaka. Tri hotelijersko turističke kategorije su poslovanje recepcije, prezentacija turističke destinacije koja uključuje i razgled grada za članove žirija i hospitality management. Učenicima iz svih država službeni jezik natjecanja je engleski, dok su učenici i studenti iz anglosaksonskih država obvezni se služiti francuskim. 

Ugostiti toliki broj sudionika ogroman je organizacijski pothvat na koji je ovogodišnji domaćin, Turističko-ugostiteljska škola, Split čekala sedam godina, koliko je prošlo od službene prijave. 

Foto: Hrvoje Radeljić (Proelkom)

- Domaćinstvo konferencije AEHT-e velika je čast ali i izazov, pa iako već imamo iskustva u organizaciji velikih natjecanja ovo nam je prvo s ovolikom logistikom i brojem sudionika. Preko 20 ljudi iz našeg školskog kolektiva uz svoj svakodnevni posao odrađuje i brojne zadatke vezane uz organizaciju konferencije i zahvaljujem mojim kolegama što si daju truda da organizacija bude što bolja – pojasnio je Ivo Bilić, ravnatelj Turističko-ugostiteljske škole Split, istaknuvši i veliku podršku Splitsko-dalmatinske županije i Grada Splita te županijske i gradske turističke zajednice.

- Podizanjem ljudskih potencijala na višu razinu učinit ćemo naš turistički proizvod atraktivnijim i kvalitetnijim, a u konačnici i skupljim. Cilj obrazovanja je da prijelaz iz škole u svijet rada bude što lakši te da svaki učenik spozna u školi ono što će ga dočekati na radnom mjestu, da zna zaprimiti zadatak od nadređenih te da razumije procese i alate. Razvoj ljudskih potencijala, odnosno čovjek doista jest ključ razvoja u turizmu, stoga bih volio da Splićani dođu podržati naše učenike. Vjerujem da će široj javnosti biti najinteresantnija kulinarska i slastičarska natjecanja koje će se održavati tijekom cijelog dana, u srijedu i četvrtak na terasi ispred konferencijskih dvorana hotela Le Meridien Lav – dodao je.

Tijekom pet dana budući djelatnici u turizmu ostvarit će 3000 noćenja u našoj županiji u periodu posezone što je solidan doprinos početka njihovog djelovanja u sklopu hrvatskog turističkog sektora. 

Vaša reakcija na temu