Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
TUŽILI DRŽAVU Za Kristianovu smrt obitelj traži 700 tisuća kuna, ali i kazneni progon protiv odgovornih

TUŽILI DRŽAVU Za Kristianovu smrt obitelj traži 700 tisuća kuna, ali i kazneni progon protiv odgovornih

Sukrivcima za smrt 18-godišnjaka drže tužilaštvo, sud, zatvor i zatvorsku bolnicu

Obitelj pokojnog Kristiana Vukasovića traži od države 700 tisuća kuna, potvrdio nam je njihov odvjetnik Vinko Ljubičić. Državnom odvjetništvu predao je prijedlog za mirno rješenje spora prije podnošenja tužbe. Radi se, pojašnjava Ljubičić, o standardnom postupku i uobičajenim iznosima u ovakvim slučajevima. Svaki roditelj traži 300 tisuća kuna za duševne boli zbog smrti bliske osobe, ostatak se odnosi na troškove uređenja grobnice i pogreba. 

Sukrivcima drže tužilaštvo, sud, zatvor i zatvorsku bolnicu, dakle gotovo sve koji su postupali protiv njihovog sina koji je 1. travnja završio u pritvoru zbog paljenja požara oko obiteljske kuće u Jesenicama. Odvjetnik Ljubičić kaže kako će tražiti i kaznenu odgovornost pojedinaca unutar pravosudnih tijela, što nam je već najavio otac pokojnog Kristiana. 

'Po mojim saznanjima Državno odvjetništvo već provodi izvide u tom smislu, a obitelj će svakako inzistirati da se utvrdi pojedinačna odgovornost osoba unutar sustava. Počinili su određene propuste koji su u konačnici doveli do Kristianove smrti', kaže Ljubičić. 

Prijedlog za mirno rješenje spora je prvi korak u podnošenju tužbe za naknadu štete. Ako Državno odvjetništvo prihvati takvu nagodbu, Ljubičić predlaže objektivno medicinsko vještačenje i sagledavanje svih okolnosti koje su dovele do smrti. 

Smatra da je Državno odvjetništvo propustilo pravilno sagledati mogućnost Kristianovog sudjelovanja u kaznenom postupku i njegovu sposobnost shvaćanja svojih postupaka. Kristian Vukasović je bio dijete s posebnim potrebama, dijagnosticiran mu je teži invaliditet i zaključeno da mu treba pomoć i njega u punom opsegu. 

Tijekom suđenja nije primijenjen Zakon o sudovima za mladež, a nije zatraženo ni mišljenje Centra za socijalnu skrb na okolnosti određivanja istražnog zatvora i predložene sankcije od osam mjeseci zatvora. U zatvoru je smješten u neprimjerenim uvjetima, a Uprava nije poduzela mjere zaštite osobe s duševnim oboljenjima. Kristian Vukasović je tri puta vraćan u splitski zatvor iz zatvorske bolnice u Zagrebu unatoč očitoj nemogućnosti prilagodbe na zatvorske uvjete. 

Sve to, navodi Ljubičić u zahtjevu za naknadu štete, dovelo je do smrti zbog straha uslijed stalnog psihičkog rastrojstva i ekstremnih okolnosti kojima je Kristian bio izložen. 

Vukasović je 1. kolovoza doveden u splitsku bolnicu u teškom zdravstvenom stanju. Pao je u komu i preminuo 24. kolovoza. Premda je doveden s vidljivim modricama po tijelu i nogama, splitska bolnica nije obavijestila policiju, već je to napravio Kristianov otac. Do danas Državno odvjetništvo, Ministarstvo pravosuđa i Vrhovni sud nisu utvrdili nikakve propuste u postupanju. 

Vaša reakcija na temu