Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
TUŽNA OBLJETNICA Navršava se 28 godina od pogibije Josipa Vranića, prve žrtve Domovinskog rata iz redova HRM-a

TUŽNA OBLJETNICA Navršava se 28 godina od pogibije Josipa Vranića, prve žrtve Domovinskog rata iz redova HRM-a

Obilježavanje je 24. rujna na Kašjunima

Udruga veterana Hrvatske ratne mornarice obilježava 28. obljetnicu pogibije Josipa Vranića na Kašjunima, prve žrtve Domovinskog rata  iz redova HRM-a. Obilježit će se 24. rujna, na dan stradavanja, u uvali Kašjuni.

Mladi Vranić je bio pripadnik tek ustrojenog 66. lakog topničko raketnog diviziona, a prva zadaća im je bila da s plaže Kašjuni štite prolaz brodova jugomornarice u Kaštelanski zaljev, iz kojega su do tada brodovi flote JRM-a nemilice tukli topništvom po objektima infrastrukture, ali i drugim ciljevima.

Kobnog dana došlo je do izmjene vatre naše topničke bitnice s jednim torpednim čamcem JRM-a. Odmah se oglasilo topništvo cijele taktičke grupe 'Kaštela' koja je provodila pomorsku blokadu luka i grada Splita. Uzvratili su topničkom vatrom skoro svi brodovi iz sastava JRM-a po položaju topničke bitnice, a tom je prilikom Josip Vranić smrtno ranjen. 

Vaša reakcija na temu