Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: IKA TUŽNA VIJEST Preminuo fra Ante Kukavica, dugogodišnji župnik Gospe od Pojišana

TUŽNA VIJEST Preminuo fra Ante Kukavica, dugogodišnji župnik Gospe od Pojišana

Bio je dragovoljac Domovinskog rata

Od posljedica moždanog udara u četvrtak je preminuo u 54 godini redovništva i 48 godini svećeništva fra Ante Kukavica, OFMCap, dugogodišnji župnik splitske župe Gospe od Pojišana.

Fra Ante Kukavica je rođen 8. siječnja 1948. godine u Vinjanima Gornjim kod Imotskog od roditelja Bože i Matije rođ. Kutleša. Kapucinski habit je obukao 2. listopada 1970. godine u Rijeci, a prve zavjete položio u hrvatskoj kapucinskoj provinciji 19. rujna 1971. godine također u Rijeci. Doživotne zavjete u kapucinskom Redu je položio 18. travnja 1976. godine u Varaždinu. Za đakona je zaređen 24. svibnja 1976., a za svećenika 24. lipnja 1976. godine u Zagrebu.

Nakon prezbiterskog ređenja fra Ante pastoralno djeluje u više samostana kapucinske provincije u Hrvatskoj. Bilo je to najprije u kapucinskom samostanu u Varaždinu gdje je kao mladomisnik bio uveden u 'pastoralnu praksu' za vrijeme župnika fra Bonaventure Zvonimira Šagija. Nakon toga fra Antu je provincijalna uprava na jesen 1977. godine premjestila u samostan sv. Jakova u Osijek gdje je vršio službu duhovnog pomoćnika u obližnjoj novo uspostavljenoj župi blaženog Leopolda Bogdana Mandića (Osijek VII) koja je od početka bila povjerena kapucinima. U Osijeku ostaje nepune dvije godine da bi na jesen 1979. godine provincijalna uprava fra Antu premjestila u Split, na Pojišan. U Splitu ga je splitski nadbiskup Frane Franić imenovao župskim pomoćnikom župe Gospe od Pojišana, a, paralelno s time, fra Ante je jedno kraće vrijeme obnašao i službu samostanskog vikara. Provincijalna uprava je fra Antu ponovno premjestila u Varaždin na jesen 1983. godine gdje je vršio službu duhovnog pomoćnika u zajednici i župi sv. Vida. Fra Ante u Varaždinu ostaje kroz nekoliko godina. Novi premještaj i nova služba u provinciji uslijedili su nakon nove odluke provincijalne uprave koja fra Antu premješta u Osijek na jesen 1989. godine, gdje mu je povjerena briga i odgovornost voditelja Centra za promicanje štovanja sv. Leopolda u Osijeku.

Za vrijeme Domovinskog rata uz dopuštenje svojih redovničkih poglavara fra Ante je dragovoljno pristupio Hrvatskoj vojsci 1. rujna 1991. gdje je službeno ostao do 30. lipnja 1992. godine. Uz rad u Zapovjedništvu 1. Operativne zone fra Ante se osobito posvetio brizi svakom pojedinačnom vojniku na ratištu pružajući im potrebnu duhovnu i psihološku pomoć. Pružao je prijeko potrebnu utjehu hrvatskim braniteljima na prvim crtama bojišnice.

Nakon provincijalnog kapitula 1994. godine nova provincijalna uprava premješta fra Antu iz Osijeka u Split gdje mu je povjerena služba župnika župe Gospe od Pojišana. Fra Ante župnikom ostaje kroz naredne četiri godine, do jeseni 1998. godine nakon čega biva ponovno premješten u Varaždin. Na vlastitu molbu fra Ante će, prije premještaja u Varaždin, jedno vrijeme djelovati kao ispomoć šibenskoj biskupiji sa službom upravitelja župe sv. Jurja u Pirovcu. Fra Ante na službi u Pirovcu ostaje do jeseni 2000. godine, nakon čega ga provincijalna uprava premješta ponovno u samostan sv. Jakova u Osijeku gdje je preuzeo službu gvardijana i gdje ostaje narednih desetak godina i gdje je istovremeno ponovno vodio Centar 'Leopold Mandić'.

Na jesen 2011. godine provincijalna uprava premješta fra Antu ponovno u Varaždin, gdje mu je povjerena služba župnog vikara župe sv. Vida i služba gvardijana. Nakon tri godine fra Ante je ponovno iz Varaždina premješten u Split, na Pojišan, na jesen 2014. godine gdje mu je povjerena služba gvardijana. U Splitu će na toj službi ostati kroz godinu dana, da bi po odluci provincijalne uprave na jesen 2015. godine bio premješten u samostan u Karlobagu gdje su mu je povjerena služba župnog vikara za župe Karlobag, Lukovo Šugarje, Cesarica i Prizna.

Članovi braniteljske udruge Heroji rata fra Anti su u Osijeku 27. listopada 2023. godine dodijelili Povelju zahvalnosti za 'iskazanu hrabrost i junaštvo u obrani grada Osijeka, za promicanje zajedništva, domoljubnih vrijednosti i položaja i ugleda Republike Hrvatske'.

Dana 8. prosinca 2024. u prijepodnevnim satima fra Ante je iz kapucinskog Samostana sv. Josipa u Karlobagu hospitaliziran u bolnicu u Gospiću zbog težeg moždanog udara.

Vaša reakcija na temu