Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
TUŽNA VIJEST Umro je Ante Jelaska

TUŽNA VIJEST Umro je Ante Jelaska

Imao je 96. godina

Umro je Ante Jelaska, najstariji splitski redatelj i poznati antifašist. Imao je 96. godina. Vijest o njegovoj smrti nam je potvrdio prof. Josip Milat.

- Zadnji put smo se čuli u petak. Bio je dobro, a onda se jučer samo ugasio - kazao nam je prof. Milat.

Jelaska je prije dvije godine dobio Nagradu grada Splita za životno djelo. 

- Ima puno ljudi koji su ovdje danas i jednako je zaslužuju. Da se ja ne osjećam neugodno, dajte je kasnije drugima. Svima ponovite to i neka se vidi da je naš Split grad kulture - kazao je Jelaska tada na druženju koje je bilo organizirano s kazališnim umjetnicima. 

Prošle godine je dobio i nagradu EN FACE-ANFAS.

- Ante Jelaska je čovjek koji je držao baklju antifašizma zadnjih 30 godina u cijeloj Hrvatskoj, posebno u Splitu i u Dalmaciji izlažući se stigmatizaciji sredine. Po svemu sudeći po svemu što se događa zadnjih godina ta baklja je došla do današnjeg doba i našla mlade ljude koji su spremni zastupati ideje antifašizma u današnjim okolnostima - kazao je tada Dragan Markovina

Jelaska je rođen 1925. godine u Splitu. Obrazovanje stekao u Zemaljskoj glumačkoj školi u Zagrebu. Bio je član HNK-a u Splitu, gdje je radio do umirovljenja 1988. Postavljao je djela P. Budaka (Mećava), M. Ogrizovića (Hasanaginica), C. Goldonija (Ribarske svađe), N. V. Gogolja (Ženidba), P. Kanavelića (Šimun Dundurilo), M. Matkovića (Heraklo), I. Brešana (Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja), M. Smoje (Ča je pusta Londra…), M. Uvodića (Libar Marka Uvodića Splićanina), I. Tijardovića (Mala Floramye). Režirao je i na Splitskom ljetu. Objavljivao napise o dramaturgiji, slikarstvu i pjesništvu.

Vaša reakcija na temu