Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
TVORNICA AMBALAŽE UTONULA U MRAK 'Nastavljamo raditi unatoč surovim uvjetima proizvodnje kulture'

TVORNICA AMBALAŽE UTONULA U MRAK 'Nastavljamo raditi unatoč surovim uvjetima proizvodnje kulture'

Udruga Likovno stvaralaštvo Vela Luke morat će, čini se, uskoro pronaći drugu lokaciju za svoje aktivnosti

Bivša velolučka tvornica ambalaže ostala je bez struje, a udruga Likovno stvaralaštvo Vele Luke, koja je revitalizirala taj prostor i od njega napravila alternativno kulturno središte te pokrenula zanimljiv projekt Luka mozaika, bez uvjeta za daljnji rad.

'Budućnost Udruge u prostoru Ambalaže je neizvjesna, a obustava električne energije dodatno je otežala situaciju. S obzirom da svi zajedno u Ambalaži gradimo jedinstvenu velolučku šetnicu u mozaiku, veliki je broj onih koji se pitaju zašto je došlo do obustave električne energije i kakva je budućnost Udruge u prostoru stare tvornice. Nemamo odgovor na to pitanje', kažu u Udruzi.

'Sve smo pokušali, a danas smo u mraku bez ugovora o najmu'

Tvornica ambalaže završila je u stečaju, a udruzi je stečajni upravitelj dozvolio korištenje prostora. Nakon što je zgrada prodana prije tri godine, udruga je s vlasnikom vodila pregovore kako bi najam regulirali ugovorom, no bez rezultata. 

'Iako smo pokušavali doći do ugovora o najmu, iako smo imali namjeru plaćati troškove električne energije, danas smo u mraku bez ugovora o najmu. Ali, bez obzira na mrak, nastavljamo raditi dalje. Projekt Luka mozaika niti u jednom trenutku nije upitan. Udruga garantira daljnju izradu mozaika, a postavljanje će se nastaviti ovisno o suglasnosti Općinskog vijeća, kažu u Udruzi. 

Ističu kako su od 2014. godine vlastitim naporima i sredstvima derutan i napušten prostor u širem centru revitalizirali i pretvorili u kuću za umjetnost i obrt Vela Luke. 

'Ni vlasnik, ni Općina nisu u taj proces uložili ništa', upozoravaju u Udruzi. 

Doznali su da se Porezna uprava uknjižila na suvlasnički dio zgrade zbog duga od 14 milijuna kuna.   

'Vlasnički, odnosno, imovinsko-pravni odnosi Ambalaže, a samim time i rješavanje pitanja obustave električne energije, izvan su mogućnosti i djelokruga operativnih kapaciteta Udruge. Nastavit ćemo s aktivnostima u prostoru dok to bude moguće, a kada to više ne bude, pravodobno ćemo obavijestiti zainteresirane o alternativnoj lokaciji izrade mozaika', kazali su nam u Udruzi. 

U Luci planiraju izraditi najduži podni mozaik na svijetu 

U tvornici je organizirana radionica izrade mozaika u kojoj su mogli sudjelovati svi zainteresirani bez obzira na prethodno iskustvo. Od travnja 2017. otkada je krenula radionica izrađeno je preko 200 metara mozaika. Preko 100 metara je postavljeno na šetnici usred mjesta. Ideja projekta je izrada najdužeg podnog mozaika na svijetu u čijoj će izradi sudjelovati stotine autora, Velolučana i posjetitelja iz svih krajeva svijeta. Mozaici su u potpunosti donacija Udruge Veloj Luci. Radionica će se, kako je najavljeno, nastaviti unatoč mraku, dok Udrugu ne deložiraju iz prostora, a u tom slučaju će se pobrinuti za alternativnu lokaciju. 

U zgradi bivše tvornice od 2014. napravljeno je pet multimedijalnih izložbi, posljednja je realizirana kao performans izlaganja u mraku pod svijećama. 

'Željeli smo ukazati na uvjete društveno-političkog momenta u kontekstu stvaralaštva. Na izložbi sudjeluje 21 autor, izloženo je preko 100 slika, grafika, crteža, instalacija i skulptura. Petom izložbom u Ambalaži, Udruga još jednom potvrđuje koliko je nezavisna kreativna scena bitna i koliko daje Luci. Htjeli smo poslati snažnu i jasnu poruku da nastavljamo graditi unatoč surovim uvjetima proizvodnje kulture. Za mene osobno na veličanstven način smo i uspjeli u tome', kazala nam je Sandra Baničević, potpredsjednica Udruge.   

Vaša reakcija na temu