Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
U Banovini su predstavljene izmjene najvažnijeg gradskog dokumenta koje kasne barem desetljeće

U Banovini su predstavljene izmjene najvažnijeg gradskog dokumenta koje kasne barem desetljeće

Otvorena je javna rasprava

U Banovini je održana konferencija za medije koja kasni barem desetljeće  - najavljen je početak javne rasprave o izmjenama i dopunama Generalnog urbanističkog plana (GUP) i Plana prostornog uređenja Grada Splita (PPUG).

Nedugo nakon što je zasjeo na čelu Zavoda za prostorno uređenje Grada Splita, Dragan Žuvela je predstavilo javnosti i medijima glavne odrednice izmjena i dopuna GUP-a i PPUG-a.

Važno je podsjetiti da je od svog donošenja 2006. godine GUP doživio više ciljanih izmjena i dopuna, ali jedina opsežnija bila je 2008. godine kada su se odredbama otvorila vrata kaosu koji se sada pokušava sanirati. Što se tiče Prostornog plana uređenja grada, od 2005. je samo jednom ciljano izmijenjen 2020. godine, za  potrebe sanacije odlagališta otpada Karepovac.


Žuvela je medijima prezentirao stručno-tehnički aspekt izmjena, istaknuvši kako je ovaj dokument 'osigurač i premosnica' do donošenja novog GUP-a, čija izrada traje otprilike tri godine. Možemo slobodno kazati da je ovakva izmjena vatrogasna mjera kako bi do donošenja novog GUP-a prestali nicati apsurdi u prostoru.

- Ove izmjene su nužne i njihovim pokretanjem te izradom novog GUP-a Split će napokon krenuti putem urbanog razvoja, u skladu sa svim zakonskim i stručnim standardima, ali i u skladu s vremenom u kojem živimo - kazao je Žuvela.

Kao glavne karakteristike izmjena i dopuna GUP-a i PPUG-a istaknuto je usklađivanje sa zakonima i propisima te Prostornim planom Splitsko-dalmatinske županije, otklanjanje tehničkih nedostataka i omogućavanje nedvojbene provedbe i usklađivanje parametara za gradnju (rekonstrukcija i nova gradnja).

Namjeravaju se smanjiti građevinska područja unutar Park šume Marjan, rezervati prostor za buduću rekonstrukciju cesta, povećati zelene površine i prilagoditi uvjete gradnje za objekte javne namjene (vrtići, škole, garaže)...

Da je zaista u ovom slučaju riječ o nužnim izmjenama dovoljno govori podatak da su se od donošenja GUP-a 2006. godine temeljni zakoni promijenili dva puta, a zadnji zakoni iz 2013. godine su doživjeli višestruke izmjene. Zato ove današnje predstavljene i planirane izmjene kasne barem desetljeće, što je istaknuo i sam ravnatelj Zavoda za prostorno uređenje Grada Splita.

Dragan Žuvela je 'plastično' objasnio kako splitski GUP ima grešku koja se projicira redovitim ekscesima u prostoru. Primjerice, prema važećem GUP-u na građevinu se mogu graditi dvije dodatne etaže od onih propisanih urbanim pravilima. Odnosno, kuća koja treba imati prizemlje, prvi kat i drugi kat, prema važećem GUP-u građevini se može dodati suteren i nadgrađe. Takve slučajne ili namjerne greške su nastale dijelom nedovoljnim definiranjem unutar plana, a dijelom zbog neusklađenosti s temeljnim zakonima ove države. Osim toga, otvoreni prostori, kao balkoni i terase, ne računaju u površine parametara iskoristivosti, a dodavali su se u maksimalne koeficijente kao 'dodatni' kvadrati. Takvo nešto se odmah planira mijenjati.


Prema novim izmjenama, etaža nadgrađa je moguća samo uz značajno smanjenje ukupne zatvorene bruto površine. Dakle, ako želite nadogradnju na krovu stambene zgrade, trebate značajno smanjiti volumen zgrade i povećati udaljenosti od ruba čestice. 

Kad smo već kod udaljenosti od ruba čestice, to će biti jedna od važnijih izmjena i  ovisit će o broju etaža. Primjerice, za građevinu od jedne ili dvije etaže minimalna udaljenost od ruba čestice je tri metra, dok je za objekt od šest etaža minimalna udaljenost sedam metara, a za objekt od 10 ili više etaža će biti određena sukladno urbanim pravilima, ali ne manja od 11 metara. Također, u slučaju da želite veće balkone, možete ih imati nauštrb zatvorenog prostora.

U izmjenama GUP-a će se naći gradski projekt Brodarica u kojem će se omogućiti dodatni sadržaji - osim povećanja kapaciteta budućeg stadiona, povećani su i prostorni pokazatelji te predviđena mogućnost za gradnju objekata u svrhu priuštivog stanovanja.

O svemu ovome puno detaljnije možete slušati u Hrvatskom domu, 3. listopada, kada će se održati javno izlaganje izmjena GUP-a i PPUG-a, a svi zainteresirani svojim komentarima, kritikama i prijedlozima mogu sudjelovati u javnoj raspravi. 

- Pozivam sve naše sugrađane da aktivno sudjeluju u ovoj raspravi, kao i u nadolazećem javnom izlaganju. Kroz dosadašnji rad i, siguran sam, uz njihove sugestije, vrlo brzo ćemo imati konačan prijedlog na Gradskom vijeću, a koji će po usvajanju unaprijediti mnoge aspekte života u Splitu - izjavio je gradonačelnik Puljak.


 - Zahvaljujem svim stručnjacima koji su radili na ovom izuzetno kvalitetnom dokumentu. Njihov trud sada je dostupan građanima, koji imaju priliku dati svoje komentare i doprinositi razvoju našeg grada - dodao je gradonačelnik.

Naglasio je važnost ovih izmjena, objašnjavajući da su one usklađene sa zakonskim regulativama i rješavaju tehničke probleme koji su u prošlosti uzrokovali izazove poput preizgrađenosti.

- Svi smo svjedoci problema s preizgrađenim prostorima, no nakon ovih izmjena i dopuna, takve situacije više se neće ponavljati - istaknuo je. Očekuje se da bi izmjene mogle biti gotove početkom iduće godine.

Vaša reakcija na temu